Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой  Един фал??ив трансфер е напълно достатъчен

Един фал??ив трансфер е напълно достатъчен

09-03-2018 Желю СТАНКОВ

Вълна от синьо недоволство заля Аймен Белаид. Ето така трябва??е да изглежда едно от заглавията минути след победата на Левски над Черно море. Ще си каже човек – откъде накъде пък някой от сините ще го залива недоволна вълна след като отборът му е спечелил три точки и то срещу традиционно неудобен съперник. Това обаче може да си го помисли само човек, който не е гледал гостуването на „Тича“.
Вълна от недоволство наистина има??е още по време на мача. Но тук трябва да бъдем честни като уточним, че претенциите на феновете не бяха само към Аймен Белаид. Половината стрели бяха насочени към човека или хората, които са отговорни за привличането на въпросния футболист. Няма??е да отделяме толкова внимание на този детайл, но този трансфер всъщност е събирателен образ на селекцията в Левски не от тази зима, а от последните години. Привличането на Аймен Белаид е сърцевината на гнилата ябълка, за която говори Асен Букарев при напускането си на директорския пост по спортните въпроси на „Герена“.
Точно когато всички си мислят, че всичко в клуба е утихнало, че ма??ината лека полека започва да работи и трябва само да се добавят дребни детайли и постепенно да се вдигат оборотите, и се появява отнякъде футболист, на когото качествата се познават от всеки, който се интересува от Левски. ?? тези качества са меко казано спорни, ако трябва да се изразим по-деликатно.
Въпросният Аймен Белаид бе най-слабият футболист на Левски във Варна. Недоволната вълна го заля заради дейното му бездействие при двата гола на Черно море във вратата на Николай Кръстев. Нямаме намерение да осветляваме какво знаем за трансфера на Аймен Белаид в Левски още преди Нова година. Само ще определим тази сделка като фал??ив трансфер. ?? така връщаме топката в полето на ръководството на Левски от онзи ден заради писмото-декларация за фал??ивите сини новини в медиите. ??ли може би някой изпълнителен или не чак толкова изпълнителен директор на сините може да извади някакви аргументи, че трансфера на Белаид е истински. А може би няма да разберат трактовката на думата „фал??ив“.
Продължаваме напред. Ако за този мач Ейолфсон (заради когото пък може да избухне скандал, свързан с едни пари), не бе наказан, Белаид няма??е да е на терена. Ако пък и съдията бе изгонил справедливо Мариан Огнянов от Черно море, Левски може би ще??е да бие с повече и (не)намесите на Белаид няма??е да бъдат обект на вълна на недоволство. Но при така стеклите се обстоятелства, тунизийския защитник бе на прицел. ?? така трябва??е да е, защото следващия път Левски може и да не победи във Варна. ?? следващия път може би Спас Русев ще иска по-сериозни обяснения от подчинените си за това кой препоръча този футболист, който го одобри, кой му разписа договора с хубавата заплата.
С този проблем Левски показа различно лице от последните мачове. Различното в защитна фаза бе, че сините пуснаха два гола, което е нетипично при Делио Роси. А различното напред бе, че сините изкараха немалка част в полето на противника. ?? това при положение, че в първите 6-7 минути Левски бе в обичайната си изчаквателна позиция. Обаче след това като се видя, че морския дявол не е толкова черен, Роси командирова играчите си в предни позиции. А там, за разлика от много други пъти, в разиграванията има??е острота и импровизация. Нека тези, които не са гледали мача и четат тези редове не си помислят, че италианеца е преобразил отбора си за няколко дни, но корекцията бе осезаема. Сигурно Роси е предприел и определена доза риск, защото колкото и да не дава признаци на разтревожен човек, той едва ли приема равноду??но критиките от всички страни за играта на тима в нападение. Може би включването на непознатите за публиката последни две нови попълнения в стартовия състав даде своето положително отражение в играта на сините. ??нтересното и още по-положително е, че при вкарването на двамата нови – левия бек Фигейредо и нападателя Ривалдиньо, Левски не промени компактността си. Дефанзивен или офанзивен, отборът при Делио Роси стои много добре тактически. Движението без топка като цяло е правилно, а това остава някак си встрани, на фона на проблемите в завър??ващата фаза.
Въпросът сега е дали Левски ще повтори тази възходяща офанзивна линия и в следващия мач. ??деята е срещи като тези със Септември и Черно море да преобладават над тези, след които феновете са недоволни.
А фал??иви трансфери е имало, вероятно ще има и още. Важното е да не се прекалява. Един такъв като Белаид, на фона на други 5-6, е напълно достатъчен.