Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Без пари зле, с  пари още по–зле

Без пари зле, с пари още по–зле

12-07-2014 Жаклин М??ХАЙЛОВ

??ли как главата на щраусът не се подава от пясъка

Жаклин М??ХАЙЛОВ

Не мога да си позволя да напи??а, че българският футбол се ръководи от група недоразвити в интелектуално отно??ение индивиди. Това просто не е вярно, хората са сравнително интелигентни, находчиви и изразено манипулативни. Някои от тях дори са доста речовити, което им помага по-умело да заобикалят истината и да сеят търсените от тях вну??ения. Няма как да са постигнали това положение в обществото и да са натрупали толкова сериозно лично богатство без качества. Футболните им действия обаче коренно противоречат на всички бизнес закони и постулати. Те са абсолютно безотговорни и ли??ени от здрав смисъл.

Комерсиалният модел
на българския футбол

е мираж. Такъв не бе установен през последните 25 години. А днес ситуацията е по-тежка от когато и да било. Причината е тривиална – парите намаляха и отиват към пълно привър??ване. Огромният икономически субект български футбол, който допреди 25 години обхваща??е стотици, ако не и хиляди клубове със зле прикрит професионален статут е стопен до няколко футболни клуба. А от тези няколко само три или четири могат да претендират за устойчива стабилност.
Тъжно е, но към момента само Лудогорец и Литекс могат да се нарекат футболни клубове по познатия смисъл на това понятие. Донякъде защото и при тях липсват 90 процента от елементите на типичния комерсиален модел. Къде им е публиката, къде са им приходите от продажби на артикули, къде са доходите от продажба на билети и абонаментни карти. Къде им е устойчивата, независеща само от един човек клубна структура. Вероятно и при тях има наличие на огромен вътре??ен дълг към фирмите на собственика. Но все пак имат и неща, които ги доближават до нормалните футболни субекти. Построиха си стадиони, едните печелят пари от европейските турнири, другите правят редовно големи трансфери. Развиват децата и юно??ите. Като тръгнат да правят бюджет, имат какво да сложат в графата приходи. За тези два отбора битката за първото място в започващото след седмица първенство е от жизнено значение. На първо място, за да израснат във футболно отно??ение, и на второ - да акумулират евентуални бъдещи приходи. Най-важното обаче е, че Литекс и Лудогорец се развиват в положителна посока. Но колкото и нещата да отиват в добра насока, остава червейчето на съмнението. Ами ако и на техния меценат, благодетел, чорбаджия му се разклати икономическото положение? Затова и самите собственици са заинтересовани силно да намалят, ако може до минимум, зависимостта. Но понеже голяма част от футболните благодетели в България са нарциси, а отборът им е любимото отроче, с което се пъчат и легитимират в обществото, никога няма да го сторят.
Литекс и Лудогорец няма какво да ги мислим, те са малкото хубаво, което се случи във футбола в последните 25 години. Надолу обаче

е перни??ка
трагедия

Не съм избрал случайно този термин, култовият Миньор Перник е един от най-азбучните примери на убит от некадърност, недалновидност и селска парвенющина клуб. ?? такива престъпления се извър??иха в почти всички големи провинциални клубове. Но да оставим анализа за миналото за друг път. Важна е актуалната картина.
След проспериращите Лудогорец и Литекс в таблицата на сигурността идват клубове като Берое и Черно море. Старозагорци намазаха от политиката, като успяха да станат държавен отбор. Между другото една много добра формула за правене на футбол. Макар и да е в противоречие на всякакви пазарни принципи, адмирирам това ре??ение, което осигури запазването на един много голям футболен клуб. Освен това трябва да се признае, че държавните пари не са гаранция срещу проблеми. Трябва да се отдаде дължимото на ръководството на клуба, че не се отдаде на пладне??ки грабеж, тази толкова мила, родна, българска черта. Може и да има някакви невидими проблеми, но Берое изглежда засега стабилен. ?? няма да е никак учудващо, ако влезе в първите четири. Но и тука има дамоклев меч, ами ако държавата спре кранчето!?
Черно море е странна, загадъчна история. Варненският отбор е някаква енигма. Долу-горе се знае кой дава парите, табелата е много престижна. ??ма обаче една съществена разлика с големите Л-ата от провинцията. При Черно море се дава някакъв бюджет, който се изхарчва до стотинка, без нищо да попадне в графа приходи. По дефиниция това е абсолютно антикомерсиален модел. Веднага се допуска хипотезата, че човекът или хората, които отделят парите, могат да преустановят този иначе регулярен досега акт. ?? с Черно море по подобие на много други да се приключи. Но е безспорен факт, че вече близо 10 години варненци стоят стабилно в А група и при тях няма сътресения.
Стигаме до грандовете.

Противно на
??ирещите
се писания

ЦСКА се развива в много правилна посока. Говори се какво ли не, но ето, че на хоризонта се задават няколко милиона от Чочев и М’Боли. Един момент, не се радвайте, червени сърца, не се знае какви дългове ще се връщат с тези пари. Но и това не е болка за умиране. Двамата Са??овци в управлението на клуба отработиха модела, тяхното перпетуум мобиле смля и бадемите. ЦСКА направи уникална селекция, привлече сериозни футболисти. Проблемите с парите няма да се ре??ат и през този сезон, но отборът ще върви. Това, естествено, е розовата картина, която тиражират Томов и Тодоров. Монетата има и обратна страна, пирамидата може да рухне в един миг и магьосниците да останат без фокус под ръка. Между розовото и черното е ясно и че ЦСКА не е на този етап моделът за правене на футбол. Но поне изглежда в процес на стабилизиране.
Да отидем четири километра по на север. Левски никога не е бил по-зле финансово от 15 години насам. Номерата на Тодор Батков се изчерпаха и касата е празна от месеци. Гледат небето и се молят оттам да им падне „Южен поток”. Проблемът при Левски обаче дори не е само финансов, при тях отдавна лъжата е станала господар на събитията. Със сигурност при Тодор Батков не може да е другояче. Той познава само този начин!

Пловдив е в колапс

Поантата на всичко написано досега се нарича Ботев Пловдив. Това, което се случва с този емблематичен клуб, е заключението в съдийското ре??ение относно БГ футбола. Класически случай, в който има парвенющина в изобилие и много разбити сърца в края на краткия път. Типичен случай на проект, който се срива с най-лекия порив на вятъра. Ботев Пловдив е еманацията на начина, по който се отнесоха с българския футбол. ?? всичко това се случва с един клуб, който е на второ-трето място по продажби на билети и консумация на артикули, а освен това продадоха Неделев за пет милиона лева. ?? вместо сега да надграждат и да вървят все по-нагоре, те се залепят за дъното. А не е изключено след Сопот да им се наложи да използват лиценза на Карлово, за да тръгнат пак от нищото!? Наистина жалко за хората, които толкова горещо стоят зад любимия отбор. Разру??иха им стадиона, съсипаха им ду??ите! А най-гадното е, когато приземяването е толкова бързо и стремглаво. Когато от летенето в облаците се стигне само за около месец до заставане в хоризонтално положение.
Едно е ясно, само в държава като България може??е да има отбор като Локомотив Пловдив под егидата на Коко Динев. Сега това свър??и, но положението е много тежко. Момчетата тръгват нещо да оправят, но при този батак въобще не е ясно накъде ще отидат работите.

Славия, Локото и другите

не се нуждаят от коментар. При отсъствието на публика на стадиона всичко се превръща в самоцел на някой, който би изпаднал в пълно забвение, ако не се води президент или собственик на клуб. Това е против всички принципи на играта, която е за хората. Всички други са извън всякаква пазарна логика. Чакат на подаяние от общината или на някой чичко-паричко с хавлиени, бели чорапи. Това за съжаление е жалката картинка.
?? ще бъде така, докато българските клубове са в пълна зависимост от чичко-паричко. Така е най-лесно, но и най-рисковано.