Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

100 милиона дефицит –  това е българският футбол

100 милиона дефицит – това е българският футбол

07-07-2012 Жаклин Михайлов

Преди няколко дни ужасяваща новина разтресе футболния свят. Един от емблематичните футболни клубове в света – ??отландският Рейнджърс Глазгоу бе изваден от Вис??ата лига заради финансова несъстоятелност. Съотнесено към родния футбол, възниква въпросът как клуб като Рейнджърс, който е гледан всяка събота от 50 хиляди ду??и, които оставят средно на сезон по над 1000 паунда в касата на клуба, е стигнал дотам, да не може да играе елитен футбол. Защо никой при това ре??ение не се съобразява с интересите на феновете, които с нищо не са виновни за ситуацията в клуба, а напротив, подкрепяли са го безрезервно през всичките тези години.
Рейнджърс отива на дъното, защото в Шотландия има правила. Железни правила, които се вижда, че се спазват абсолютно стриктно. Правила, по които в България въобще не би трябвало да има професионален футбол. ?? би имало логика.

Огромни задължения и неясно финансиране

Всяка година по време на така нареченото лицензиране, в БФС се сблъскват пряко с истинското дередже на футбола у нас. ?? старателно го прикриват и замазват. На повърхността излиза една съвсем малка част от реалното финансово състояние на клубовете. ??стината е, че отложените плащания със споразумения и междуфирмените задължения надви??ават колосалната сума от 100 милиона лева. В това число и данъци към държавата, която не знайно защо е далеч по-благосклонна към търговските футболни дружества, като им дава възможност за всякакви финансови еквилибристики. Това при положение, че всеки новоизлюпен икономист би констатирал с лекота факта, че футболните клубове са особено рискови за фалит. Те просто не притежават нищо! От което пък следва, че данъчните трябва да бъдат особено бдителни към тях.
??зобщо финансирането на футболен клуб в България е сериозна енигма. Признава се и от самите собственици – те масово твърдят, че от футбол не се печели. ??нтересно как тогава функционира системата. Ако се вгледаме внимателно, ще открием странни финансови механизми, които противоречат на всякакви пазарни правила.
По дефиниция и по търговския закон футболните клубове са дружества, които би трябвало да калкулират приблизително еднакъв брой приходи и разходи с лека тенденция към печалба. Това означава, че всяко търговско дружество трябва да има много ясна стълбица на приходите, от която всъщност следва и неговото финансово здраве. Такова нещо обаче не съществува във футбола. ??ма клубове, които кретат на екзистенц-минимума и такива, в които се наливат средства. Пазарният фактор - оцелява този, който печели, е неприложим за футболния ни свят.

Функциониране чрез заеми

Общо взето, два са начините, по които футболните клубове поддържат статут в България. При наличието на мощен мажоритарен собственик той отпуска средствата за клуба, като не се задава естественият въпрос как се случва това. Практика е това да става чрез междуфирмени заеми. Собственикът сам си дава пари назаем и естествено си ги дължи. Създават се и такива документи, които не натоварват превежданите суми с данъци. При всички положения не се е намерил такъв луд, който да даде пари на клуба си с безвъзмездно дарение. Кой знае защо се тръгва от гре??ната презумпция, че все пак един футболен клуб има стойност и може да бъде продаван. Нещо, което не се е случило досега в България. Един футболен клуб в България е на стойността на своите дългове. Които продавачът търси от купувача. Това е схемата.
В последно време се забелязва една нова тенденция, произтекла от загрижеността точно на това правителство към спорта и в частност към футбола. Намерение безспорно похвално, ако не бяха няколко занимателни щриха. Към някои футболни клуба се ата??ират спонсори, които без видима причина изведнъж започват да проявяват съпричастност във финансирането. Кой знае защо те обаче не стигат дотам, че да наложат своите собствени пазарни правила. С които са спечелили парите, които сега дават на футболните клубове. Тази форма на алтруизъм определено намирисва!

Стартират парадоксите

По света в момента със свещ да се търси, няма да се намери банка, която да отпуска, и то безвъзмездно, пари за реклама чрез футболен клуб. Няма такава банка в Европейския съюз, която при това състояние на финансовия пазар, да си позволи подобен лукс и направо да си го речем наглост. Няма и такава банка, която дори да си помисли да стане собственик на футболен клуб. Но няма и такава банка, която да си купува медии!?
Друга не по-малка наглост, която ??окира българското общество, е наличието на 30-40 футболисти и треньори с месечни възнаграждения от порядъка на 30-40 хиляда лева. Не е трудно да се изчисли, че това е сумата за цялата пенсионна възраст на едно средностатистическо българско семейство. В Англия също има футболисти, които получават месечно не сто, а хиляда пенсии на обикновен местен гражданин. Малката разлика обаче е, даденият футболист на Челси или Юнайтед само с един свой мач докарва приходи на клуба в седемцифрени числа. Какви приходи докара на ЦСКА Присо или Рамос на Левски при досега??ния си престой? Това вече е откровен парадокс. 100 милиона лева дългове, абсолютен финансов колапс, никакви перспективи на специфичния футболен пазар и заплати от порядъка на 30-40 хиляди лева на месец. Рамос и Присо са получавали същите заплати в Кипър, но там стандартът на живот е в десетки пъти по-висок от този у нас.

Трябват наистина железни правила

Какъв е изходът и има ли въобще светлина в тунела. Ако в България има същата воля, каквато проявиха в Шотландия, нещата могат и да се оправят. Това означава обаче железни правила и воля за тяхното спазване. В противен случай футболът ще си стои като цирей. Защото всички останали хора в страната свиват коланите и борят дефицита в името на светлото бъдеще, а някакви футболни остапбендеровци си живеят все едно, че това не е най-бедната, а най-богатата страна в Европа. ?? държавата дори ги покровителства. Откъде-накъде? Те искаха да направят от футбола бизнес, смятаха, че всяка година ще продават по един Стоичков за милиони и се провалиха тотално. ?? сега ще им пращаме помощ, защото децата трябвало да тренират, вместо да пият и пу??ат. Да, за децата може, но не и за заплати от по 30-40 000 лева на месец на някакви, при това световно неизвестни „звезди”. С 30-40 хиляди на месец в България ще се направят детски ??коли като тези в Барселона! ?? треньорите няма да рекетират родителите, за да си осигурят някакъв мижав доход.
Въобще крайно време е да спре тази повсеместна лудост. В България футбол може да се развива на определена цена, а не на всяка цена. Тази цена следва да се спазва и всеки, който излиза от правилата, да си понася последствията. Другото е пир по време на холера. Все някога ще свър??и.