Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Вратарите – сериозната  дупка на футбола у нас

Вратарите – сериозната дупка на футбола у нас

31-03-2012 Жаклин Михайлов

От началото на пролетния полусезон ставаме свидетели на дъжд от груби, фатални вратарски гре??ки, които пряко влияят на крайните резултати в двубоите. Жертва на неуменията на своя страж станаха почти всички отбори от елитния футбол. Тимове с претенции губят точки заради слабостите на своя вратар, които няма как да бъдат компенсирани, защото този пост е специфичен. Не случайно е кли??ето, че гре??ките на другите могат да бъдат компенсирани, но тези на вратаря, винаги са с фатален характер.

Черната статистика включва

Множество вратарски гафове, които определено са над допустимото. При това гре??ници са дори най-опитните вратари в първенството. Берое например силно страда от абсолютно грубите гре??ки на своя иначе опитен страж ??во ??ванов. Загубата на ”Армията” и равенството срещу Литекс са изцяло на сметката на ??ванов. В този случай се казва кли??ето за съвестта, но да отхвърлим априори варианта „ уми??лен палеж”. ?? вероятно е така. Просто има видим спад на нивото на вратарския пост и това не е случайно.
Груба вратарска гре??ка доведе до първия гол на Левски срещу Черно море. Стоян Колев от Черноморец носи вина за първия гол на Локомотив Пловдив. Неуместната проява на Емил Петров предре??и мача на Левски със Славия на „Овча Купел”. Заместникът му Кунчев също не бе никак убедителен с Лудогорец. След сериозни вратарски гре??ки на Караджов Локомотив Пловдив загуби от софийските си съименници в „Надежда”. Комична реакция на Валентин Галев доведе до първия гол на ЦСКА в мача с Локомотив София. Така наречения феноменален гол на Карачанаков може??е спокойно да не се случи, ако вратаря бе заел нормалната за случая позиция. Уникално полягане направи вратаря на Ботев Враца за първия гол на Левски, отбелязан със скорост на топката от 10 км в час от Старокин. Естествено и на Чворович от Миньор му се наложи да се прави на клоун за загубата от Ботев Враца в Перник. Неумели са при повечето голове реакциите на вратарите на Светкавица, Видима и Калиакра, но техните отбори са толкова слаби, че някак не им личи. ??зключително сме??ен е втория вратар на Литекс Евгени Александров, който определено си е сбъркал професията. А чере??ката на тортата е вратаря на доскоро??ния лидер в първенството Лудогорец – Уро?? Голубович. След като провали отбора си през пролетта срещу Литекс и ЦСКА, през новия полусезон той направо унищожи челниците в мачовете им със Славия и с Локомотив Пловдив . Райс Мболи, който определено е с класа над колегите си в България, също допусна да стане за смях при първия гол на Черноморец в Бургас. Вратарят на Левски Пламен ??лиев, който има доста малко работа, общо взето също е доста пропусклив. Колкото и гениален изпълнител на свободни удари, да е Христо Янев, все пак при ??ут в защитения ъгъл е нормално вратаря поне да реагира, а не само да гледа топката как влита в мрежата. Да не говорим за гола на Венков срещу Левски за купата, когато Божидар Митрев за пореден път доказа своята пълна несъстоятелност при центрирания от статични положения. Топката стигна до Венков, само защото Митрев се чувства крайно несигурен при високи топки.
На фона на тоталното вратарско безхаберие, като че ли засега единствено ??лко Пиргов не се е замесил в ре??ителен гаф. Поне срещу Левски, където се очаква??е именно той да се превърне в антигерой, момчето брани вратата си повече от успе??но. Но и той да си признаем не е вратар, който вдъхва сигурност и респект.
Видно, е че вратарите съвсем не са най-сигурното звено в ариегарда на своите отбори и не може всичко да бъде обяснено с „ всеки може да сгре??и” или с другото „на всеки може да се случи ло?? ден”. Това обяснение съществува, но този път проблемът е доста по сериозен.

Констатация е, че
не се произвеждат
качествени вратари

Специалистите отдавна са усетили, че нещо става с производството на качествени български вратари. През годините този проблем, често бе ре??аван с чужденци, дори към този момент голяма част от водещите отбори разчитат на такива. Но се вижда, че и с чужденци не става, ако се вземе предвид плачевния опит на Лудогорец с техния вратар Голубович.
Проблемът трябва да се обхване по дълбоко. Подготовката на вратари е много специфична материя, която дори остава скрита от медийното внимание. Сривът на вратарския пост у нас има своите първо причини. В добрите времена българския футбол е имал винаги поне двама- трима вратари на световно равнище, и поне още 10-15 на международно ниво. Хората на този пост се уважаваха и ценяха и към тях се проявява??е особено внимание и грижи. Футболисти като Найденов, Симеонов, Филипов, Йорданов, Стайков, Христов, Велинов са останали завинаги в графата легенди. За да се откриват и изграждат автентични таланти се е работило много здраво. ?? ни??ката се точе??е до последната серия велики вратари към които може да се причислят Боби Михайлов, Здравко Здравков, Димитър ??ванков, Георги Петков. След тях обаче вече зейва пропаст. На национално ниво тя се запълва от един наистина уникален талант какъвто е Николай Михайлов, но той вече не е изграден от българската ??кола. Болезнената истина за Ники, е че ако бе останал в на??ето първенство, щеще да попадне сред изброените по горе гре??ници за своите отбори. Но и един Ники Михайлов дето се казва не може да умие очите на целокупния български футбол.

Причината да няма добри
вратари е липсата на приток

Подочувам, че в отделни отбори хвърлят вината за фаталните гре??ки на треньорите на вратарите. На този пост в клубовете обикновено се назначават бив??и вратари и това е естествено правило. Вратарският език е по различен от футболния и само човек, който е бил насаме с мислите си 90 минути, може да разбере по младия си колега. Те си имат техен стил, техен речник, ако щете и това е нормално. Не случайно колегите им се ??егуват, че вратаря не е футболист. Гре??ките не са в никакъв случай вина на треньорите, а на липсата на качествен материал, и най-вече на конкуренция. Нормалното положение, е един отбор да има трима вратари и между тях да съществува убийствена конкуренция. В повечето на??и клубове няма дори по двама равностойни вратари. В Берое кой да пуснат за да спрат потока от гре??ки на ??ванов? На Литекс излезе ли им Пиргов, са живи-умрели. В ЦСКА свещи трябва да палят да не се случи нещо с Райс. Подобен съвет може да бъде отправен и към Черноморец, които са за никъде без Стоян Колев. Ветеранът може да прави рядко гре??ки, но умее и да заключва вратата си за серии от над 500 минути без допуснат гол. В Лудогорец пък ако останат без титла, изцяло трябва да сложат този дефицит на подценения от тях вратарски фактор.
Дъждът от вратарски гре??ки не трябва да се превръща в безсмислено обвинение и в търсене на виновници за загубите. Ако някой наистина иска отново в българското първенство да има огромен брой качествени вратари, просто трябва да се обърне по сериозно внимание на този аспект от футболната игра, който доказано е подценен. Защото днес полските и че??ките вратари са световна марка, а преди 30 години такива бяха и на??ите. Кой не си свър??и работата, и не дооцени ситуацията е въпрос с ясен отговор. ?? днес се берат горчивите плодове. Клубовете треперят във всеки мач да ни ги предаде пак техния страж!