Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Достойното представяне на Гонзо

Достойното представяне на Гонзо

07-04-2012 Желю СТАНКОВ

Вече не е един и два пъти сме споменавали, че на този етап неукият и неспособен да ръководи футболни процеси Георги ??ванов бе употребен от Тодор Батков не за каузата Левски, а за личното благоденствие на адвоката.
Сега е много лесно да се бие барабана и да се говори как едновреме??ният гладиатор напусна „Герена“ през главния, парадния или какъвто и да е официален изход. Според част от аудиторията той трябва??е да направи това достойно много преди тази седмица и изобщо тази година. Достойно ли? А какво точно означава това?!
Да, Гонзо си тръгна и това е събитие, което е много по-голямо от това, че вчера бе назначен нов наставник на сините. Треньорите ще идват, ще си тръгват, легенди и идоли, какъвто е Георги ??ванов обаче не напускат клубове като Левски всеки ден.
Това е голямото събитие в Левски. Един от най-обичаните футболисти в историята на клуба вече не е част от този клуб, поне на документи. Ясно е, Гонзо ще остане завинаги в сърцата на много хора, за които любовта към синия клуб е нещо, което не може да се опи??е с думи. Такива личности са големи, защото сами са си изградили образа на любимци на публиката. Хора като Георги ??ванов никога не са карали никого да го обича. Тези неща стават или спонтанно или с течение на времето. При него се случи второто, защото началото му като футболист в Левски не бе от най-добрите.
Той остави огромен период от здравето си и част от сърцето си на „Герена“ редом до други големи имена в историята. Кървави голове, изпъкнали от спортна злоба жили, маски, контузии… Да, това не може да случи на всеки, случва се на най-големите и затова те са обичани безрезервно!
Сега е неизбежно запалянковците да спорят като какъв си тръгна той, дали рано или късно напусна Левски, свър??и ли нещо положително или отрицателните му ходове бяха повече.
Непоправимата гре??ка на Георги ??ванов бе, че стана прекалено отворен към човека, който от няколко години успе??но ру??и Левски, като дори харчи пари за това – Тодор Батков.
Още когато Гонзо стана играещ директор (?!) на сините, се разбра, че собственикът повежда дълго хоро, което ще завър??и с много фал??иви ритми и постепенно ще се превърне в едно голямо нищо. ?? че Георги ??ванов има опасност да бъде превърнат в основна движеща сила на нищото. Да, в момента според мнението на специалисти и ветерани Левски е в уникална криза. Не става дума за петото място в класирането или пък за финансово състояние. Говорим за криза на морала и за обществената търпимост, подкрепа и възприятие.
Тодор Батков направи така, че Гонзо сам да заблуди себе си, че е способен на всичко и през цялото време му вменява??е изли??ен респект, благодарение на който Георги се сдоби със самочуствието на човек, който знае много, в резултат на което Левски неминуемо ще цъфне и ще върже, че даже ще започне да ражда и плодове.
??змамното впечатление, че щом един кумир държи фенера и определя посоката на светлината стана причина в един момент Георги да види, че в край на снопа светлинни лъчи лукаво се усмихва провала. ?? при всяко завъртане на фенера в друга посока вижда??е същия подхилкващ се провал.
Три години е период, в който на Гонзо се приписват общо ??ест калъфки. Математиката е точна наука, няма как да скрием факта, че максимума, който може??е да постигне той като директор/треньор бе три ??ампионски титли и три купи на България. Плюс три достойни представяния в европейските турнири, колкото и размито да е това понятие. Достойно представяне?! Едни го разбират по един начин, други по коренно различен. За някои е достойно да се затвори?? на „Анфийлд“ и да падне?? с 0:2 от Ливърпул, като изобщо не погледне?? как изглежда вратаря на домакините. За част от запалянковците е по-важно да играе?? отворено с Барселона на „Ноу Камп“, да се опитва?? да прокарва?? офанзивни идеи, въпреки накрая пада?? с 0:5. ?? двете поведения на Левски в различни аспекти бяха определени като достойно представяне.
??менно с това словосъчетание можем да оценим и тригоди??ния период на нефутболиста Георги ??ванов в Левски. Една част от публиката поиска оставката му още накрая на втората година, защото се Гонзо няма??е твърд курс, снове??е между две длъжности, взима??е гре??ни ре??ения и в крайна сметка губе??е.
Друга част от феновете виждаха всичко това, но знаеха, че Тодор Батков няма друг вариант и бяха готови да отдадат безрезервната си подкрепа към ??ванов, въпреки че двамата взаимно се хвалеха „ах, какъв благодетел е собственика“ и „ах, колко всеотдаен и честен е Георги“.
През цялото време обаче музикалните тонове от стадион „Георги Аспарухов“ не бяха истински. При ръководител на оркестъра Тодор Батков няма??е как да е иначе. Той дори направи така, че около напускането на Гонзо пак да има два нюанса. Дори последните дни на гладиатора бяха обвити в спекулации. Пак не го изиграха като хората за пред хората. Единият обявява в понеделник, че е ре??ил в четвъртък да има кардинални промени. А другият след това си подава оставката. При прочетена присъда подава ли се оставка?
Както и да е, това също бе много достойна раздяла. ?? всеки трябва да си я обяснява сам са себе си. Както и достойното представяне. Хем е така, хем е иначе.