Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Новият закон за хазарта не ни спира да залагаме

Новият закон за хазарта не ни спира да залагаме

07-07-2012 Желю Станков

Поредният неработещ закон в България вече е на бял свят от няколко дни. След дълги години дебати и откровени чесания на езиците, на 1 юли в сила влезе очаквания от мнозина Закон за хазарта. На такива произведения им казват недоносчета, което значи че нещо е измислено, но не е приложимо или пък това, което е сътворено, не е докрай изпипано.
В на??ия случай имаме компилация и от двете – нито новите неща са изпипани съобразно всички изисквания на съвременния свят, нито измисленото е приложимо.
От 1 юли всички он-лайн оператори за залагания трябва да имат съответния сертификат, за да извър??ват дейност на територията на България. Лиценз обаче не притежава никой, а всички ??нтернет-букмейкъри продължават да оперират със същата сила и размах, с каквито го правеха и преди 1 юли. Тук уточняваме, че разглеждаме неясния и неспазващ се закон само в частта му за залагания, тъй като същите компании работят и с български клиенти, които играят в он-лайн казина, покер и др.
В момента всички букмейкъри трябва??е да са свързали своите сървъри и апаратури с Национална агенция по приходите (НАП). ?? тази държавна институция да „вижда“ всички финансови операции на компаниите за залози, след което да ги облага с данък или върху оборота, или върху печалбата или с миксиран налога. В някои скандинавски страни работи именно този модел – съвсем малък данък оборот и по-голям върху печалбата. В хазната на Дания примерно постъпиха над 100 милиона евро благодарение на добре измисления, внедрен и работещ закон.
Друго изискване за притежание на лиценз у нас бе он-лайн операторите да имат поне 200 оф-лайн пункта, тоест да бъдат конкуренция на наземния български букмейкър Еврофутбол. Такива няма. Е, появи се един представител на чужда компания, който приема??е залози с фи??ове на хартия, но го застреляха.
Ето тук е интересното. Българският оператор от години плаща десетки милиони левове като данък в хазната на страната ни. Заради тези 15 процента налог върху оборота, Еврофутбол предлага на клиентите си по-ниски коефициенти и по-малък брой условия за залагане в сравнения с чуждите букмейкъри,

които не плащат и
една стотинка данък.

Съвсем номрално е българската компания непрекъснато да пледира за равни условия в бизнеса.
Правителството обаче видимо не разполага с компетентни кадри, които могат да изготвят работещ закон, който да балансира интересите на всички. Самият премиер Бойко Борисов явно е бил много добре подведен за това какво представлява този сектор, може ли да се регулира пазара, респективно и да се контролира и по някакъв начин от всичко това да се пълни бюджета. Не е ясно кой, как и защо спусна информация на премиера, че след като всичко се изясни и се въведат правила, букмейкърите ще внасят в хазната по 300 милиона лева годи??но. Борисов дори намести тези пари: ще се построят няколко стадиона и спортни зали, на които ще се провеждат събития, на които хората ще залагат, тоест ще губят парите си и част от тези загубени пари компаниите ще връщат обратно в хазната. Непросветените веднага са си представили как с тази схема българския спорт ще спечели световни позиции само за няколко години.
Обаче с този вид на закона, без някакви подзаконови актове, които да са приложими, желаната от Борисов схема няма да види бял свят. Това, което влезе в сила преди няколко дни няма да донесе нито една стотинка от чаканата сума 300 милиона лева.
На практика от няколко дни всички, които залагаме по ??нтернет, нару??аваме българските закони. Ние обаче няма как да питаме букмейкъра има ли лиценз, няма ли, сървъра му легален ли е, вързан ли е към НАП и т.н. Депозираме сума, разглеждаме мачовете и коефициентите и

ако ни изнася,
си залагаме.

Ако спечелим, превеждат ни парите със съответната горница, ако губим, парите ни отиват в букмейкъра. Точно както си бе??е и преди 1 юли.
Самите букмейкъри не дават никакви признаци на притеснение, че от 1 юли на теория те са нещо като нелегални на българския пазар. Поради това, че те нямат лиценз, продължават да боравят с по-изгодни за участниците условия и коефициенти, което отново е във вреда на Еврофутбол, който продължава да е засегнат с 15 процента данък върху оборота.
Тази разлика трудно ще бъде коригирана в близко време. Някак си не можем са си представим, че он-лайн букмейкърите ще клекнат, а и да го сторят, не виждаме как те ще имат два различни сайта с различни опции за българските си клиенти. Ако чуждите компании бъдат подложени на същия данък от 15 процента, те ще трябва да коригират коефициентите си, но само за регистрирани в България участници. Примерно за мач Ливърпул – Бирмингам знак 1 за целия свят е 1.55, а за нас е 1.40, защото букмейкъра плаща данък в България и избива тази загуба като предложи нисък коефициента. Тогава всички ще регистрират карти в гръцки банки или в други съседни държави и пак българската хазна ще е на сухо.
??зобщо нещата бяха претупани. Не може да се каже избързани, защото този закон се изработва??е дълги години. Явно обаче тези, които са го „ковали“ или не познават добре материята или не следят тенденциите в световен мащаб или и не знаят правилата за хазарт в Европейски съюз или и трите.
Сега типично по български ще се правят поправки и подзаконови точки, алинеи и правила. Но е ясно, че драстични мерки и забрани за залагане не може да има. Никой няма интерес да посяга на най-бързо развиващата се индустрия в света, която си има своите филиалчета и в България. Все пак нека завър??им с това, че говорим за фирми, които по груби изчисления са налели у нас над

половин милиард
лева за реклами

и продължават да го правят. ??ли както се пее??е в една песен от зората на чалгата „за милиони няма закони“.
Ние продължаваме да си че??ем крастата, като сами си избираме букмейкъра, след като към този момент никой не е счел за необходимо да ни уведоми, че правим нещо против новия закон. Когато сме на зеленчуковия пазар, не сме длъжни да знаем дали избраните от нас 2 килограма килограма домати са произведени на земя, на която е забранено да се сеят домати. ?? дали земеделецът си плаща редовно тока и поливната вода. Щом той е на пазара, неговата продукция и цена ни допадат и никой не стопира сделката „4 лева – 2 кг. домати“, значи и двете добросъвестни страни са доволни.
Що се отнася до черното тото, това е съвсем друга тема. Тук вече става дума за организирана престъпност, до склоняване в участие за манипулиране на мачове и т.н. В българското законодателство все още „уговарянето на мач“ не е формулирано и не е наказуемо. Тези, които постоянно раздават присъди, по-добре първо да попитат където трябва защо все още никой не е помислил и за това. Думата „уговарям“ има много значения.