Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

 Стойчо няма полезен ход в ЦСКА

Стойчо няма полезен ход в ЦСКА

02-09-2012 Тодор ШАБАНСК??, bTV

Два са основните проблема, които тормозят в момента ЦСКА. Първият е управленският и по него относно катастрофалната роля на „титаните” няма никакъв спор сред червената общност. Вторият е треньорският, който обаче разделя феновете на две. Търся аргументите, които биха могли да дадат положителен отговор на въпроса: „Трябва ли Стойчо да остане на Армията”. Подчертавам, че се коментират само треньорските качества на червената легенда, без изобщо да се подлага на съмнение това, че той има завинаги запазено място в клуба.

Когато се питаме дали Младенов притежава потенциал да даде още нещо като треньор в Борисовата градина, следва да се дистанцираме от дне??ните панаири в ЦСКА и да погледнем по-глобално на нещата. Кариерата на Стойчо като треньор е доста спорна (меко казано). Двете титли в България едва ли могат да покрият уникалните сривове, които преживяват водените от него тимове. В мъжкия национален отбор, в младежкия, в Литекс, в ЦСКА с Галатасарай, Тулуза и Мура – навсякъде Младенов записа тежки отпадания, които и до днес остават емблематични, рекордни и твърде болезнени за феновете.

В тази връзка нямам обяснение по каква причина от дълго време у нас битува едно кли??е, появяващо се през ден в медиите: „Херо и Стойчо са най-добрите треньори в България”. При всичкото уважение към двамата наистина горящи в работата си специалисти, не споделям категоричността на това мнение и го считам за много, много пресилено. Дори невярно. Все пак класата на един треньор се мери с неговите постижения, а и при двамата те са много спорни, някак имагинерни. Особено при Младенов.

?? още нещо. Неоспорим факт е, че Стойчо има

засилен афинитет към
чуждите футболисти,

като е трудно да се посочат изградени и наложени от него момчета от ??колата. Той предпочита да работи с наложени вече състезатели, но не и да развие качествата на някои младок. Всъщност една от твърде смущаващите истини, е че за последните си два престоя в ЦСКА, Стойчо Младенов не е развил качествата на нито един футболист. Никой не е вдигнал нивото си под негово ръководство.
Но да се върнем на Армията. В уникалната боза от настоящия управленски хаос в Борисовата градина, днес въпросът с треньорските аргументи на Стойчо като че ли остава малко встрани. Сяка?? и самият наставник прие ролята на жертва и продължава да се мъчи и стои дори някак напук на „титаните”.
Тази „гюромихайловщина” обаче е пагубна.

Това странно
съжителство
е обречено.

От него страда единствено отборът. Собствениците не искат повече да работят с назначения от тях треньор, но не го махат (вероятно заради неустойката). Треньорът също не иска да работи повече със своите работодатели, критикува ги, демонстрира явна неприязън и невъзможност да действа в екип със сега??ната управа. Но продължава упорито да стои. Виждате ли някакъв смисъл в тези упражнения?

Онзи ден дори кръгът „Възраждане” декларира, че първото нещо след евентуалните промени е Стойчо да остане начело на отбора. Сяка?? това е най-важното нещо на света. Нека си припомним, че изритването на Милен Радуканов или Любослав Пенев стана, при това ритуално, след далеч по-безобидни загуби, без някакви крайни и големи провали. Вътре??ният бойкот срещу Любо стартира с един съмнителен мач срещу Миньор. При Милен „титаните” пак пуснаха своите подводници в тима срещу младия наставник, бламираха го срещу Славия и го натириха по живо по здраво с аргумента, че „побеждавал, но не го правил с красота и апломб”?!
По тази логика Стойчо днес трябва??е да е изпратен от „титаните” нейде отвъд Космоса, но той все още е начело на тима. Какво излиза – собствениците Борисов и ??ванов реагират моментално, когато някой започне да прави нещо добро и да побеждава на „Армията” и същевременно се размотават вече пети месец, когато отборът не върви, изпаднал е в безтегловност и пропада ли пропада... Всеки сам да си направи извода кой какво иска в Борисовата градина.

?? титаните и Стойчо нямат полезен ход в тази ситуация. ?? работодатели, и наемник страдат заради своя инат и заради това, че си мерят един с друг собственото его. А най-много страда отборът. ?? оттам - червените фенове. Ако някой все още не е разбрал това, да си припомни уникалния резил и безпрецедентно загубената титла в края на миналото първенство, най-голямата излагация в европейската визитка на ЦСКА от това лято срещу Мура и най-трагичната игра на тима в последните няколко десетилетия.11 въпроса към Младенов

1. Чувства ли някаква лична вина за уникалния провал в първенството и загубата на титлата с прахосването на 8 точки в последните 5 кръга, за отпадането от Симитли в турнира за Купата и за безпрецедентния резил срещу Мура. Ако „не” – кой е отговорен, коя е причината?

2. Взима ли комисионни от привличането на посочени от него футболисти. Ако „да” – редно ли е и не е ли това конфликт на интереси?

3. Предаден ли бе отвътре с футболисти в спора за титлата с Лудогорец. Ако „да” – нека каже кои са и на кого служат. Ако „не” – да обясни защо бяха натирени тези, които му свър??иха черната работа пролетта.

4. По негово искане ли бе върнат Килиън Шеридън?

5. Нормално ли е да е във война с ??ефове и собственици на тима и не е ли по-добре - и за него, и за клуба - да се оттегли с чест, след като не може да работи в екип с тези провалили се босове.

6. По негово желание ли бяха изгонени Петър Стоянов, Николай Дюлгеров, Станислав Костов, Александър Якимов и първоначално Грънчов. Ако „да” – може ли да обясни защо, тези които го подкрепиха и изнесоха най-трудното на гърба си при поредното му връщане, сега се оказаха ненужни. Да не би да е заради това, че са българи?

7. Ще иска ли неустойка при прекратен договор в този труден и дори ре??ителен за съществуването на любимия му клуб момент?

8. Той ли прогони Борис Галчев от ЦСКА. Ако „не” – кой му нареди да се раздели с национал, считан за един от най-добрите български халфове играещи в на??ето първенство. Ако отговорът е „да” – защо, какви са причините, да не би футболистът да е бойкотирал клуба?

9. Нормално ли е във време на криза, координатор на ЦСКА да взима месечна заплата в размер на 9 000 лв., независимо дали се казва Стойчо Младенов-млад??и или Георги Петров?

10. Негово ли е ре??ението ЦСКА да се раздели с Адемар. Ако „да” – какви са аргументите да се раздели?? с изграден и отлично представя?? се ляв защитник и на другия ден да тръгне?? да му търси?? заместник.... Ако „не” – защо не реагира при раздялата с един от най-добрите си, постоянни и поливалентни играчи?

11. Още ли смята, че футболисти като Нилсон, Присо, Шеридън, Коста Янев и Са??а (плюс Паун и Томас преди) са по-добри от който и да е юно??а на ЦСКА? Ако „не” – кой го принуждава(??е) да ги пуска в игра и да се излага в евротурнирите?