Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

„Мозъка” Бербатов

„Мозъка” Бербатов

01-09-2012 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Димитър Бербатов отново си изигра правилно картите и взе най-умното ре??ение за продължението на своята кариера. ?? доказа, че може да мисли прозорливо и в перспектива. Показа, че ако дължи някакво уважение, то е само към себе си. За останалите е както преди - който иска да му се надсмива, който иска да го приема такъв какъвто е. Другото е без значение и е написано в страстните стихове на ирландския поет.
През 2008 година, когато бе на върха на своята кариера и футболните си възможности, Бербатов замина за най-големия футболен клуб в света. Осъществи възможно най-грандиозния трансфер и влезе завинаги в историята. Както обичаме да казваме у нас, и след 100 години българин няма да облече фланелката на Манчестър Юнайтед! Фактите са 108 мача и 48 гола с червената фланелка. Можеха да са двойно повече. Тогава критиците щяха да бъдат двойно по-малко. ??ли пък такава реципрочност не съществува.
Със сигурност за нас, българите, като народопсихология и антропологически единици, резервната пейка на Манчестър Юнайтед опустя. На мнозина вече ще им е пусто в ду??ата, след като няма да получават поредната доза удоволствие, виждайки Митко по анцуг сред непоклатимите резерви на дяволите. Но истината е, че тази резервна пейка всъщност бе едно огромно признание. Бербатов бе закупен за огромна сума от Тотнъм и четири години в Манчестър Юнайтед разчитаха на него. Четири години са огромен период, когато си част от легендарен футболен тим. Само това да бе??е направил във футбола Митко, ще??е да е достатъчно, за да се нарече велик футболист. Какъвто е, независимо от всичко, което се случва с него.

На 31 години и все още в играта

Вчера Димитър Бербатов осъществи четвъртия трансфер в своята кариера. Може би последния, а може би ще има и други!? ?? отново е в десетката, защото направи най-добрия избор. ?? отново критики, защо Фулъм, а не Ювентус. А причината избожда очите. Колко играчи в последните години са напуснали Острова и Вис??ата лига, за да отидат да играят в ??талия? Почти няма такива поради простата причина, че в Англия е събран футболният каймак на света. Сериозен футболист не напуска току-така най-зрелищното първенство на планетата, за да играе с Киево и Сиена на стадиони катакомби пред зрители призраци. Артистът иска да играе на бляскава сцена пред отбрана публика. ?? в антракта да се лее ??ампанско. Естествено, това е изборът на един истински ценител на красивото, какъвто е Димитър Бербатов. Остава там, където са най-добрите диригенти и най-добрите артисти в света. ?? той все още е един от тях. На години, но все още държи цена и положение. ?? по-важното - има кой да я плати, защото Фулъм не е случаен клуб.
Това са важните детайли във футбола. Дали ще играе, дали няма, е без значение. Важен е статутът, Бербатов отдавна е докоснал футболния таван, над който е само галактиката, откъдето произтича неговият уникален талант. Дори гениалност. Как може да бъде вкаран в някаква инфантилна конструкция, че трябвало да отиде там, където щял да играе редовно. Да доказва, че не е бил оценен в Юнайтед? Че още става за футбол и може да бележи голове. Що за глупости, що за скудоумие! Той е Димитър Бербатов и няма какво да доказва. В следващите 4-5 години просто трябва да присъства, защото големите артисти оставят огромна празнота след себе си. А Бербатов се старае това скоро да не се случи.

Звездата показа, че мисли правилно

Малцина са футболистите в света, които се осланят на това, което имат в главата си. При Бербатов този процес определено е на ниво. Той отдавна е пресметнал и преценил, че се изискват много и различни специфики, за да извади на показ най-доброто от себе си. На неговото топниво са малко отборите в света, в които може да пласира потенциала си. ?? затова е необходим прецизен избор. Примерно трудно би се вписал в Барселона, защото стилът на отбора е неподходящ за него. В Реал Мадрид обаче би се чувствал далеч по-добре, защото им е необходим точно такъв нападател. Но не е опция за нито един от двата отбора. Вероятно би се справил в Челси и Арсенал, но ще му е трудно в Манчестър Сити или Ливърпул. Но за всичко това може??е да се мисли преди години, сега реалностите са други. Бербатов не е футболист за бъдещето, той просто довър??ва своята кариера.
Фулъм изглежда най-доброто ре??ение. Връща се в Лондон, който след олимпиадата е още по–бляскав отпреди. „Крейвън Котидж” е място със сериозна история. Собственикът Мохамед Ал Файед е доказана марка, не е като богата??ите от ??зтока. Мениджърът е познат, заедно с Йол имат прекрасни моменти. В тима има достатъчно ветерани, с които бързо ще намери общ език. Повечето играчи са чужденци, още една позната територия. Парите са фантастични за клуб, който се бори за 10-о място в класирането. Целите – 15 гола за сезона и всички ще са предоволни. Всичко е пресметнато с почти идеална прецизност.

Фулъм добре, а националния…

С трансфера на Бербатов, както се вижда, всичко е окей. Националният отбор на България обаче е съвсем друга територия или бира, както обичаме да се изразяваме разговорно. На нея дори умно момче като Бербатов не може да прецени и разчете минусите и плюсовете. Това, че напусна преди време, бе отлично ре??ение и времето го доказа по безспорен начин. Видно е, че мисли за завръщане, индикациите са много явни. Трудно се отказва на човек на Любослав Пенев, който също разчита преди всичко на сиво вещество. Няма как треньорът да не иска в състава си единствения свестен и здрав футболист, който България притежава днес.
Моментът изглежда подходящ. Очакванията са занижени, самата му поява ще донесе еуфория. Дилемата е дали са пречупени настроенията против него. Дали отново след втория или третия мач няма всичко да се обърне срещу него само защото е висока камбанария. Още повече че сега и треньорът не става за прикритие, както бе преди със Стоичков, Марков и Стоилов. Сега критиките са заглъхнали, но кой се изку??ава да напада Дяков, Попов или Гаджев. Те са като пианиста от американския бар, толкова си могат и затова никой не иска да си хаби патроните. Но за Бербатов патрони винаги ще се намерят. Още „първата разходка” в центъра на София може да върне старите спомени и да навие старата лента. А Димитър точно от това се спаси. От прекомерните очаквания, от вторачването в неговите изяви, от надценяването на индивидуалните му възможности. Това видимо го дразне??е и затова се махна. Предпочете спокойствието, а сега явно обмисля завръщане обратно в тинята. За какво му е това и заслужава ли си!?
Парадоксалното е, че Димитър Бербатов само в рамките на няколко дни трябва??е да вземе двете най-важни ре??ения в живота си. С първото – отиването във Фулъм случи напълно, с второто е далеч по-сложно. Но времето за мислене е изчерпано! До понеделник…