Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Гонзо – спасителят в калта

Гонзо – спасителят в калта

17-05-2014 Жаклин М??ХАЙЛОВ


Надеждите са поне да сложи някакъв ред в кочината

Жаклин М??ХАЙЛОВ


Футболен клуб Левски се е докарал дотам, само един човек да е натоварен с очакванията да оправи някак нещата. Георги ??ванов се връща на „Герена” и надеждата е, че след няколко месеца Левски малко от малко ще заприлича на нормален клуб. Не силен, не непобедим, но поне отбор, заради който феновете няма да са в перманентна страхова психоза.
Гонзо взима кормилото без такова да съществува. Гонзо подкарва влака, след като същия отдавна замина за скраб. Гонзо пристига на място, където всичко е изгорено и трева не е никнала от години. Гонзо получава цялата власт, за да измие резилът на всичко, което бе направено в Левски през последните години. Гонзо ще спасява Левски и от преди??ното си аз по силата на хронологията! Всъщност адвокатът дава цялата власт на Гонзо с надеждата самия той да бъде амнистиран от феновете. ?? да се върне на стадиона за поредното – Ей богу. Нали ходът с Гонзо е негов! Но, тези номера вече не са интересни. Левски трябва да бъде спасяван и единственият, който се нави да го прави е Георги ??ванов – Гонзо. Защото обича този отбор и не може да стои безучастно отстрани. ?? е готов да приеме безусловно предизвикателството. Сред всички левскари на света, Гонзо е единственият, който не задава въпроси и не търси отговори. Той казва да, дори когато не разбира смисъла на въпроса. ??ли преди да са попитали, както е в сега??ния случай. В името на Левски, колкото и да е патетично и неправдоподобно.

Гонзо има оправдание

Веднъж мина по този път, яде попарата на адвоката, но бе??е млад и зелен. На 33 години го пенсионираха от футбола и тогава пак му дадоха уж цялата власт. Но с техните мениджъри и техните трансфери. ?? на фона на това, което е сега, резултатите му бяха направо блестящи. Вярно е, че не се стигна до нивото от 2006 година, но Левски си бе??е фактор. Но истината е, че на Гонзо тогава му бе??е прекалено рано. Бе??е твърде лесен за манипулации на То??ко. Може??е да поостане още на терена, може??е да вкара още голове на ЦСКА. На 33 е прекалено рано за костюми и концепции.
Сега Гонзо е на 38. Зад гърба си има пет години други професионални задължения. Така да се каже отдавна е от другата страна на барикадата. Видял е и обратната страна на палачинката. Предателства, лъжи, компромиси, нечестност, всичко това вече си го е изяснил и няма как да бъде изненадан неприятно. Трябва вече да се е научил да вие с вълците. Светът на българския футбол е такъв! Вече знае, че понятие като цяла или пълна власт не съществува. Знае и, че идеален вариант не съществува. Силно се надявам, че е натрупал мъдрост и вървящата заедно с нея печал. Сега е време да го покаже. Завръщането му трябва да бъде съпроводено с мъдри ходове. Този път не трябва да открива безсмислени фронтове. Освен спасител, той трябва да се превърне и в обединител. Егото му с право е голямо и има защо, но ще бъде невероятно силно ако точно сега ре??и някои минали проблеми. Например със своя дългогоди??ен благодетел Наско Сираков. Сега е моментът да направи жест на помирение, защото той по дефиниция е продължението на Наско в Левски. ?? непрекъснатата връзка е много важна. ?? няма нищо срамно ако го признае с нужното уважение. Би могъл и да затвори и другите фронтове на конфронтация. Те нито са му нужни, нито полезни. А точно сега е правилния момент да го стори. Голяма гре??ка ще бъде ако тръгне отново по пътя на личната вендета. Направи ли го, паяжината отново ще го оплете.

Гонзо трябва да
се еманципира

от лукавия адвокат. Ясно е, че Тодор Батков не се е предал и вижда в лицето на Георги, човекът, който ще го върне на бял кон. Успехът на Гонзо, означава поредна реабилитация на ликвидатора. Неуспехът пък означава престой в ада за собствена сметка. Но такъв е малко вероятен, защото този път гладиаторът си е научил урока добре. Тези месеци във Варна ни показаха един друг Георги ??ванов. Умерен, разумен, лаконичен и най-важното, човек с правилни представи за футбола. Това, което не стана съвсем ясно в Левски с постоянния кадрил между различните постове, се видя в Черно море. Георги ??ванов има нужните качества да направи отбор. ?? това го легитимира като един от добрите треньори в България. Оттук следва и въпросът защо, той не си остане треньор и в Левски. Моделът на Стойчо Младенов в ЦСКА работи отлично, а ситуацията около сините не е по-различна към момента. ?? дали въобще е нужно да бъде търсен такъв на всяка цена.

Гонзо е Левски в
следващите 20 години

Трябва да се каже безусловно, че е Георги ??ванов може би ще олицетворява Левски в следващите 20 години. Това е мисия, а не лично желание. ?? неговия личен успех ще е в пълна симбиоза с успеха на синия клуб. От него зависи дали титлата ще дойде след една, пет или десет години! От него зависи Левски да не е това свърталище на зли духове, каквото е в момента.
Една от причините това да е така, е човекът, който ще притежава мажоритарния пакет от акции. Едва ли има съмнение, че за дълги години напред той ще се нарича Тодор Батков. Тези, които смятат, че адвокатът се е предал, за пореден път ще бъдат жестоко излъгани. ?? в момента чрез лица като Тити, Мити и тем подобни елементи, адвокатът плете мрежа от окопи и укрепления, за да се задържи. А Гонзо е единственият качествен човек, способен да ди??а въздух в една стая с царя на лъжата. Другите просто се заду??ават и бягат презглава. Сега е моментът Гонзо да покаже, че не е за многократна употреба. Да върне бумерангът към многобройните нищожества около клуба, които използват репутацията му на честен човек за своите безчестни щения.
Присъствието на Батков съвсем не означава, че всички ходове на ??ванов са обречени на неуспех. ?? колкото повече му се противопоставя, толкова повече ще печели. Тук вече идва сравнението със Сираков, който постигна успехите въпреки адвоката. Ето този урок Гонзо трябва вече да е научил. ??ма??е достатъчно време да мисли на спокойствие във Варна. Тогава понятия като цялата власт няма да бъдат само евтини думи. Трябва да го прави още от първия ден, а той чука на вратата. Феновете ще му дадат безусловна подкрепя, тунеядците ще бъдат както винаги лукави, но от значение е само това, което ще започне да прави ??ванов. Единствено важни са неговите ходове. Първо със селекцията, после с организацията. В условията на жесток финансов дефицит. С постоянното няма пари, действайте. Но и със светлина в тунела, макар и някъде далеч напред. Дерзай, Гонзо, защото пътят е трънлив, а калта дълбока.