Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-05-2025 Mинистър попари Левски

Mинистър попари Левски

08-05-2025 Тема спорт

Финансовият министър Владислав Горанов охлади мераците на Левски за получаването на безлихвен кредит от държавата. Както е известно, сините поискаха помощ от премиера Бойко Борисов за отпускането на такъв, за да избегнат фалит. Горанов обаче не е убеден, че това може да стане. „Аз не съм достатъчно добре запознат с последните развития около Левски. Със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола, са с доста високи заплати. Разходът за издръжка на отбор е доста висок. Много са малко тези, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета“, коментира Горанов.
„Не случайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които бе формирало към различни длъжници. Не малка част бе към НАП. Да кредитираме едно търговско дружество не знам доколко е съвместимо с правилата за държавните помощи и е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества. Не намирам механизъм днес (б.р. – вчера) директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове“, каза Горанов.
Той коментира и искането на Васил Божков да си подаде оставката. „Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност. Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Среща с Пеевски съм имал през 2010 година“.