Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Джоузеф Диксън: Сделката за Левски е само формалност

Джоузеф Диксън: Сделката за Левски е само формалност

11-06-2021 Янаки ДИМИТРОВ

Преговарям със Станимир Стоилов, Благо Георгиев ще има голяма роля в клуба

Бъдещият собственик на Левски Джоузеф Диксън даде пресконференция, на която официално разкри намеренията си да придобие клуба. „Знам, че има особен интерес към ситуацията. Мисля, че най-добрият начин да успокоя всякакви опасения, които можете да имате, е тази пресконференция“, заяви 31-годишният англичанин преди старта на брифинга.


Г-н Диксън, това, което се публикува, е, че представлявате инвестиционен фонд, който иска да строи стадион и МОЛ. Откога са преговорите и какво е нужно да се случи, за да се стигне до договорка с Левски?
- От около 6 месеца преговаряме. Идеята е, че Левски е най-голямата спортна марка в държавата. Тъжната истина за много отбори в Източна, а и някои в Западна Европа е, че този бизнес модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме значителни средства в построяването не само на нов стадион, но и на търговски център. Гледаме на инвестицията като на дългосрочна и с надежда клубът сам да започне да се издържа. Трябва да се изкарват средства, без да е необходимо един инвеститор да влага постоянно средства. Не представлявам никого. Причината да получа такава значителна доза финансиране е редицата успешни проекти, които съм имал в Щатите. Мои партньори са

финансови
институции
в САЩ

Те са готови да ме подкрепят, както и тази инвестиция да е на мое име. Предвид пазарната ситуация в страната, желанието ни е футболният клуб да се самоиздържа. Сами разбирате, че никоя американска финансова институция не дава 250 милиона долара за проект, ако не са уверени в него и човека, който стои зад него. Клубът може да го потвърди. Вече съм предоставил необходимата банкова документация, за да се придвижим напред.

Колко близо е финализирането на сделката? Има ли пречка това да се случи?
- Казано ми е от адвокатите, че в момента, общо взето, всичко е готов. Оставащото са само формалности – да се завърши документацията и вече да минем на следващия етап. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от дружество, което е в САЩ. Което в крайна сметка е

моя собственост и
се контролира от мен

Имахте среща със Станимир Стоилов. Той ли ще е новият треньор на Левски?
- Срещнах се с него заедно с г-н Сираков, който ще остане президент на клуба. Станимир Стоилов е първият ни избор, той е предпочитаната опция. Вървят преговори с него. Знаем, че много скоро започва подготовката и нямаме време. Наясно съм какви успехи е имал заедно със Сираков. Вярваме, че след тези трудни времена, през които са минали феновете, имаме нужда да им гарантираме нещо добро.
Разкажете повече за вас? Ще назовете ли конкретно част от партньорите си. Как се казва вашият инвестиционен фонд, както и каква е ролята на Благой Георгиев. Вие преговаряли ли сте за Вардар Скопие преди време.
- Вардар? Това футболен отбор ли е? Мисля, че ви отговорих. Моето минало – бях футболист, но не направих добра кариера, което вече знаете. Как се развих до такава степен? Бях късметлия, че имам влиятелни познати в Лондон и САЩ. Започнах да се занимавам със

сделки с
недвижимо
имущество

в Обединеното кралство и САЩ. Как се получават такива инвестиции? Честно казано – има частни и обществени банки, с които започваш да натрупваш опит и отношения в бизнеса. Искате да съм специфичен и да назова конкретни имена? Много е трудно, когато има толкова много различни участници и действащи лица. Във всеки проект обикновено работя с различни имена, не мога да бъда конкретен.

Ще конкретизирате ли име на инвестиционен фонд? Какъв ще е Благой Георгиев? Ще стане ли директор в Левски?
- Как да конкретизирам имена на фондове от САЩ? Левски вече има доказателства и уверение за средствата, които ще бъдат налети в клуба. Няма да разкрия имената на фондове и партньори. Не за да съм загадъчен или потаен, а заради споразумения за конфиденциалност, които имам. Не бих искал да си развалям отношенията си с тези колеги, нито пък да рискувам и да подложа на опасност тази или друга сделка. Благо? Познавам го от доста време. Мога да потвърдя, че ще е основен играч, ще има важна роля в бъдещето на Левски.
Левски в момента е в много тежко състояние – почти е фалирал. Как ще строите стадион на земя, която не е на клуба? Не можем да ви приемем насериозно по начина, по който отговаряте. Имат ли нещо общо хората, които преди време са ви довели на проби в ЦСКА, с тези, поради което сте дошли тук в момента?
- По последния въпрос – да, същите хора са. Но от съображения за личната им свобода, няма да ги назовавам. Те са приятели от Лондон. Към другия въпрос – ако не се бъркам, казахте, че инвестиционният ми план ви изглежда като шега. Тогава да ви питам – според вас какво правя тук? Защо съм тук, какъв е планът ми?

Взимам клуб,
който е на
ръба на фалит

Какво правя? Нормално е да имате опасения и много въпроси, но вярвам, че действията говорят повече от думите. Оставете ме да ви се докажа. Важното е, че Левски знае кои са финансовите институции и лицата, които ме подкрепят, и знаят кои са хората зад мен. Знаят, че имам средствата, че съм готов и съм сериозен в намеренията си към бъдещето на Левски. Коментирал съм тези теми с представители на държавата, с правителствени организации, с всякакви институции. Имам подкрепа от Левски и държавата, надявам се да имам и на феновете. Това се опитвам да постигна. Първата ми задача е с назначаването и привличането на треньор, който има успехи и феновете уважават.

Говори се за сериозна сума пари, която е необходима, за да започне Левски подготовка и да покрие неотложни дългове. Кога ще стане такава транзакция?
- Необходими са изключителни капиталови вложения още в началото. Все пак вече сме набрали 250 милиона долара. Така че вярвам, че е формалност това да се случи. Кога трябва да стане? Колкото е възможно по-скоро. Веднага след като станем собственици и вземем контрол над клуба. Няма да инвестираме, преди да сме такива. Според съветниците ми – това вече е формалност. Надявам се много скоро да се случи, за да можем да налеем някакви средства.
В какъв период смятате да инвестирате тези 250 милиона долара. Какъв смятате, че е реалният бюджет на година. Обвързана ли е сделката с гаранции от държавата за стадиона?
- Разбира се, че ще имаме необходимост от гаранции от държавата и общината, че ще можем да задвижим плановете си. По отношение на срока на инвестицията от 250 милиона – 36 месеца възнамеряваме да бъде. В момента, в който получим някакво разрешително, ще започнем да наливаме средства в инфраструктура. Казаха ми, че тук нещата се случват по-бързо, отколкото на Запад, така че това е нещо хубаво. Относно бюджета – знаем, че има неща, които трябва да бъдат изплатени. Ако трябва да кажа конкретна стойност на бюджета – ще излъжа или гадая.