Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Румен Чандъров: Половината Изпълком се кланя на другата половина

Румен Чандъров: Половината Изпълком се кланя на другата половина

08-06-2020 Виктор ГЕЦОВ

Искат да преподпишат договора за тв правата, преди да е избрано
следващото ръководство, разкри собственикът на Септември

Собственикът на Септември София Румен Чандъров даде интервю за „Тема Спорт”, в което коментира обстойно редица въпроси, свързани с родния футбол. Бизнесменът не спести критики към БФС, който реши да прекрати преждевременно шампионата във Втора лига. По този начин Септември нямаше как да се бори за директна промоция.

Г-н Чандъров, каква е ситуацията в Септември? Доста дълга пауза без мачове ви се отваря преди баражите за елита в периода 14-16 юли.
- От другата седмица започваме подготовка. Благодарение на футболния съюз паузата е доста дълга. За съжаление такова е положението. Ще се борим, колкото можем. При нас нищо не е на всяка цена, за разлика от някои други клубове.
Мина ли ви огорчението от решението на БФС?
- Няма как да ти мине. По-голяма несправедливост не можеше да се измисли. В края на краищата нали затова е спортът - да има състезание. Но състезанието сега беше извън терена. Времето лекува, но огорчението си го има.
Пълна промяна ли е нужна в ръководството на БФС?
- Проблемът е, че на ръководно ниво всеки се кланя на някакво килимче. Докато се кланят, няма нищо хубаво да стане. Всеки ходи някъде и обслужва някого. Според мен трябва да се махнат всичките, които са в управлението. Но дали има кой да ги замести? Чух, че Порточанов можело да се кандидатира, ще има и други. Виждаме обаче, че в момента тупкат топката. Искат да преподпишат договора за телевизионните права, преди да е избрано следващото ръководство. Всичко е сериал (смее се).

Сценарият се знае и
се действа задкулисно

Ето сега, вместо да оставят следващото ръководство да подпише договора, ще го поставят пред свършен факт да си скубе косите. Няма оправия просто. Най-големият проблем е, че половината хора в Изпълкома се кланят на другата половина от Изпълкома. Докато се кланят, състезанието ще е предопределено. Аз тогава за какво да си хвърлям парите? Ще се забавлявам да си гледам само децата как играят и това е.
Състезанието вероятно е предопределено и в Първа лига, не само във Втора...
- Разбира се. Даже това е така най-вече в Първа лига. Във Втора нямаме чак такива проблеми. Който трябваше, вече влезе в елита. Но да, навсякъде има интереси и се прокарват.
Добре, но ако се смени ръководството на БФС, а системата се запази, няма ли да е същото, както досега?
- Проблемът е в хората, а не в системата. Проблемът е също така в болните амбиции и егото на някои хора. Даже един човек сега ще се кандидатира за президент на БФС, но е първият, който вече ходи на килимчето. Знам, че през последните две седмици

често ходи на
едно килимче - на
голям рекламодател
във футбола

Чак такава наглост не съм си представял. Но те тези хора надушват парите. Те само за това са създадени. Всички започват да се кланят и оттам прокарват това, което искат хората с интересите. Да ви кажа честно, при Боби Михайлов беше по-добре. Той постигаше баланс. Но тези под него са поклонници. И в момента, в който Боби го няма, безвластието е перфектната среда за тези хора. Те даже вече не се и крият. Докато е така, няма да имаме качествен продукт. И надбягването ще е с един кон.
Този човек, за когото говорите, че ще се кандидатира за президент и се кланя на килимче, член на Изпълкома ли е в момента?
- Точно така - член на Изпълкома е. Тези хора винаги са там. Той е основният поклонник. Обикаля, прави совалки. Пълна трагедия е положението. За мен изобщо не трябва да има клубни президенти в Изпълкома. По този начин нещата се опорочават. Но да не давам повече акъл, защото, като съветваш, е редно да се хванеш и сам да ги направиш нещата. Аз няма да ги оправя. Аз съм виновен за това, че си давам парите. Но с подобно статукво се демотивираш. Да си направят общински и държавни клубове и да си играят. А такива глупаци като мен... И други хора си дават парите, но те са с по-големи възможности. И точно те подчиняват системата на волята си. Тя даже

системата по собствено
желание им се подчинява

За жалост тук сме радетели на поклонничеството. Като се сетя за футболния съюз, и само лошо ми е на езика. И то не заради друго, а защото са безпринципни и опорочават всичко. Поне да правеха нещо като хората, но не. Четат законите и правилниците както дявола - Евангелието.
Появиха се информации, че през следващия сезон ще намалите разходите по Септември. Така ли е?
- Кой не ги намалява в момента? Нормално е. Пир по време на чума ли да правим? А и за какво да наливам пари, като утре ще се появи някой друг такъв и пак ще ми подложат бананова коричка? Човек се демотивира. Ще си играя само с юношите. И в А група да влезем, пак ще съм предимно с млади момчета. Така съм го решил. Ще сме най-младият отбор в елита, ако влезем. Ще им направя показно на всичките. Или ще стане, или няма. Ако оцелеем първата година, на втората ще сме в шестицата. Само младите трябва да удържат на напрежението.
Ще остане ли Борис Галчев и за следващия сезон?
- Аз съм му казал, че при нас може да играе, докогато си поиска. Всичко зависи от него. Да мине баражът и ще се разберем. Но

Галчев щом не отиде
в Пирин при много
по-добри условия...

Той ще си реши. На Боби не му е за парите. Беше на преговори с Пирин, но какво е станало не знам. Със сигурност проблемът не е в парите, може би не са проявили уважение към него, не знам. Той трябва да каже. Но засега си е при нас. Лошото е, че в момента не знам за коя група да правя отбор - за Първа или за Втора. Знаете, че няколко наши основни играчи напуснаха вече (б.р. - Преслав Йорданов, Стилян Николов, Спас Георгиев, Янко Сандански, Мариян Иванов). Нямам право да ги спирам. Получиха много добри оферти, на които аз не мога да отговоря. Предложенията бяха прекалено сериозни даже по стандартите на А група. В края на краищата момчетата играят за пари. Но и тези, които останаха в моя отбор, са добри. Даже смея да твърдя, че можем да бием в баража за елита. В един мач всичко става. Със сигурност ще сме отслабени, но това е реалността. А вече за следващия сезон ще го мислим. И във Втора лига да останем, пак очаквам да се борим за тройката. Може би ще е някакъв преходен сезон за нас, ще видим. Отдолу идва добро поколение, така че съм спокоен.
Каква е ситуацията с Калоян Костов, който е желан от Ювентус, Интер и Бенфика?
- Имахме две много сериозни оферти за него (б.р. - от Ювентус и Интер). Те бяха за много повече от един милион лева. Родителят, който разбира повече, обаче е взел нещата изцяло в свои ръце и е решил, че е по-добре да ощети Септември и момчето да отиде в Бенфика. В случая италианските грандове подходиха професионално, свързаха се клуб с клуб, както се прави, въпреки че нямаме договор. Португалците обаче действат подмолно. И

вече са го
привлекли
момчето

Харесало му е. Аз бих го разбрал, ако го искаха Бенфика и Парма, примерно. Но в случая говорим за доста по-големи грандове от Бенфика. В края на краищата бащата си е взел решението. Едните клубове дават куп пари, а другите плащат само таксата за формиране. Обидно е. Но за всичко са виновни родителят и посредникът, който е някакъв псевдоагент. Даже родителят е напуснал работа. Той е бивш футболен съдия, а досега е работил в полицията - Калин Людмилов. Какво да ви кажа - човекът или е човек, или е... да не казвам какво. Ние 6-7 години сме се грижили за това дете. И в един момент някакъв псевдоагент идва и го краде. Обират ти подмолно плода по този начин, който си го отглеждал години наред. И после как да не намаля парите? Не ми стигаха историите с БФС, ами и с това момче.
А има ли интерес към други ваши играчи?
- Имаме доста запитвания от отбори от А група, най-вече за три-четири момчета. Няма да ги спирам. На тях мястото им не е в Б група. Те са на по 20-21 години и трябва да играят на сериозно ниво.
Има ли интерес от водещите тимове - ЦСКА, Левски, Лудогорец?
- Не. Там си търсят чужденци. На Левски им дадох миналата година (б.р. - сина му Асен Чандъров и Здравко Димитров) и какво стана - или резерви, или извън групата. Те ги убиват. А говорим за младежки национали! Трябва някой да умре, че да ги пуснат. При такива треньори няма как да стане. Тя и политиката на клуба играе тук. ЦСКА и Левски искат да се борят с Лудогорец и търсят готови, изградени играчи. Но това си е въпрос на политика на собствениците, а и на треньорите. Има страшно страхливи треньори, от които не можеш да искаш налагане на младите. Те си гледат само визитката.