На този ден през 1984 година Чикаго избра в Драфта Майкъл Джордан

corner.dir.bg

И до днес той остава най-разпознаваемета фигура, когато стане дума за баскетбол. Макар че вече близо две десетилетия е далеч от играта и догодина ще празнува 60-годишен юбилей. Неговото име е Майкъл Джефри Джордан. Въздушния. Най-великият играч на всички времена според мнозина.

Преди точно 38 години бе дадено началото на легендата с №23. Денят, след който играта никога нямаше да е същата, просто защото в нея с гръм и трясък нахлу въпросният гард от Северна Каролина. Преди да се наложи в НБА, в колежа Майкъл Джордан бе известен като Майк Джордан.

Талантливият гард прекарва три сезона в колежа, превърнал се в легендарно име най-вече заради неговото присъствие там, като още е първата година печели тилата, а през следващите две подобрява уменията си, а представянето му говори достатъчно за това. Майкъл отива при професионалистите след 101 мача в колежанската лига и 17.7 точки, 5.0 борби и 1.8 асистенции като показатели в тях.

Преди покойният комисар на Лигата Дейвид Стърн да каже “С третия избор в Драфта на НБА за 1984 година Чикаго Булс избират Майкъл Джордан от университета Северна Каролина”, Хюстън и Портланд са взели съответно центровете Хакийм Олайджуон и Сам Боуи с №1 и №2.

И двата отбора имат нужда от високи играчи, което прави изборите им логични. Олайджуон е категорично неоспорим №1 – нигериецът играе за колежанския Хюстън и вече е любимец на града, така че Рокетс не се церемонят въобще и го грабват с първия избор.

За №2 обаче Портланд Трейл Блейзърс получават подсказване от легендата на колежанския баскетбол Боби Найт. По онова време той е начело на Индиана вече 13 години, а след това ще остане още 16, печелейки общо три титли. Треньорът познава много добре момчето с №23 от Северна Каролина и подсказва на Блейзърс да го вземат.

Те му казват, че се нуждаят от център, а Найт стои зад думите си – “Тогава изберете Майкъл Джордан и го пускайте да играе като център”.

Дали години по-късно в Портланд съжаляват, че не са послушали легендата? Вероятно да, особено предвид това как се развиват кариерите на избраните под №2 и №3 в Драфта онази година.

221-сантиметровият Боуи изкарва малко повече от десетилетие в НБА. В нито един сезон не изиграва пълните 82 мача, преследван е от постоянни контузии и всъщност има само три сезона, в които записа повече от 70 мача.

Отказва се през 1995, когато е на 34 години. След само 511 мача и средно по 10.9 точки, 7.5 борби и 1.8 чадъра. Далеч под очакванията за човек, който е избран втори в Драфта на най-обещаващите таланти. Разбира се, никой не е застрахован от контузии и лош развой на нещата…

Има ли смисъл да се изброяват всички постижения на Джордан? Шестте титли, петте награди за “Най-полезен играч” на сезона, както и шестте такива за финалите са само черешката на тортата на една забележителна кариера. Ако трябва просто да сравним статистиката с предпочетения за №2 Боуи  – Ем Джей играе във всички 82 мача от сезона девет пъти в кариерата си, включително и в последния си сезон, когато е на 40. За общо 1072 мача ниже средно по 30.1 точки. Нито веднъж не пропуска плейофите за тринадесетте си сезона в Булс, но му отнема време докато Чикаго започне да побежава и в елиминациите.

А рекордите му не са един или два.

Майкъл се превърна не просто в първата глобална баскетболна суперзвезда. A в първата спортна такава. След това дори си взе почивка от баскетбола, игра бейзбол и се върна, за да печели пак.

Години по-късно хора от фронт офиса на “биковете”, ръководен по онова време от Род Торн са категорични, че са се спрели на Джордан, защото е бил най-добрият играч в Драфта.

Твърдение, което е абсолютна истина. И не просто в онзи Драфт, а както мнозина смятат, особено преди появата на ЛеБрон Джеймс – и в цялата история на баскетболната игра.

Защото след 1984 година, баскетболът просто никога нямаше да бъде същия.

Благодарение на Майкъл Джефри Джордан.

П.С. – Когото през 1986 година Лари Бърд определя по този начин, след като той и съотборниците му от Бостън са получили 63 точки от Майк. „Това не беше Майкъл Джордан, това беше Господ, преоблечен като Майкъл Джордан“, категоричен е Бърд.