Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Това е ЦСКА при

Това е ЦСКА при "Титан"

30-07-2012 Екип на "ТЕМА СПОРТ"

За три години собствениците на клуба привлякоха 71 футболисти, а да освободи?? играчи, с които си подписал преди дни, е колосален провал на трансферната политика


Многократно сме анализирали процесите и причините, заради които ЦСКА не може да се стабилизира като клуб. Казваме го пак - с тези хора начело може и да има някоя по-??умна победка, може и да бъде спечелена някоя купичка. Но толкова. Нищо в дългосрочна перспектива не може да бъде променено в положителен план. ?? не защото няма пари. А защото настоящото ръководство на ЦСКА е напълно неподготвено и некомпетентно.
Едно обаче са анализите, а съвсем друго - фактите. Сега ще обърнем специално внимание именно на цифрите, проследявайки колко футболисти бяха привлечени от "Титан" през последните 3 години, колко треньори бяха сменени и колко спортни директори бяха извадени от нафталина.
Разглеждайки периода от лятото на 2009 година (б.а. - тогава на практика "Титан" осъществи първата си селекция) до днес, установяваме подписването на договори със 71 нови футболисти. Като тук не включваме юно??ите. С тях бройката на привлечените надминава 80. ?? това само за 7 трансферни периода. ??ли, казано още по-просто - ЦСКА под ръководството на "Титан" ангажира средно по над 10 футболисти на трансферен прозорец. От взетите за този период играчи цели

42-ма са чужденци,
а 29 са българи

Това са цифрите. Оттук нататък всеки сам е свободен да ги анализира и интерпретира, както си поиска. Подобно текучество обаче ЦСКА не помни в цялата си история. ??менно това е един от индикаторите, който показва липсата на последователност и стратегия на собствениците от "Титан". Те нямат и грам идея какво трябва да направят, как и кога да го направят. Днес се събуждат с едни намерения, а утре вече са им други. Това между другото го каза и Стойчо Младенов.
Непоследователността в трансферната политика докара на "Армията" куп ментета. Но не са виновни самите играчи, а тези, които ги взимат и подписват договори с тях за баснословни заплати. ?? после "Титан" плачат, че давали много пари, че клубът имал дългове. Ами ще дават заради безумните договори, които подписват. Никой не им е виновен, че не притежават елементарно усещане и нямат никакъв подход при подбора на кадри и при самите преговори. Лъчо Танев колкото и недоразумения да им набута, те ще ги вземат и след това ще се оплакват, че няма как да ги изгонят. Това си е лично тяхна вина и нека не я прехвърлят на други.
Не е възможно да се изгради сериозен отбор, след като постоянно се сменят футболистите. Това трансферно лято обаче счупи всякакви рекорди с привлечените

17 нови играчи

А селекцията на ЦСКА още не е приключила. Тоест ще има още. Такова чудо не е било никога. Още по-голям парадокс е освобождаването на футболисти, които току-що са подписали. Справка - Сивард Спрокел, Христо Янев, Нилсон, Райс М' Боли... Това се нарича колосален провал на трансферната политика. Може ли да се подиграва?? по подобен начин с Христо Янев? Първо ти трябва, а след месец вече е ненужен и го гони??. Е, защо тогава го взехте?!
?? още нещо - защо го отнасят само футболистите? Ами останалите - треньори, директори... Те нямат ли вина? Нали те ги привлякоха? Да се самоуволнят тогава!
Въпросът е кой води тази политика. Ясен отговор няма. В ЦСКА всеки може да доведе футболист. Стойчо си води своите по познатата линия, "Титан" - останалите чрез кръга от мениджъри, съветници и директори около тях. ?? накрая идва Мура и показва къде ти е мястото. Грандиозният провал в евротурнирите е резултат именно от тази трансферна политика.

Няма нито един
друг клуб в света

освен ЦСКА, който е привлякъл толкова голям брой футболисти през последните 3 години. ?? тук стигаме до начина, по който се прави селекцията на "Армията". Новите се гледат на някакво миниекранче и така се преценяват качествата им. Е, няма такива аматьори.
Сега чакаме да видим поредните "перли" на ЦСКА. ????ков от един месец преговаря с някакъв парагваец. Сезонът обаче вече започна, а единият от трите турнира приключи ко??марно. ЦСКА обаче продължава да прави селекция по добре познатия пагубен начин.


СЕЗОН 2009/10,
ЛЯТНА СЕЛЕКЦ??Я
Здравко ЧАВДАРОВ
Костадин СТОЯНОВ
Уго БАЕС
Апостол ПОПОВ
Коста ЯНЕВ
Светослав ПЕТРОВ
Джонатан ГОМЕС
Борис ГАЛЧЕВ
Николай МАНЧЕВ
Янко САНДАНСК??
Орлин ОРЛ??НОВ
Ми??ел ПЛАТ??Н??
??ван СТОЯНОВ
Тодор Т??МОНОВ
Димитър ??Л??ЕВ
Спас ДЕЛЕВ
Общо: 16 - 13 българи, трима чужденци

З??МНА СЕЛЕКЦ??Я
??гор М??ТРЕСК??
Румен ТР??ФОНОВ
Елиот ГРАНДЕН
Флорентин ПЕТРЕ
Даниел ПАНКУ
Общо: 5 - четирима чужденци, един българин


СЕЗОН 2010/11,
ЛЯТНА СЕЛЕКЦ??Я
Райс М'БОЛ??
Марко ЕСПОЗ??ТО
Джузепе АКУАРО
??ван БАНДАЛОВСК??
Фабрицио ГР??ЛО
Лукас ТРЕКАР??Ч??
Никола РАДУЛОВ??Ч
Грегъри НЕЛСЪН
Кристиан Т??БОН??
Килиън ШЕР??ДЪН
Общо: 10 - девет чужденци, един българин

З??МНА СЕЛЕКЦ??Я
Благой МАКЕНДЖ??ЕВ
Петър СТОЯНОВ
Емил ГЪРГОРОВ
Четин САДУЛА
Станислав КОСТОВ
Станко ЙОВЧЕВ
Сержио ОРГАН??СТА
Общо: 7 - ??естима българи, един чужденец


СЕЗОН 2011/12,
ЛЯТНА СЕЛЕКЦ??Я
Райс М'БОЛ??
Денис ХАЛ??ЛОВ??Ч
Пламен КРАЧУНОВ
Адемар ЖУН??ОР
Александър ДЮЛГЕРОВ
Александър ЯК??МОВ
Антон КАРАЧАНАКОВ
Са??а Ж??ВЕЦ
Янис З??КУ
Жуниор МОРАЕС
Общо: 10 - ??естима чужденци, четирима българи

З??МНА СЕЛЕКЦ??Я
??лиас ХАДАД
Антонио ТОМАС
Николай ДЮЛГЕРОВ
Георгиан ПАУН
Нджонго ПР??СО
??ван БОЛАДО
Общо: 6 - петима чужденци, един българин

СЕЗОН 2012/13,
ЛЯТНА СЕЛЕКЦ??Я
Анатоли ГОСПОД??НОВ
Тома?? ЧЕРН??
Райс М'БОЛ??
Юнес БЕНЖЕЛЮН
Джереми РОДР??ГЕС
Сивард СПРОКЕЛ
Лукас САША
Нилсон АНТОН??О
Михаил ВЕНКОВ
??лиас К??РЯК??Д??С
Бернардо ТАНГАР??НЯ
СЕРЖ??НЬО
Христо ЯНЕВ
ТАС??О
Ми??ел ПЛАТ??Н??
Александру ПАКУРАР
Серж НУЯНДЖ??
Общо: 17 - 14 чужденци, трима българи
За периода лято 2009 - лято 2012 са привлечени 71 футболисти, от които 29 българи и 42 чужденци.