Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Литекс се превърна в  разкошен бизнес клуб

Литекс се превърна в разкошен бизнес клуб

09-08-2014 Жаклин МИХАЙЛОВ

Краси Балъков влезе в ролята на липсващото звено от търговската верига в Ловеч


През това лято Литекс затвърди окончателно репутацията си на бизнес клуб. В касата на тима постъпиха колосални за българските стандарти средства от продажба на футболисти. След като продадоха Жорко Миланов преди година, сега същото се случи със Славчев и Бодуров. Новината е, че инвестициите в развиване на футболни таланти дават щедри резултати. Босът Гри??а Ганчев няма вече да отчислява дарения от другите си бизнеси, защото ма??ината за правене на футболни пари, работи безотказно.
?? всички спекулации

за раздяла
с Балъков

са пълни фантасмагории. Няма никакви крайни срокове, няма никакви ултиматуми да бие в този или онзи мач. Няма и глътка въздух след случайната и щастлива победа срещу Берое. Няма никаква трагедия от отпадането от Европа и то срещу уникално слаб отбор като Дио??гьор. Да, преди години за подобен невиждан резил Ганчев маха??е глави от кръста. Сън няма??е да го хване, както се случи след отпадането от Зимбру. Сега обаче може да е съвсем спокоен. Какво толкова от една загуба!? ?? какво щеще да спечели, ако Литекс бе продължил – някакви кирливи 50-ина хиляди евро, които няма да стигнат дори за пътуването до братски Краснодар.
Краси Балъков свър??и стократно по-важна работа от това да отстрани седмия в Унгария. От височината на своята световна слава, той съдейства ре??ително двама български футболисти да се преселят в лъскавия свят на истинския футбол. Симеон Славчев отиде в неговия втори роден дом Спортинг Лисабон, и Бодуров при неговия духовен баща Феликс Магат във Фулъм. Ето как миналото помага на настоящето. Балъков има статута на най-добрия чужденец, играл някога при лисабонските „лъвове”. А немските му контакти покрай Щутгарт са добре известни. ?? репутацията му дава плодове. При това много вкусни и напоителни - 7 милиона лева. Това звучи като фантастика за един клуб с местонахождение град Ловеч, България, а за един бив?? сръбски футболист и треньор, декор за филм от 19-и век!

Това обаче е пътят

за Литекс. Няма какво да хвърлят сили, енергия и изли??ни средства за някаква си титла на България. Спомените са още пресни, съвсем наскоро два пъти го направиха и отпаднаха безславно по пътя към Шампионска лига. В Ловеч никога не са имали достатъчно силен отбор за подобно начинание. Лига Европа е нещо различно, там винаги при добро стечение на обстоятелствата могат да се преодолеят няколко отбора. Може дори да се попадне в групите. ??зчислено в пари - максимума е около един милион и половина евро. ??ли два пъти по-малко от един добър трансфер.
В Ловеч трябва силно да се съсредоточат върху маркетинга. ??мат цяла година да лъскат имиджа на следващата си звезда. Такъв може да бъде албанеца Ваю??и, който зацикли през последните два сезона и е време да бъде изкаран от летаргияга. Трябва да му бъде обяснено на това момче, че пред него се очертават велики неща. Трябва силно да го подгони амбицията да повтори това, което направиха Миланов, Славчев и Бодуров, а малко преди това и Манолев. Много добре започва сезона Асприля. Освен, че носи велика фамилия, той явно притежава и сериозни качества. Освен това е млад. По-трудно ще се получат нещата с Джордан независимо, че и той има качества, а е и централен нападател.
Всички те са чужденци и за тях могат да бъдат направени и известни компромиси. Както стана с Том и Дока. Но с играч от калибъра

На Никола Колев
не могат

да се правят компромиси. Това момче има качества да сложи в малкия си джоб Миланов и Славчев. Гледам онзи ден Андрия Живкович от Партизан, който през зимата ще бъде трансфериран за между 6 и 10 милиона евро. Колев е с класа отгоре, невероятен талант, има нещо от Шави. По-дребен, но много борбен, техничен, вкарва голове. Страхотен футболист. В Ловеч трябва задължително да го развият.
Кирил Десподов също е много обещаващ, лепят му етикети, че бил такъв или онакъв, нямал характер, бил леке. Хайде бе, той няма 18. Какво искате толкова от него. Важното е, че е бърз, повратлив и има характер да бие точно към вратата. Не го отписвайте прибързано. То така и Стоичков е можел да бъде отписан преди време!?
Още едно момче има сериозни предпоставки за голямо бъдеще. Централния нападател Георги Минчев трудно хваща ръка за първия отбор заради Джордан, но от показаното в националния юно??ески тим се вижда, че в него има много хляб.
За Милчо Ангелов е съмнително, че може да направи нещо голямо във футбола, но кой знае, може да ни опровергае. Всичките тези прекрасни таланти обаче трябва да бъдат ??лифовани от Красимир Балъков. Няма как, той е треньорът, той трябва да ги усъвър??енства и пригоди за големия футбол. А досега Балъков не е доказал, че може това. Виж Стоичков бе идеален за тази работа, Балъков обича готовите рецепти. Това е сериозния проблем пред Гри??а Ганчев, а не отпадането от Дио??гьор и ло??ия старт в първенството. Някой трябва да свър??и черната работа. Успе??ните трансфери са дело именно на такива анонимни герои - черноработници от ??колата на Ловеч, които обгрижваха с години момчетата. Примерно Николай Димитров- Джаич. ?? не се знае дали са получили дори едно благодаря.

Политиката на Литекс

??ма и още един невидим сегмент. На нивото под биг боса му липсва елементарна проницателност по отно??ение на стратегията за развитие. Съвсем ясно е, че футболисти като Страхил Попов, Недялков, ??лия Миланов, Александър Цветков, Момчил Цветанов, Руменов няма как да последват Жорко Миланов, Славчев и Бодуров. ?? в това няма трагедия. Не може всеки, който излезе от ??колата да е Пеле или Марадона. Тези играчи обаче стигнаха своя предел като футболисти на Литекс. ??мат едно добро за България ниво и толкова. На тях определено им трябва ново предизвикателство. Всяка следваща година с оранжевия екип ще ги дърпа надолу, особено Попов, Цветанов и Цветков. ?? за тях трябва да се мисли, защото също са рожби на академията и също заслужават специално отно??ение. Вариант е да бъдат трансферирани в други водещи български клубове. ??ли да им бъдат определени съвсем малки трансферни суми, ако някой ги поиска от чужбина. В Литекс трябва да намерят ре??ение, защото ще настъпи моментът, в който те ще започнат да спират развитието на новия Георги Миланов. Това е ясно като бял ден, подобна политика практикуват почти всички отбори в бив??а Югославия. В заключение обаче трябва да се каже, че

Ганчев за пореден
път доказа

че е номер едно в българския футбол. ??стински стратег за развитието на един специфичен икономически проект. Защото какво има той като даденост – малък град, никакви традиции и под 1000 ду??и публика средно на мач. ?? на тази неплодовита за футбол почва той развива успе??но грандиозен за на??ите стандарти проект. ?? дали Балъков ще остане му е ама най-последната грижа. Всеки треньор при него си свър??и работата докрай . ?? Станимир Стоилов, и Червенков, и Пенев, и най-вече Христо Стоичков. Дори Загорчич е бил полезен както се вижда от трансферите на Славчев и Бодуров. Красимир Балъков е непоклатим на поста си, защото Ганчев още не е получил всичко, което може да вземе от него. Като го получи, ще премине напред с някой друг.