Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Луди ли са в Лудогорец

Луди ли са в Лудогорец

02-08-2014 Желю СТАНКОВ

Лудогорец отново смени треньора си в началото на атаката на Шампионска лига. Ако сме скептично настроени, можем дълго да спорим в полза на Стойчо Стоев. Ако сме на обратното мнение, трябва да поздравим Кирил Домусчиев за това, че върви по утъпкана пътека и усеща верния път още преди да се е обърнала каруцата.
Шампионска лига в никакъв случай не е ??ега работа. ?? като цел, и като усещане за успех, и като бизнес.
В тези си състояния Лудогорец и Партизан със сигурност не са отбори, които имат спортно-технически стойности да играят добре в груповата фаза на Шампионска лига. От видяното първия мач в Разград обаче категоричното становище е, че българският ??ампион е този, който заслужава да отиде на плейоф.
Партизан в момента е много ниско ниво, нищо че в началото на мача в сряда може??е да вкара два гола. Това бе един от проблемите на Лудогорец – че изчака да види какво е нивото на съперника. ?? в случая след като зелените установиха ниската класа на сърбите, си заиграха играта.
Партизан като че ли сами не вярваха, че ще излезнат няколко пъти на голова ситуация и затова не подходиха сериозно и концентрирано в завър??ващата фаза. Гробарите са смесица от млади и амбициозни за голям футбол момчета, плюс няколко ветерани, които са се върнали в отбора да си допият бирата – ??лич и другите опитни играчи в Разград изглеждаха като типичните сръбски бохеми, които не си дават много зор, защото така или иначе тяхното време изтича. Като цяло Партизан е слаба бира.
Лудогорец постигна супер резултат в Разград. Нулевото равенство в случая е много по-добре, отколкото да речем 1:0. При един гол аванс ??ампионите щяха да изведат тима си в Белград с лека настройка да си пази голчето. А сега е ясно, че Лудогорец трябва да вкара в Сърбия. ?? ако ??ампионите не се стъписат от публиката на „ЮНА“, не би трябвало да имат никакви проблеми, защото

са по-можещия и
по-сериозния отбор.

А и не само като отбор, като клуб Лудогорец е по-богатия и по-организирания от двата съперника.
Най-големият проблем при Стойчо Стоев го видяхме всички – няма кой да вкара гол. Струващият над 5 милиона евро Роман Безяк вече не струва толкова, а и вече не вкарва като за такава цена. ??стината е, че може би е време, ако вече не е късно, Лудогорец да потърси класическа деветка и да промени малко играта си в завър??ващата фаза. В момента там са се събрали едни техничарчета, повечето дребнички и като минат 70-ия метър на терена започват едни тънки пасчета, къде скрити, къде открити, опитват се да влезнат в топката във вратата, а на отбора са необходими по-директни, изчистени и опростени действия. От многото пропуски в последните мачове играчите като че ли вече се страхуват да стрелят, за да не оберат евентуални критики, ако не уцелят. ??ли пък ударите, което се видя срещу Партизан, нямат необходимата сила и точност. Вероятно раздвижения Венци Христов от Берое би свър??ил работа срещу сгъстената защита на Партизан и само с един гол ще??е да си избие цената от 200 хиляди евро. Но както се казва, във футбола две плюс две невинаги прави четири.
В този момент на годината Лудогорец трябва??е да изглежда по-добре, отколкото бе през тази пролет. На това му се вика надграждане. А положението съвсем не е такова. Освен класически нападател, отборът има??е, и продължава да има крещяща нужда от вътре??ен халф, който да е класа над Светослав Дяков. ?? такъв играч трябва??е да бъде взет още през зимата. Ре??ението Вандерсон все още е в сферата на потайностите, защото не му знаем играта, а защо Анисе не е в титулярния състав, е леко учудващо, тъй като мадагаскарецът е грамотен и можещ футболист.
Съгласете се, че това не е селекция за атака и прилично присъствие в Шампионска лига. Но баланс се постига трудно, защото при отсъствие от международната сцена, няма да е рентабилно клуба да плаща високи заплати за мачове в А група при положение, че Лудогорец с лекота може са стане ??ампион за четвърти пореден път.
Ако Домусчиев е изхождал от гледна точка на едни висящи 7-8 милиона лева, с които трябва да плаща високите заплати, е нормално да потрепери. Въпросът обаче е дали няма собственикът да си скубе косите след реван??а в Белград, където важен ще е психологическия подход. Емоционално презареждане не е изли??но във всеки отбор в света, но в случая в Лудогорец ситуацията е различна, защото Георги Дерменджиев никога и по никакъв повод не е доказвал, че е подходящ за ??офьор на състезателната кола. Ролята на навигатора не е маловажна, но този, който натиска педалите, върти волана и сменя скоростите трябва да има малко по-различни качества. А също да има харизма, излъчване и характер.
Въпросът пред Лудогорец е дали ??ефовете наистина вярват, че Дерменджиев остава треньор за постоянно или след кратка авантюра на ??офьорската седалка

ще го върнат
отново на
навигаторското
място.

Само след 2-3 седмици можем да бъдем категорични дали треньорската смята в Разград е правилна. Все пак резултатите са основният критерий в развитието на един отбор. Факт е, че от началото на сезона цифрите в Лудогорец не са по вкуса на ??ефовете и феновете. Но също така е истина, че Кирил Домусчиев поема голям риск. Един път го направи и му се получи, защото миналата година по това време мнозина го сметнаха за странна птица когато извади Стойчо Стоев от Академик Свищов. Сега този ход също минава за странен, макар и да не е ли??ен от логика. Защото в момента безпристрастните запалянковци съчустват на Стоев, за сметка на наследника му. Първите реакции бяха, че Домусчиев нещо е полудял. Но пък същите тези запалянковци едва ли могат да знаят какво точно се върти в главата на футболните ??ефове когато става въпрос за наистина сериозни пари. Ако Домусчиев е видял как една торба с пари му се изплъзва от ръцете, е нормално да бъде притеснен и да потърси ре??ение, с което да му е по-спокойно. След няколко дни ще стане ясно луди ли са в Лудогорец или пак са уцелили десетката.
А Стойчо Стоев със сигурност вече се изкачи поне две категории по-нагоре в треньорската гилдия. Занапред той ще бъде котиран и финансово и като потенциал на нивото на Любо Пенев, Станимир Стоилов, Димитър Димитров – Херо.