Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Арда е като музика за дълъг път

Арда е като музика за дълъг път

19-12-2020 Желю СТАНКОВ

Музиката на ZZ Top е една от винаги подходящите, когато сте на дълъг път и се чудите какви точно мелодии да подберете за вас и пътуващите в автомобила. Онзи ден една от най-популярните Gimme All Your Lovin’ звучеше по уредбата на стадион „Арда Арена“ на полувремето на мача с Лудогорец. Точно такива са реалностите пред един от новите отбори, които се появиха в лъскав вид, без отначало да е ясно до кога ще издържат. Пътят пред Арда явно ще е дълъг, въпреки че първият стрес тест при пролетната пандемия имаше всички белези на срив, защото за 2 дни клуба се освободи от цяла дузина чужденци, също така и от треньора си. Помним сърдития Стамен Белчев, който каза, че в Кърджали няма да е, както било досега, и целите и приоритетите вече стават други. И запали колата за Хасково.
Арда е втори сезон в елита, в първия влезе на максимална скорост и като че ли сравненията с нахълтването на Лудогорец преди 10-11 години дадоха грешна представа кои са точно в Кърджали и как да се развиват. При такива случаи на изсипване на много пари в почти нищото очакванията често се разминават с обстановката и конюнктурата. Също така роля изиграват и многото съветници, тъй като и в Разград в началото не бяха навътре във футболната материя, а и още си страдат от съветници. В Кърджали къде тайно и в по-малки случаи явно, си бяха повярвали - мащабна селекция, високи заплати, марков треньор Стойчо Стоев и наред с това и преобразяване на стадиона.
Встъпителният сезон за Арда послужи за ориентир, за отърсване от плевелите, за поставянето на масата на разумни планове и правилни решения. Сега чужденците са сведени до минимум и което на този етап изглежда топпопадение – треньор е Николай Киров. Също като Стамен Белчев и той е доста обран и си мери приказките, но разликата е, че сега ежедневието на Белия не минава през непрекъснати намеци за възможно най-предно класиране. Но пък Арда на Киров обърна поговорката - като не става с пари, не с още повече, а става с по-малко пари.
Ако трябва да спазваме традициите на футбола и винаги да предаваме значката за хит на сезона, то сега тя е за Арда.
Сега тимът на Николай Киров е много по-симпатичен за гледане и е един от малкото, които създават телевизионна шумотевица от запалянковци, които поради карантината гледат мачовете някъде зад оградите на стадиона. Както се казва, там липсва „няма да им стъпя на тия“. Белия доста се е постарал, за да даде друг облик на тима, а явно е наблегнал на психологията. Вратарят Караджов и Спас Делев на практика рестартираха кариерите си, останалите също усещат, че са попаднали на място, на което им доставя удоволствие да играят футбол. Борбата до последно е това, което отличава Арда този сезон. Срещу Левски, и то на „Герена“, тимът вкара гол в последната минута, а онзи ден с Лудогорец, след като Жуниньо изравни за 2:2, веднага грабна топката и всички се втурнаха на спринт към центъра, за да спечелят някоя секунда повече над 6-те минути до края на мача. Много други биха се прегръщали 3 минути и после ще лежат до края на мача, за да си устискат точката срещу Лудогорец, но Арда търсеше трети гол, което е показателно за изградения манталитет в тима.
Разбира се, че забележки има и в четвъртък вечерта отчетливо се забеляза как в завършваща фаза всеки иска да блесне, не се взимат верните решения, които ще се в полза на отбора. Но пътят е дълъг, а хубавите неща стават бавно. Николай Киров като доказан прагматик не обича фойерверките и за разлика от други колеги, които само говорят за надграждане, той го прави, без да бие барабаните.