Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

19-03-2017  Трагедията на един голям ??ампион

Трагедията на един голям ??ампион

19-03-2017 Тема спорт

Световна титла. Куп рекорди. Победи над Карл Люис, Бен Джонсън и Лимфорд Кристи. В началото на 90-те години на миналия век Николай Антонов е най-бързият бял мъж на планетата. Печели луди пари. ?? вече 26 години държи националния рекорд на 200 метра. Постига всичко с чудовищна лекота. ?? логично му лепват прякора Таланта.

Днес от спортната му слава няма и следа. Екип на bTV се среща с Антонов пред полицията в родния му Разград. Някога??ният ??ампион е привикан за пореден разпит.

„??мам три ареста за един месец. Не е за хвалба, ама така се получа”, вдига рамене Николай. Разследват го за кражби и хулиганство. Пенсиониран е по болест и затова не е зад ре??етките.

„По принцип съм с биполярно нервно разстройство. Това е раздвоение на личността. Психично заболяване.”

Секунди по-късно Таланта влиза в ръкопа??на схватка със случайно срещнат човек. „Ще те ударя”, предупреждава го опонентът му. Николай обаче не отстъпва за ужас на минувачите.

„За 20 лева. Представя?? ли си каква тъпотия”, засрамено признава някога??ният крал на спринта.

Антонов среща проблеми с режима още по време на кариерата си. След нейния край посяга към наркотиците. По-късно прави опит за самоубийство. Редовно се забърква в скандали и побоища. През 2011 г. попада и в криминалните хроники заради въоръжен грабеж. Твърди, че не му се говори по тази тема. ?? признава, че се забърква в други неприятности.

Твърди, че помни всичките си състезания. Оживява се, докато гледа как става световен ??ампион през 1991 г. „Тая титла не ми е ценна. Най-ценна ми е европейската, когато бягах на 4 стотни от световния рекорд. Също и седмото място на световното в Токио. Най-бързият бял човек на планета. Тук не съм взел много кинти.”

Пенсията му е в размер на 300 лева. Показва ни мястото, където прекарва най-много време - мазе в центъра на Разград. Не влизаме вътре, защото приятел е взел ключа.

„Опитвам се да не крада. Само в краен случай”, до болка откровен е Таланта. В същия блок живее майката на Николай. Той не се прибира често. Жената не иска да я снимаме, но ни показва медалите на сина си. С уточнението, че най-ценните вече ги няма.

Антонов е на 49 години, но е живял като за три живота. Отдавна е загубил приятелите си от спорта, а веченай-верният му съюзник е самотата.

Димитър Тасев, btvnovinite.bg