Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Финалното представление на ЦСКА

17-05-2014 Ники АЛЕКСАНДРОВ

Червените привърженици трябва да
изпратят подобаващо този сезон

Ники АЛЕКСАНДРОВ

Едно време по мачовете бе именно така: заради един горяха всички! Помня дори първия мач след преименуването. На „Народна армия” играеха Средец срещу Вито??а. Още в началото в сектор В се надигна един запалянко, провикна се плахо „Це-Се-Ка, Це-Се-Ка” и хайде, два реда над него, два реда пред него - всички вън! Милиционерите бяха безкомпромисни и тотално несправедливи. Но на кого да се оплаче???
Това въведение е във връзка с публиката на ЦСКА, за която ще стане дума. За да не се засегне част от нея, която вероятно редовно си ходи на домакинските мачове, вероятно си купува дори клубни артикули, а също така вероятно си е купила и по някоя акция. Но сега, като направим някое обобщаващо заключение за останалата част, вероятно ще включим всички заедно в кюпа. Тези обаче да си знаят – не е лично отно??ение, просто на онзи соцпринцип или ако щете популярната поговорка, дето покрай сухото гори и мокрото.
Факт официален: през завър??ващия утре футболен сезон в България най-висока средна посещаемост

отчита точно ЦСКА!
?? то категорично

Да, има ред причини и обстоятелства, които можеха да променят тази статистика в полза на друг тим. Ако например Ботев бе довър??ил мачовете си на клубния стадион, а не на малката като капацитет база в Коматево. Ако Левски се бе борил до последно, както бе миналата година, за ??ампионска титла. Ако Лудогорец бе спечелил купата в Лига Европа и покрай това бе домакинствал няколко срещи на националния стадион за първенство, за да се развие докрай каузата им. Много „ако”, но те сега са в сферата на предположенията, нещо, което обаче се бие с математиката и сухите цифри. Вероятно се е забравило, но през есенния дял червените натрупаха доста актив откъм посещение, тогава, когато реално отборът на Стойчо Младенов оцелява??е в истинския смисъл на думата. Когато липсваха резултатите, още дори не бе започната серията от четири поредни. Тогава „Армията” се пълне??е прилично, разбира се, без нито веднъж да е била изпълнена до краен предел. После сяка?? настъпи разглезването. Много мачове, много победи над Левски и фрапантно, но дори в моментите, когато някой заговорва??е за ??ансовете на ЦСКА за първото място, трибуните в Борисовата градина взеха постепенно да опустяват. Така и не можах да си го обясня. Защо? Отговорът със сигурност кореспондира и със ситуацията с кампанията с акциите. Едва онзи ден ??еф на ЦСКА, изпълнителният директор Александър Тодоров, си позволи публично да изрази огорчението си от слабата активност. До онзи момент всички се правеха на три и половина, биеха тъпаните - евала, колко сме велики, ще стане, ще се получи.

Може и в понеделник
да се получи, ама по
втория начин

Не по онзи, при който цялата необходима минимална емисия се изкупува от по парчета акции за 30, 40 лева, 50 лева. Пък едрите инвеститори нека си инвестират по друг начин. Тъжната бройка от едва 5 хиляди притежатели на ценните книжа, фиксирана до момента, ще тежи на съвестта на червената футболна общност.
Последният мач за сезона срещу Локомотив Пд е един малък ??анс за реабилитация. Привържениците на ЦСКА са длъжни да дойдат на стадиона като за последно. Като за финал на един безумен сезон. Сега, в разгара на абитуриентските веселия, чрез които символично завър??ващите изпращат своята младост, червените футболни фенове могат да изпратят този отбор на ЦСКА. Като вероятно за последно ще видят Мартин Петров в червен екип. Нищо чудно за последно да видят и То??ко Янчев в червен екип. Дори

само заради тях двамата
си струва идването

?? изобщо заради отбора, съставен от най-много червени сърца в новата история на ЦСКА! Да дойдат, за да си кажат: „??ма ни, продължаваме!” Нещо повече, чакаме скоро и жребия за Лига Европа, нещо немислимо преди десетина месеца. Причини за НЕприсъствие днес няма. Мачът не е в средата на дълга поредица почивни дни. Не вали сняг, не е студено. На гърба не играят Ливърпул и Челси, титлата в ??спания се ре??ава няколко часа по-късно. Точно колкото да има време всеки да се прибере от стадиона, дори и да не бърза. Бундеслигата свър??и, реално единствената конкуренция е как Левски - вероятно пак ще падне в Ловеч. Ама това вече е гледано многократно този сезон и не би трябвало да е тръпка. Публиката трябва да дойде на „Българска армия”, за да се отблагодари на своите любими играчи, на своя наставник

за всичко сторено
през тези месеци

За невижданото чудо, което бе сътворено. ?? за да заяви присъствие за следващия сезон, който вече чука на вратата.
Но всичко това едва ли ще стане в степен, в която ми се иска. ?? в която се иска на тези, които все пак ще бъдат на последния домакински мач. Чувам как сега нямало някой като Дучето, дето да организира бойните червени фенски редици. Преди години пък чувах как мнозина не стъпваха, щото Дучето бил там и не желаели някой да ги води за носовете. Няма угодия! Едни не идват заради Томов, преди не идваха заради „Титан”, преди пак заради Томов, преди пък не харесваха Божков… За треньорите няма смисъл да изреждаме цялата редица от имена, които са били трън в очите, и също са служили за оправдание за отсъствието от трибуните. Сега същото е и с акциите – един милион кофи вода от безброй кладенци, само и само да не хвърли??, ако щете и на вятъра, тези пусти 30 лв.! ?? пак да припомня върховния грях, който червената публика извър??и и който далеч не е изкупен. Как в София дойде пресен, топъл европейски ??ампион и игра пред 17-18 хиляди зрители! Никога, ама никога в своята история Ливърпул не е играл мач в чужбина пред едва 40% запълнен капацитет на стадиона! Същото важи за който и да е действащ евро??ампион! Но в България се случи - на мач на ЦСКА! Скъпи били билетите, отпускарски бил сезонът, пълнолуние е имало може би? Мнозина биха припомнили като контрапункт великите червени агитки из Европа, из страната. Факт е, но това е нормалното, така трябва да бъде, а не да бъде изтъквано като пример! Сега стига приказки повече, елате за финала, за последния мач, за Марто и То??ко, за Стойчо и останалите момчета! Елате на „Армията”. Поне за два часа нека позитивното надделее. Майната му на Лупи, по дяволите каквото и да било друго оправдание – елате на мач заради ЦСКА! Този отбор го заслужава!