Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Важните от Лудогорец

Важните от Лудогорец

17-05-2014 Желю СТАНКОВ

Притеснението при ??ампионите за финала бе??е само едно – дали ще бъдат себе си

Желю СТАНКОВ

Важните мачове се ре??ават от важните играчи. В четвъртък вечерта в Бургас двата съперника имаха различни мнения по този въпрос. Лудогорец има??е важни играчи, а в Ботев няма??е наличие на такива. Не че футболът е играта с най-голям процент логика, но все пак в повечето случаи има справедливост.
Един от важните играчи – Безяк, бе на най-важното място в най-важния момент. Всъщност специалните футболисти затова са такива. Винаги са на специално място в специален момент и правят специални отигравания. Безяк бе където трябва??е точно когато трябва??е и направи каквото трябва??е. Неговият ??ут трябва да се гледа внимателно от настоящи и бъдещи професионални футболисти в А група. Нападателят на Лудогорец изперда??и топката с максимална сила максимално точно. Така правят важните играчи. Останалите първо си спират топката, после си я цъкат, чудят се дали да подадат на съотборник, или да ??утират, и ако вече не са ги вдигнали във въздуха или просто избутали, отиграват някак си. На жп прелезите има табели – огледай се, ослу??ай се и ако не идва влак – премини. Във футбола обаче няма?? време да се ослу??ва?? и оглежда??.
Безяк донеса Купата на България на отбора, който най-много я заслужава??е, и изобщо Лудогорец продължава да бъде най-добре подготвеният тим у нас не от вчера и онзи ден. Финалът в Бургас започна като че ли с някакви очертаващи се контури на превъзходство на Ботев. Стойчо Стоев и екипът му обаче не пасат трева, всичко в тяхното поведение носе??е почерка на голям отбор, в който случайностите са сведени до минимум. Жълто-черните няма??е как да не се подведат по еуфорията, няма??е как да не тръгнат увлечени по порива на многобройната си публика. На това Лудогорец отговори с премерено игрово поведение и търпение. ?? след като Ботев показа това, което умее най-добре – да си подава топката до безкрай, Стойчо Стоев започна да играе неговите си козове. Въпрос на време бе??е някой от специалните играчи на Лудогорец да ре??и мача – дали ще е Мисиджан, дали ще е Безяк или Марселиньо, все ще??е да се случи на някой да напипа топката и да я му??не във вратата.
Така правят големите отбори. Тези, които са достатъчно сработени и чиято цел всъщност е да вкарват голове. Такива като Ботев, отдали се на мелницата на Станимир Стоилов, чиято идея се свежда до това топката да се подава колкото се може повече, просто инкасират голове. Дали ще е с тупалка от Безяк при отскочила топка, или след смислена атака - няма значение. Така или иначе Лудогорец отдавна е отбор, който вкарва голове и побеждава, а Ботев при Мъри е отбор, който просто си цъка топката, и в четвъртък се превърна в най-скъпия финалист без удар в очертанията на вратата. А това е притеснително, да не кажем, че си е направо тревожно при толкова фанфари и разходвани средства. Закъснели били със селекцията, ама съдията ги порязал... Ама вие сериозно ли?
А за Лудогорец какво повече да добавим от това, което пи??ем цяла пролет. Стойчо Стоев сигурно е имал притеснения, че отборът му може вече да е чисто психически и физически изтощен. Вероятно и на играчите им е поомръзнало да играят футбол толкова месеци по два пъти в седмицата. Това бе??е въпросителната – дали на Лудогорец им се играе, дали ще бъдат себе си, дали ще са същите?
Е, те бяха същите и отново победиха. Този мач бе печат и нотариална заверка върху новия договор на Стойчо Стоев. Той се превърна във важния човек, който знае как да вдъхновява важните си футболисти. ?? да печели мачове, точки, трофеи и симпатии.
?? накрая два реда за друг човек, който с времето се превърна във важен. ??зпълнителният директор Ангел Петричев в напечен момент направи каквото трябва??е, за да завър??и финалът в Бургас. Мнозина на негово място щяха да изкарат отбора си от игрището и с право. При такава обстановка обаче трябва да си мъжкар, за да обясни?? на играчите си, че въпреки всички обстоятелства трябва да останат на терена още малко. А в живота печелят тези, които могат да поемат отговорност и да си я носят след това. Явно в Лудогорец това е стил на работа на всички - от първия до последния човек в клуба.