Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Армейците и Младенов си пречат взаимно

Армейците и Младенов си пречат взаимно

31-08-2012 Желю СТАНКОВ

Финансовата и организационна криза в ЦСКА наистина е с невиждани размери. ?? преди сме ставали свидетели на хаос, но не и подобни измерения. Все сме си мислели, че една клубна каса може да бъде празна, но чак пък в чантата на лекаря да има само билки и манерка с че??мяна вода, не сме допускали.
Представяте ли си колко много са го закъсали за пари така наречените Титани. Може да е всичко, но господата Борисов и ??ванов си имат някакво достойнство. Но след като те не могат да си позволят да уволнят Стойчо Младенов – стар??и, значи касата наистина е в най-празното си състояние от година насам.
В момента най-интересно в Парка на свободата е на тенис кортовете. От една страна са Титаните, от друга е Стойчо. Мачът е интересен, съперниците си правят пробиви, сервисите им са страховити, а от време на време дори виждаме излизания на мрежата, които са на границите на премерения риск.
Когато този импровизиран тенис спектакъл бе още на фаза проучване на промоутърите, едва ли някой е предполагал, че ще стане такова ??оу за публиката. Повече от ясно е, че все още действащите собственици на ЦСКА поканиха Стойчо Младенов да изгаси едно малко и рутинно пожарче. Той тези неща ги умее много добре. Вместо да опъне маркуча и да гаси, треньорът пропиля много точки аванс, отпадна от Мура и така разпали пожарище. Ако ЦСКА бе станал ??ампион, сега няма??е да има нито ЦСКА Възраждане, нито ЦСКА Разграбване.
Когато ЦСКА е в кризичка, набира?? телефона на Стойчо Младенов, той зарязва египетските пирамиди ли ще е, арабските балдахини ли ще е и изобщо дори да е на Луната, това не е проблем. Младенов е готов да цъфне пред „Армията“ във всеки един момент лъснат, избръснат и здраво стискащ екземпляр от трудов договор, в който точката за неустойка има няколко подточки, от които треньорът не отстъпва. ??менно това е причината поради която Стойчо все още не е уволнен. Вероятно много им се иска на Титаните някой отписан от тях длъжник да им стовари изненадващо едни 100-200 хиляди лева. Бъдете сигурни, че уволнението на Младенов ще бъде факт в следващата минута и ще стане по изключително атрактивен и ??умен начин.
??наче на нас ни е интересен тенис мача: Титаните докарват поредния Нов Меси, Стойчо стиска зъби, но казва на Бай Добри да му даде ??кафче в съблекалнята. После Младенов прави ретур с оплакването, че от доста време не е получавал заплата. Топката е трудна, но Титаните я спасяват с пореден дълг и уми??лено некартотекиране на нови играчи, Младенов хладнокръвно я праща в другия ъгъл с новината, че на футболистите им писнало да бъдат лъгани, накрая обаче съперниците правят минаващ удар по правата като уволняват сина на Стойчо – така наречения Малък Стойчо.
Този ход може да се прочете като опит да бъде унижен Голям Стойчо. Титаните явно пробват да го изкарат извън нерви и да подскажат на следващите собственици, че не ги чака нищо добро с този треньор.
Като стана дума за треньор, е необходимо да се обосновем защо Стойчо Младенов не е човека за големите неща в ЦСКА. От досега написаното става ясно, че той хаби достатъчно време и енергия извън тренировъчния терен. Склоността му към производство на интриги и участието им в тях вероятно изстискват силите му и за футбол не остава нито време, нито пауър.
Футбол ли?
Онези ??естнайсет точки, абсолютно заслужени, не могат да бъдат цял живот визитна картичка на Стойчо Младенов. Всеки треньор на ЦСКА може да бие Левски. Всеки треньор на ЦСКА, щом е назначен за такъв, може да стане ??ампион (отново признаваме, че не и с 16 точки аванс). Но замислете се и посочете поне два големи европейски мача на Младенов начело на червените. Ей така - тропнете по масата и кажете: Ето това е неговия международен Голям мач!
Такъв мач май няма. След това: Някой може ли да каже какъв е любимия стил на игра на Стойчо Младенов? Двама опорни, ако може да са Янчев и Светльо Петров и напред ако е възможно да има поне двама Пистолеровци и прочее чужденци, които все ще измислят нещо. Няма да изпадаме в дребнотемие, че всички те трябва да бъдат докарани от един и същи агент. Темата с Байдек и комисионите я пропускаме, сега става дума за футбол.
Друг знаков нюанс в спортно-технически тиради на червения пълководец е задължителната липса на човека-пас, плеймейкъра, организатора или с други думи новия Велизар. Него никога го няма, продължават да го чакат, ръководството му го обещало, но той така и не до??ъл и затова мечтания стил е непостижим. Ако Младенов не е разбрал, в началото на второто десетилетие на 21 век стилът на отборите отдавна не зависи от един-единствен футболист.
Някой играч да се е похвалил, че Стойчо Младенов е развил качествата му, показал му е своята футболна философия и го е направил голям играч? Няма и да се похвали, защото тези неща не падат от небето. Трябват търпение, постоянство и нюх. А при Екзекутора няма време за „производство“ на футболисти, ако изобщо приемем, че той е способен на такива величави дела. Стойчо е един от членовете на интелектуалния кръг, според които първият отбор на червените трябва да се държи на първа линия с всички средства, дори цената да е източването на „Кремиковци“.
Една от последните любими реплики в младеновия репертоар е, че от 20 години ЦСКА не прави отбор, а селекция. Тя задължително се отправя в драматично-обвинителен тон, сяка?? Стойчо е от две седмици на „Армията“, а не е бил четири пъти треньор в клуба (три пъти като стар??и) с общ стаж около 4-5 години и сяка?? никога не е участвал в селекционния процес. ??нтересно колко време би му трябвало на Младенов, за да почне да сглобява отбор, така както той очевидно си го представя.
Но има ли смисъл да продължаваме в този стил. Щом единствената цел пред Стойчо сега е как да си вземе оставащите пари по договора си с ЦСКА (за кой ли път), за какъв футбол говорим. Дузпата му е свирена и той го знае много добре. Нито Титаните, нито Възрожденците ще искат да работят с лицензиран интригант, който обича да прави селекция, но не и отбор. ?? си го признава. В момента Стойчо и ЦСКА си пречат и взаимно си губят времето. Става дума и за ЦСКА Титан и за ЦСКА Възраждане.