Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Марков: Акциите на клуба се подаряват

Марков: Акциите на клуба се подаряват

17-02-2021 Тема спорт

До лятото клубът продължава да функционира със същия екип, каза изпълнителният директор на червените

Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков даде извънредна пресконференция на стадион „Българска армия“, за да внесе яснота след бурните събития около червените и заявлението на Гриша Ганчев, че ще се оттегли от клуба. Още сутринта Марков се срещна лично с Ганчев в офисите на бизнесмена, за да обсъдят ситуацията. Пред медиите бившият играч и треньор на армейците говори повече от 35 минути, като в началото сам взе думата и обяви основните акценти от разговора си с боса на клуба.

Говорих с нашите собственици, които са категорични в намеренията си да приключат с финансовите си ангажименти. Г-н Ганчев е категоричен в решението си независимо от разговора, който проведох с него. Той счита, че при тази ситуация е в невъзможност да продължи издръжката на клуба. В близките 10 дни до две седмици собствениците ще изчистят задълженията, които футболният клуб има към техни фирми, така че той да бъде на чисто спрямо фирмите на господата Ганчев и Инджов. Второто нещо - акциите ще бъдат подарени на желаещите да ги вземат, ще са на разположение в клуба. Всеки, който иска да го издържа, ще може да ги получи на безценица. Собствениците гарантират, че финансовото състояние на ЦСКА е стабилно и ще може да завърши спортно-състезателната година без никакъв ангажимент. Това е важно от гледна точка на състезателите, техническото ръководство и служителите - да не се притесняват за техните договори до края на сезона.
Г-н Марков, каква всъщност е тази ситуация, която е повлияла на собствениците и какво се е променило?
- Ситуацията е свързана с недоволството на част от нашите фенове. Писмото, което бе публикувано с упреци към собствениците, че отборът не търпи развитие. Всички, които обичаме клуба, искаме той върви нагоре и да е фактор, да се развива.
Все пак болшинството от феновете на ЦСКА подкрепят Ганчев, няма ли как да се организира, ако ще и голяма среща с тях? Една фракция от 20-30 човека не е фенската маса на тима?
- Приемам въпроса ви като предложение и го приветствам. Считам, че хората, наистина обичащи ЦСКА и искащи да върви напред, могат да създадат платформа в интернет и по този начин да заявят подкрепата си към г-н Ганчев. И така да се покаже истинското отношение на хората, които обичат ЦСКА.
Колкото и критична да беше декларацията на феновете, тази причина за оттеглянето на Гриша Ганчев звучи леко наивна. Има ли обаче някакви други причини?
- Въпросът трябва да е по-скоро към собствениците. Считам, че тази атака не е от любов към ЦСКА. Това е мое мнение. Тя е

инспирирана от
наши опоненти

които не обичат ЦСКА, макар и използвайки част от фенската маса. Знаем в какво състояние беше клубът, аз съм на работа тук от самото начало, когато дойде Ганчев. И след всичко, направено от него и Инджов, от цялото ръководство и всички, които бяхме близо до клуба, видяхме докъде стигнахме. Не си приписвам някакви заслуги на мен или колегите ми. Но да не забравяме къде беше ЦСКА. Успяхме, макар и като аматьорски клуб, да вземем 1 купа, финансовото състояние се стабилизира, бяха платени 8 милиона лева за емблемата, покрити бяха голяма част от задълженията и през последната година и спортно-технически започна да се гради много по-стабилен, по-постоянен отбор. И хората, които разсъждават обективно, не могат да не си дадат сметка за това и да не видят каква е „услугата” и ползата от тези хора, заели се с издържането на ЦСКА. Още повече че обстановката през последната година е много тежка, възможностите са силно ограничени и това също влияе върху решението да се извадят пари за осигуряването на заплати на цял един клуб. ДЮШ също търпи развитие, има доста положителни неща направени. Започнаха и трансфери в чужбина - даването под наем на Антов е много добро за имиджа на ЦСКА. Дава се възможност на едно дете, израснало в школата на клуба, да пробие и да направи кариера в голямо първенство. Това е

пример за
останалите

деца от нашата академия. Това е бъдещето за една не толкова силна икономически страна като България, както е в Нидерландия или тук на Балканите - в Сърбия. Това е пътят за развитие.
Гриша Ганчев е минал през много по-тежки моменти, имате ли обяснение сега защо се отказва?
- Лично аз мисля, че г-н Ганчев води сериозни битки на различни фронтове - свързани с бизнес, с дела, заведени срещу него. И в крайна сметка срещу наши спортни опоненти. А се получава момент, в който той трябва да се бори с хората, на които клубът най-много разчита за подкрепа. Явно това му е дошло в повече и чашата е преляла. Имах разговор сутринта с него и се опитах да повлияя на решението му, да не бъде то окончателно. Но не успях.
Какво ще стане с акциите и какво ще се случи с клуба от лятото, идва ли пак 2015 година? Бихте ли се наели вие самият да търсите спонсори?
- Не мога да отговоря. Вероятно хората, които желаят това да стане, са същите, подписали писмото. Може би те имат нещо предвид. Аз си спомням и тежките етапи, през които премина ЦСКА и преди 2015-а. Да се върнем към времената при Александър Томов, когато той предостави акциите на клуба за продажба и помните какъв беше резултатът. Имам силни съмнения, че ако това решение е окончателно, че посоката на развитие на ЦСКА е нашият клуб да отиде в състоянието, в което беше. Без заеми обаче.
Мнозина фенове и легенди заявиха, че евентуално оттегляне на Ганчев ще е пагубно за клуба - доколко тежко би било то и има ли време да се помогне за стабилизиране на ЦСКА и след лятото?
- Бях по деликатен, но към днешна дата не съм оптимист за бъдещето на ЦСКА.

Клубът е
осигурен
финансово

за някакъв период от време, няма да има проблеми с функционирането му до завършването на сезона. Всеки един желаещ, който обича тима и има финансовия ресурс, е добре дошъл да получи акциите безплатно.

Изненада ли ви решението на Гриша Ганчев и имаше ли някакви сигнали за него? И разговаряхте ли вече с Христо Стоичков, който е миноритарен собственик, за да видите какво може да се направи с негова помощ?
- Не се притеснявам да разговарям с когото и да било, особено с Христо Стоичков. Като изпълнителен директор ще разговарям с бъдещи желаещи благодетели. Това ще бъде моя бъдеща задача. Но не мога да гарантирам какво ще стане. Иначе по никакъв начин не съм очаквал това решение. Когато прочетох писмото, се почувствах смутен. Ние с моите колеги от управлението също сме правили всичко по силите си ЦСКА да бъде добре. Тук трябва да добавя и още нещо от разговора с Ганчев и Инджов - до лятото клубът продължава да функционира със същия екип към днешна дата. Никой от колегите няма да напусне преждевременно и ще бъде част от ръководството на ЦСКА до края на сезона.
Ще продължите ли работата си в клуба и след това, независимо от решението на собствениците?
- На този етап не съм мислил. В крайна сметка няма значение дали ще бъда в клуба. Бих добавил, не като адвокат на собствениците, че аз вярвах още в началото, когато имаше хора, съмняващи се. Ходех по страната да убеждавам и разговарям с нашите привърженици за каузата ЦСКА. За мен проблемът сега се провокира от хора, които желаят ЦСКА да се срине.
Кои са тези хора и как стигат до лидерите на агитката?
- Не съм запознат с механизма, не съм и привърженик на излишните конспирации. Но хората трябва да си дадат ясна сметка за

изминатия път през
тези 5 години

Аз като фен, не като директор, искам да виждам ЦСКА поне на нивото от 80-те години, когато беше фактор в Европа и елиминираше грандове, а тимът беше гордост не само на червените фенове, но и на цялата спортна общественост. Обстановката сега е коренно различна и желанията са едни, а възможностите - други.
Мислите ли да откриете дарителска сметка, за да помогнат феновете клуба?
- Това е интересен въпрос, заслужава да се обсъди, но при положение че акциите се предоставят, по-разумно би било те да се закупят, за да може клубът да се финансира, и то в по-дългосрочен план.
Ако ЦСКА стане шампион, оптимист ли сте, че Гриша Ганчев може да размисли? Или ръководството не вижда как тимът може да стане първи и затова хвърля кърпата?
- Не мисля, че неговата политика или стратегия е насочена към това дали тимът е станал шампион или не. В нито един момент той не ми е казвал, че ще се откаже от инвестициите, които прави.
Имаше ли някакви индикации от феновете, че не искат повече основни играчи на отбора да не се продават?
- Много е лесно да се правят изводи и да се дават съвети, без да се носи каквато и да било отговорност. Аз не съм по-малък привърженик от останалите. И на мен ми се иска ЦСКА да играе в Шампионската лига. Иска ми се да купим и Меси, с него отборът ще изглежда по-добре, мисля, или пък друга звезда. Мнозина са се чудили защо не давам изявления преди или след мач - това е една моя деликатност да не навлизам в поле, за което не отговарям. Знам, че е много лесно да се дават препоръки и съвети на треньорите кой трябва да играе, защо друг е сменен и т.н. Всеки ръководител обаче трябва да знае докъде се простира полето му на действие, още повече да уважава треньорския щаб, който взима решенията.

Предвид перипетиите, през които премина ЦСКА след 2015-а, смятате ли, че това решение сега ще създаде още по-голямо разделение сред армейските фенове, което би било удобно за хората, които виждате като стоящи срещу клуба?
- Твърде е възможно. Притеснявам се от такъв „феномен”. Успяхме с обща работа да покажем на феновете, че това е ЦСКА, този на „Армията”. Това не беше лесно в първите години, 2015-2016 г. Естествено, че когато има такъв проблем, това би довело до подобни съмнения и разделения, но това са реалностите в момента. Аз от 1990-а съм свидетел на проблеми с ЦСКА, когато хора, различно позиционирани в обществения ни живот, се опитваха да вкарват разделение, да виждат по-слаб ЦСКА организационно и спортно-технически. Тази борба продължава вече около 30 години. Изглежда на немалко хора ЦСКА пречи и е трън в очите им. Но явно генетично у нас, българите, е заложено да сме опоненти или противници на нещо, което върви. На това ставаме свидетели и в българския футбол.
Какво се случва с Али Соу?
- Що се отнася до Соу, немалка част от феновете ни

искаха неистово
продажбата му

до ноември, предвид колебливите му игри. Но преди празниците той се представи на изключително високо ниво и изведнъж мнението коренно се промени, че той трябва да е тук. Само че в клуб със сериозен бюджет като ЦСКА трябва да бъдат осигурявани средства за издръжката му. От друга страна, това в никакъв случай не е оголване на отбора, а са привлечени двама играчи на тази позиция. От малкото ми наблюдения мисля, че те ще бъдат добри заместници на Соу.
Вярно ли е, че сте отказали оферти за 2 милиона евро за Мазику от САЩ и 850 000 евро за Тиаго?
- Няма как да продадем всички футболисти, ще останем без отбор. Но тези, за които има добра оферта, не виждам никакъв проблем да се продадат, за да се подсигури издръжката. Имало е оферти за тези състезатели, разгледани са от собствениците, но явно финансово не са били удовлетворяващи, за да се стигне до сделка.
Възможно ли е това решение на Ганчев да повлияе негативно на играчите и треньорите, видяхте ли се с тях?
- Не съм се видял, но мога да им предам уверението на собствениците, че клубът е обезпечен и че няма да има сътресения до края на сезона. Всички те ще продължат да си получават възнагражденията по договор. Утре (б.р. - днес) ще се видим, за да им го кажа лично.
Какво ще стане с ЦСКА оттук нататък, ако гледате реално? Или поне какво ви се иска?
- Ако трябва да отговоря емоционално, ми се иска г-н Ганчев да ревизира решението си и заедно с Инджов да продължат като екип дейността си в ЦСКА и ангажиментите, които са поели.
Какво се случва с писмото от БФС към УЕФА за ЦСКА, има ли някаква яснота?
- Мисля, че нищо. БФС очакват запитване от УЕФА, а пък от УЕФА чакат от БФС писмо. Ситуацията е патова.