Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Опять нижний*

Опять нижний*

04-04-2012 Желю СТАНКОВ

Какво толкова е станало, Левски е на цели пет точки над златната среда

Ако нещо свързано с ФК Левски е останало неизписано, то това е, че отборът отново е на дъното. Това е актуалното състояние на сините към дне??на така. Минаха два-три месеца на евентуалности и очаквания, пак видяхме селекция, подготовка, смяна на треньор, Гонзо на пейката, загуби и т.н. и в крайна сметка сините за кой ли път са там, където бяха няколко пъти през последните години.
Опять нижний! Тоест, Левски пак е на дъното. ?? то не само като игра и ръководство. Доверието на публиката спрямо клуба в този му вид е на кота нула. За кой ли път се стига до момент, в който без никаква команда и предварителна нагласа десетина хиляди зрители на „Герена“ стават спонтанно, поглеждат към ложата и започват да скандират срещу Тодор Батков, като най-безобидното бе „Вън!“.
Всъщност този път той бе??е вън от стадиона, вън и от България, някъде по безкрайните му така наречени бизнес дела, благодарение на които все пак футболисти и персонал получават заплатите си.
Това се случи по време на мача с Лудогорец, когато наперените гости вече бяха сменили нулата с единица под емблемата на техния клуб на половинмилионната видеостена на стадион „Георги Аспарухов“.

Голяма работа,
че Левски падна.

Не е чак толкова важно, че сините записаха трета поредна загуба. Голям праз, че три мача отборът не може да отбележи гол. Също така не е много важно, че Владимир Гаджев води някаква обречена за загуба игра с публиката, която не е нито от този мач, нито от настоящата година. Той си изпуска нервите и отправя жестове към трибуните, те му сервират храна при втория гре??ен пас и така нататък.
Като че ли малко преекспонирахме темата кой кой е в Левски, въпреки че непрекъснато ни сервират нови и нови поводи да припомняме подредбата на героите. Сега си мислехме да задълбаем малко в конкретиката на проблема с треньорския пост. Но дали това е всичко и е най-важното, се пита в задачката.
В понеделник вечерта тече??е осмата минута, в която групичка зрители на „Герена“ отчетоха, че този мач вече го поставят в графата „гледани“ с извода: Без треньор не става.
Не че това бе някакво гениално откритие на тесни специалисти по темата футбол, но публиката като че ли вече взе да свиква Левски периодично да се движи към пропастта само защото няма треньор. Въпросът обаче не е защо Гонзо не става за треньор, а защо Левски няма назначен такъв човек.
Учените от БАН и от Университета в Кембридж доказаха, че Георги ??ванов нито показва макар и минимални качества за треньор, нито пък умее да прави селекция. Тогава в задачата се пита защо той продължава да заема тези длъжности, като от време на време ги събира, от време на време ги разделя. Ясно ни е на всички, че като футболист Гонзо бе??е нещо различно от това, което е сега. Все по-избледняващият образ на гладиатор обаче вече не само, че пречи на ФК Лески, но и на самия него. Стигна се дотам, че онази вечер нищонезначещият за сините фенове ??во Тонев да пови??ава тон на наобиколилите го журналисти, че видите ли, Георги ??ванов бил изключинелен мъжкар. Хубаво де, това ние го знаем по-добре от новия председател на УС. Само, че за да си успе??ен футболен ръководител, се искат много способности над задължителното и базово да си мъжкар. Хайде тогава като е голям мъжкар да го оставим

да направи 10 години
без трофей в Левски

и след това да закрие клуба! Нали такава е тоневата логика.
Я сега си представете, че Гонзо утре си събере багажа и затвори вратата от вън??ната страна. Замислете се следното: Дали ??во Тонев така ще си изпуска нервите и ще пови??ава тон на журналистите и дали няма да си промени походката, освобождавайки се от таралежите под ми??ниците си. Ето затова Тонев има интерес да се крие зад щита Гонзо.
Да припомним, че Тонев е наместник на големия кръг „ВТБ Кепитъл, „Винпром-Пещера“, „Булгартабак“. Много запалянковци очакваха и се надяваха излъченият от високите държавни етажи човек постепенно да измести Тодор Батков и като функции и като влияние. Вместо това обаче се получава, че двамата май си паснаха, като общото е, че при нужда се обаждат на 112 с единствен дежурен оператор на телефона Гонзо. ?? каквото и да стане, феновете трябва да знаят, че Георги ??ванов е човека, който отговаря за спортно-техническото състояние на Левски. Но понеже той е идол и все още се ползва с доверие от страна на част от публиката, двамата над него го държат на работа.
Досега на Гонзо нито са му искали оставката, нито са го призовали да си ходи, нито са го обиждали така, както се случва с Тодор Батков. Много е вероятно всичко това да продължи и положението да се вло??ава. Знаем, че след достигането на дъното, има къде още да се копае надолу, доказано е във времето че дори „дъното“ понякога става нещо като носталгия по успе??ното минало.
Докато чакаме да видим дали е вярна приказката, че комунист без бой не дава властта, ще виждаме точно този Левски. Защото при това трио нито очакваме да бъде назначен треньор със собствено мислене, нито пък има някакви ??ансове, ако е такъв, той да не бъде саботират. Вече много добре знаем, че напускането на Николай Костов е инициирано от горепосоченият тандем Тонев-??ванов, също така знаем, че бутафорните преговори със Станимир Стоилов бяха за пред хората. ??ли ако Тонев е искрен,

значи той не е
последна инстанция,

за какъвто ни се представи и какъвто иска да е.
Няма какво да се заблуждаваме и да обиждаме футболистите. За толкова пари – такива футболисти. Закъсняхме със селекцията, но взехме търсените хора. Да се смее ли човек, да плаче ли. Ами по-добре изобщо да не бяхте правили селекция и да си бяхте направили подготовката в Силистра, а не в чужбина. Така и така петото място няма как (засега) да бъде изпуснато, драги ми патиланци от „Герена“.
Но както вече споменахме, има и още по-надолу след дъното. А такива като Владо Гаджев, които вкараха някой и друг гол с тупалка отдалече, на този етап няма смисъл за ги коментираме. Старокин не можел да хвърля тъч, Тони Калво бил повече коса, отколкото футбол, Милиев бил объркал спорта, Жуниньо бил ялов, не знам си кой не можел да си връзва обувките… какво да направят те? Да се помолят на Гонзо да не ги пуска, защото не стават? Те да не са луди. Лудите са извън терена.

• Отново на дъното (в превод от руски)