Успехите му на корта, техниката с ракетата, емоционалната му игра, битката с наркотиците, изчезването и завръщането, историите от личния живот – това са нещата, с които всеки го асоциира. Но една история остава в страни от прожекторите, когато се говори за Агаси. А е колкото куриозна, толкова и сериозна.

Първият му финал на турнир от Големия шлем е загубен нелепо. През 1990-а суетата му отнема титлата на „Ролан Гарос“, където днес е анализатор на мачовете за турнира, който тече в момента. Суетата си има конкретна форма и плътност. Една некачествена перука убива мечтите за триумф на Агаси. Това е черна комедия за силата на човешките слабости.

Предистория

Андре Агаси се ражда през 1970 година в Лас Вегас. Баща му е бивш състезател по бокс, който се състезава за Иран на Олимпийските игри през 1948 и 1952 година. Агаси обаче не тръгва по пътя на изпълнения с насилие боксов ринг, а поема в друга джентълменска насока. Под влиянието на родителите си той започва да се занимава с тенис.

Като дете Агаси не иска да полага усилия в областта на тениса. Дразни се на бавното напредване и на дългите скучни тренировки, но баща му е непреклонен и не му дава да се откаже.

„Изпитвах омраза към тениса. Исках да имам свободно детство, но не можех да се откажа, защото баща ми щеше да се разочарова“, споделя той

Упоритостта си казва думата и на 12 години Агаси и партньорът му Роди Паркс печелят националното тенис първенство за двойки до 14 годишна възраст. Този успех запалва Агаси по великата игра и го мотивира да преследва още по-силно световните върхове в тениса. Година по-късно е в тенис академията на треньорската легенда Ник Болетиери. Той е толкова впечатлен от таланта на Агаси, че отказва да вземе такса от родителите му и го оставя да тренира безплатно.

На 16 г. Агаси пробива в топ 100 на най-добрите в света. През 1986-а той е на 91-во място в световната ранглиста. По това време няма друг тийнейджър с толкова обещаващи показатели. Само за една година напредва с 66 места в световната ранглиста и през 1987 година вече е на 25-а позиция. Постепенно момчено се превръща в звезда и натрупва популярност.

Getty Images

„Бях на 18 години, а вече имах над 1 милион долара в банковата си сметка. В този момент се чувствах безсмъртен“, споделя тенисистът.

Вкусил от славата, успехите и парите, Андре лети. Но има и един дребен естетически проблем, който срива цялата пирамида от самочувствие. Агаси започва да оплешивява.  Проблем, който засяга основно мъжката половина от човечеството. В онези далечни години плешивостта още е стигма в обществото, като това се вижда от поведението на Агаси.

„Забелязах първите признаци, когато се къпех в банята. Огромни парчета косми започнаха да падат от прическата ми. Линията на косата ми започна да се измества назад. Появиха се плешиви зони в косата ми. Това ме съсипа. Не можех да се погледна в огледалото от срам. Затворих се в себе си. Не познавах нито един мой връстник, който да страда от оплешивяване. Бях шокиран, че е възможно да изгубя косата си на толкова ранна възраст“, разказва той.

В края на 80-те технологията за присаждане на коса не е развита, което оставя Агаси пред решението да сложи перука.

„Перуката беше единственото решение. Никой нямаше да забележи оплешивяването, защото тя беше много реалистична и качествена. Успях да скрия от папараците проблемите с косата ми“, разказва той.

Перуката постига своята цел и Агаси успява да скрие своите проблеми, като дори негови близки приятели не разбират за плешивостта му.

През 1990 година той е под пара. Прави страхотен рейд на „Ролан Гарос“. На четвъртфиналите побеждава Майкъл Ченг, който е шампион от предишното издание. В полуфиналната фаза Агаси прегазва шведската машина Йонас Свенсон.

Перуката на провала

Американецът достига първи финал на турнир от Големия Шлем в кариерата си. Букмейкърите му дават сериозен шанс за победа. Той е с 10 години по-млад от съперника си Андрес Гомес и е на две места пред него в световната ранглиста.

По това време еквадорецът е седми в света, но е много по-бавен и скован от Агаси. Това се видяло в хода на турнира. Младият американец е видимо по-бърз и издръжлив. Шансовете са на страната на Агаси, но не и късметът.

Вечерта преди финала Андре влиза в банята, за да се изкъпе, но допуска грешката да го направи с перуката.

„Бях психически подготвен за победа. Отидох в банята, за да се изкъпя преди лягане. Мързеше ме да свалям перуката и реших директно да отида под душа с нея. Това се оказа фатална грешка, истинско фиаско. Усетих, че перуката се е разместила. Свалих я, за да я оправя и видях нещо ужасно. Цялата се беше разлепила, а в отделни части тотално се беше разпаднала. Получих паник атака. Обадих се на брат ми за помощ. Той дойде и успя да я закрепи с помощта на 20 фибички. После ми каза, че не трябва да правя резки движения, за да не се разпадне тотално. Изобщо не се наспах. През цялото време мислите ми бяха фокусирани върху проблемите с перуката“, каза Агаси.

Агаси започва финалната среща изморен от безсънната нощ. Мислите му са фокусирани върху изкуствената коса, която едва се крепи на главата му. Той играе предпазливо и не влага усилия, защото всяко рязко движение може да събори перуката му.

„По време на загрявката се молих на Бог. Не за победа, а да не ми падне перуката. Представих си как милиони зрители се приближават до телевизионните екрани и се ококорват шокирано, когато виждат, че дългата ми коса изведнъж пада на корта. Непрекъснато прожектирах този сюжет в главата си. Не исках да разбират, че съм бил плешив през цялото време. Мотивацията ми изчезна, когато стъпих на корта. Бях се фокусирал само върху косата си. Не ме интересуваше наградата, исках да спася достойнството си“, разказва той.

Несигурността оказва влияние върху играта на американеца, като той дори не преследва всяка топка от страх да не размести изкуствената си коса.

„Умишлено загубих няколко разигравания, защото бяха прекаленено динамични и щеше да ми се наложи да тичам повече, което създаваше рискове за развалената ми перука“, споделя Агаси.

Американецът се опитва да използва почивките между геймовете, за да оправи перуката си, но не успява. Той е толкова обсебен от нея, че губи представа за резултата на корта.

„Спомням си ясно кратките паузи между геймовете. Опитвах се да закрепя по-здраво перуката си, но многото камери ми попречиха да го направя. Чаках приключването на гейма с нетърпение, за да се опитам да поправя косата си, но така и не успях. По едно време загубих представа за резултата“ казва Агаси

Разваленият моден аксесоар тотално обзема съзнанието на Агаси и той логично губи срещата с 3:6, 6:2, 4:6, 4:6. Противникът му Андрес Гомес записва исторически успех. Той става първият еквадорец, който печели турнир от Големия Шлем. Параноята на Агаси вкарва Еквадор на световната тенис карта.

Провалът на „Ролан Гарос“ преобръща философията за живота на Агаси. Той окончателно се отказва от носенето на перуки и признава на цялата световна спортна обществност, че оплешивява. Тенисистът обръсва главата си и се превръща в моден идол на едно цяло поколение.

„След загубата изпитах облекчение, че перуката е издържала, но осъзнах, че не мога да продължа да се крия. Реших да приема това несъвършенство и да не се срамувам от себе си. Загубих важна титла, но получих сериозен житейски урок, който няма да забравя“, казва американецът.

Освободен от тежестта на страховете си и суетата, Агаси продължава напред след този негативен момент. Бори се с други демони през годините, но прави кариера, с каквато малцина в тениса могат да се похвалят.

Историята за перуката обаче няма как да бъде изтрита от биографията му.