Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Несистемният Херо

Несистемният Херо

14-06-2014 Жаклин М??ХАЙЛОВ


Преди седмица Димитър Димитров – Херо записа още една уникална страница към и без това богатата си колекция от достойни прояви. Но и тази негова постъпка остана неразбрана и зле интерпретирана. ?? отново се доказа, че герои като него трудно могат да бъдат адаптирани към това вълчо време. Пък и какво от това, не е първият низвергнат, унизен и оскърбен герой!?

Печатът на на??ето време е ДС

Нали знаете, как всичко в България се обяснява с неизкоренимото влияние на ДС – Държавна сигурност. Каквото и да ни се случва, дори битовите ни неудобства се оправдават с пипалата на ДС. Всъщност в на??и дни действа съвсем различно ДС- двойния стандарт. ?? то е много по-стра??но и жестоко от онова преди??ното, което бе про??нуровано и номеровано. ДС-ото от реалния живот се превръща в жестока присъда точно над ярки личности като Димитър Димитров.
Стра??ното в двойният стандарт е че, той подменя реалните стойности с фал??иви такива. Поставя под постоянно съмнение и заплаха честността, коректността, морала, принципите и дава предимство на точно обратното. Априори вкарва в обяснителен режим, а всяка изречена дума бива използвана срещу нарочената жертва. Благодарение на ДС малкото безспорни личности, към кръгът на които принадлежи Херо, биват очерняни и низвергнати.
Никой няма право на моралния комфорт да се смята за чист и неопетнен. Никой не може да избяга и да се спаси от системата. Но ето, че все пак се появяват антисистемни играчи като на??ия герой Херо. Той казва не, не искам и няма да бъда като вас. Разру??ава си комфорта, обявяват го за луд, лепват му етикети, подронват доброто му име. ДС си вър??и пъкленото дело, защото опасността е повече хора да станат като него. Да отхвърлят робството на конформизма и да поискат да бъдат хора с главни букви. А това не може да бъде позволено.

Унищожават се
личностите

а така се отнема и примерът за младите. А Херо е най-добрия пример за подражание, който може да бъде даден. В богатата му като постижения биография, има една дузина уникалности. Създаде явлението Нефтохомик, коронова Литекс с първата му титла, не загуби два пъти от Англия като национален треньор, върна след пет години Левски на върха, остави ??ампионското ноу-хау в Локомотив Пловдив, стана първия и единствен българин - треньор в Русия. ?? още, и още, и още… ?? всичко е постигнал само с един гол талант, който толкова малко се цени на тази територия. Да не отваряме дума в каква пътеводна светлина се превърна за хиляди хора с начина по който понесе болката и страданието. ?? днес този абсолютен уникат с който България трябва да се гордее, го принизяват до някакви битови котерийки. ?? му вменяват незаслужени вини.
Днес Димитър Димитров отново е изправен пред дилемата – заслужава ли си всичко това. Заслужава ли си да вдига?? глас срещу неправдите. Заслужава ли си да си единственият, чийто очи не могат да бъдат закрити с финикийски знаци. ?? на кой въобще е необходима неговата истина? Нали принципът на двойния стандарт е да направи всички маскари.
Но дори и обезсърчен, той не познава друг начин. Това е неговия живот, затова го наричат ХЕРО!

А какво всъщност
направи Херо

За пореден път той постъпи така както повелява достойнството. А то повелява, като каже?? нещо, да не се отметне?? никога от думите си. Херо каза, че ще се работи в Ботев Пловдив само докато Станимир Стоилов изпълнява задълженията на стар??и треньор на отбора. Поиска и точно такъв договор, какъвто така и не му бе предложен до момента на оставката му. Всъщност оставката от тази гледна точка не бе и необходима. Но той и това направи, защото пак според неговите критерии на чест, трябва??е да бъде докрай точен и със собственика на клуба. Това по отно??ение на премеждието в Пловдив.
Още по-гадни обаче са вну??енията за Левски. Там го обвиняват за нещо, което дори не се е случило. Хронологията на събитията няма нищо общо с интерпретациите. Случи се поредната изключително подла ма??инация на адвокат Батков. Докато неговия пълномощник Георги ??ванов цял месец преговаря??е с един конкретен човек, Батков в типичния си манипулативен стил пуска??е кукички към Бургас. На които отговорът на Херо винаги е бил не - защото вие преговаряте с друг човек и аз не искам да се правят нещата зад гърба. Тук вече имаме класическо съчетание на двете ДС-ата, компромат, който трябва да спре възможността Херо да се върне на „Герена”. ??зтъкан от бели конци, на който могат да повярват само лековерните. Защо той да е ло??ия, а не доказания манипулатор, който пусна със същата ??ейна една дузина легенди на Левски.
?? вместо да получи възхищение за своята морална изрядност, Херо бе подложен на унищожителни критики. Бил меркантилен, мислил само за пари!? Пътят му за Левски бил затворен. Е, сега кой ще му поднесе извинения като е безработен. Колко хора в тази гадна държава ще изберат да си държат на думата пред сигурните пари! Но човек застава пред огледалото на собствения си морал и трябва да вземе ре??ение. Малките хора в този момент правят компромис, намират обяснение, оправдават се за постъпката и завинаги отиват в лагера на безчестието. ?? така малкият уж става голям, когато джобчето му се пълни със сребърници.
Е, има един Херо от Бургас, който казва не на това универсално правило за изчистване на грехове.