Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Михайлов: Върнах се да стегна редиците

Михайлов: Върнах се да стегна редиците

29-04-2021 Тема спорт

Щастлив съм, че БФС е кристално чист

След като оттегли оставката си и присъства на заседанието на вчерашния Изпълкома, Борислав Михайлов даде пресконференция.

Г-н Михайлов защо размислихте и след година и половина в оставка се връщате като президент на БФС?
- Точно преди 558 дни бях тук, тогава залата беше по-пълна – нормално, сега е пандемия. Тогава си подадох оставката по същите причини, поради които сега съм тук, за да я оттегля. Тогава имаше голямо напрежение около БФС и футбола в България. Имаше много спекулации относно работата на БФС, много интриги, много лъжи и много клевети за това, че едва ли не това е корупционна среда. По тази причина се оттеглих, за да може БФС да си работи спокойно. Година и половина след това така или иначе моите колеги не успяха да свикат конгрес. По-точно беше свикван и три пъти отменян. Минаха всички проверки от компетентните органи. Те продължиха 1 година и 2 месеца и не е открито нито едно нарушение, извършено от БФС или негови служители. Така че сега абсолютно гордо мога да дойда пред вас и да ви кажа, че си починах добре и съм готов за вас. Напоследък очевидно ви беше скучно без мен. Видях грешки в себе си, видях грешки в общи решения с моите колеги. Така че аз се връщам, за да организираме другата година редовен конгрес, на който всички желаещи да работят и помагат на българския футбол да имат достатъчно време и да представят своите виждания и програми на широката публика. И на самия конгрес, когато бъдат сигурни…. Защото

сега повече
говорят
юристите

отколкото футболните хора – дали конгресът е извънреден, дали мандатът е 7 месеца, дали 4 години. Сега за всички е ясно – догодина ще има редовен конгрес, за който ще могат да се кандидатират и там да докажат своята правота. Освен това, без да е много нескромно, не видях футболът в България по някакъв начин да се е подобрил в каквото и да е отношение след моето оттегляне. Аз се оттеглих, аз съм отговорен човек и поради същата причина се връщам. Не на последно място – с подкрепата на моите колеги от Изпълкома, както и с подкрепата не както на няколко места се каза - на някакви хартийки… В областните зони са постъпили становища от 353 клуба – това е повече от достатъчно, за да се спечели един конгрес или да се променя уставът. Те желаят президентът, който е законно избран, да си допълни мандата с Изпълкома, който е избран. Да си направи след това 4-годишния отчет. Да не пътуват хората сега, защото повечето ги е страх от пандемията. Както и да се спести едно излишно харчене на средства в рамките на 8-9 месеца да се правят два конгреса.

Имаше ли политически натиск към вас, когато си подадохте оставката?
- И тогава го казах, повтарям го и сега – политически натиск не е имало. Аз усещах напрежението на всякакви нива. Щастлив съм, че след толкова време БФС е кристално чист – от вътрешни и външни одити, както и от компетентните органи, защото те са извършили проверките.
Димитър Бербатов направи презентация и обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС? Какъв е вашият коментар?
- Точно това е смисълът – да се направи редовен конгрес, в който всички кандидати да знаят, че ще има равни правила. Сега много хора изопачиха това, а по устав е така – ако сега имаше конгрес и той се събира само за да ми приеме или не приеме оставката, само се губи ресурс заради подкрепата на клубовете и хората от Изпълкома. Така че Димитър Бербатов – голямо име за българския футбол, да заповяда, когато е редовният конгрес.
Вие ще се кандидатирате ли на редовния конгрес?
- В момента се връщам, за да свърша тази работа, за която съм избран и да защитя доверието на хората. Към този момент не съм мислил.
Казахте за стари грешки. Какво бихте направили различно?
- Това ще ви го кажа, ако се кандидатирам. Сега съм концентриран, защото има неща, които много трябва да се стегнат. Необходимо е да се стегне администрацията – със сигурност да се търсят нови хора. Последната година от програмния бюджет на БФС, който беше гласуван преди 3 години, трябваше да има 21 милиона лева бюджет. В момента

бюджетът е 16 милиона

с 5 милиона по-малко. Трябва да се търсят нови спонсори – имам нещо предвид. Трябва да се засили и работата с УЕФА. Чух, че някои хора казали, че имали връзки в УЕФА. Те са там, защото аз съм ги пратил. Има много неща. Важното е, че се връщам с пълни сили да работя за българския футбол.
Как ви се видя футболът ни отстрани?
- Не ми се видя с нещо да се е подобрил. Аз говоря за организационни работи. Иначе първенството е интересно. Националният отбор – ясно е. Всички знаят причините и всички ги казват, но трудно се намират отговорите и решенията. Ще се постарая за 7-8 месеца да стегнем редиците и да се направят корекции. И след това всички желаещи, колкото и да са те, от рано и на широка дискусия да запознаят футболните хора какво предлагат.
Казахте, че върху вас не е имало политически натиск, случайно ли е, че се завръщате точно в този период?
- Не е свързано с политическата обстановка. Футболът е пряко отражение на това, което се случва в държавата. Дано се оправи, и то по-скоро, както и футболът.
Не смятате ли, че ще създадете напрежение със завръщането си?
- Не се притеснявам от ново напрежение. Тогава напрежението беше, че всеки абсолютно безнаказано си говореше за корупция в БФС. Това е основното за всички хора и за мен като ръководител на този съюз. Иначе не може всички да ме харесват или мразят. Това е позиция, за която трябва –

думата е с
„Д“ или „Т“

Винаги съм приемал критиките, когато са градивни.

Подадохте оставка, когато от националния отбор бе освободен селекционерът Красимир Балъков. След него бе Георги Дерменджиев, а сега е Ясен Петров? Имате ли доверие на треньора?
- Аз познавам Ясен, играли сме заедно с него. Няма никаква причина да му нямам доверие. В деня, в който си тръгнах, имах среща и трябваше да представя стратегия за развитие на детско-юношеските школи и начина на финансиране. Ще го стартираме веднага сега. Ще се опитаме да намерим финансиране за това нещо, но то ще бъде продължено.
Не мислите ли, че форматът, който ще направи така, че най-вероятно няма да има изпадащи, няма да се обърне срещу вас?
- Всеки човек трябва да си носи отговорността. Още никой не е готов с решение, затова има назначена комисия, която има право да кани дори чужди експерти, за да може клубовете, зрителите, медиите, телевизията да са доволни.
Вие каква промяна искате да видите в българския футбол?
- Моята мечта винаги е била националният отбор да стигне до голямо първенство. Аз съм го преживял като първи вицепрезидент и отговорник за националния отбор. Нормално е да се говори за промяна, когато отиваш на избори. Дали лъжеш и заблуждаваш, дали не успяваш да изпълниш това, което си казал… Всеки иска промяна, въпреки че на някои не им е ясна как да стане тя.
Вие променихте ли се?
- Сериозно. Защото има много предатели в тая държава, това е най-неприятното. Неприятно е, когато и близки хора те предават. Доказа се, че няма ненаказано добро. Промених се и в личен план, погледнах повече на здравето си, на хората около мен. Така че съм във форма.
Кои са тези предатели?
- Не, предатели не са само хората, които са във футбола. Някои не са предатели, когато те предават, а ти не очакваш. А други не са предатели, но са хора на интереса. За мен най-хубавото беше, че телефонът ми спря да звъни. Това бе много готино, а и показателно. Утре ще се скъса да звъни, но аз ще си сменя номера.

Боби канил преди време
Бербатов да влезе в екипа му

Кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС не е повлияла за завръщането на Борислав Михайлов на поста. Последният дори заяви, че преди време е канил Митко в екипа си. „Аз с Бербатов съм говорил отдавна. И му казах тогава, че нямам намерение да продължавам повече от този мандат, който свършва сега. Заявих му, че винаги може да говори с мен, да влезе в екипа и да се подготви. Тази тема сме я говорили с него преди години. По никакъв начин неговата пресконференция, която даже не съм гледал, не ми е повлияла. Бербатов на мен не ми е таргет. Аз се връщам да продължа това, за което съм избран. Затова му пожелавам успех на конгреса, който ще е догодина. Ще има достатъчно време да се подготви“, заяви Михайлов.