Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

01-06-2019 Балкан бе по-готов да стане шампион

Балкан бе по-готов да стане шампион

01-06-2019 Дарин ВЕЛИКОВ

Потвърди се на 80 процента това, което очаквах - който играе добре в защита в Ботевград ще стане шампион. Балкан стоя по-добре през по-голямата част от времето, като ограничи Левски до около една част на мач, в която да играе добре. Балкан беше по-готов за тази финална серия и като се сложи глупаво загубения втори мач от страна на Левски, имаме логична развръзка на събитията. Повечето от прогнозите, преди серията да се прехвърли в Ботевград, се сбъднаха - трудно някой да вкара 100 точки и трудно да се справят с фактора домакинство от страна на Левски.
Балкан така и не бе поставен в тежък момент, за да може домакинството да повлияе с обратен ефект върху него. Ако махнем, разбира се, последните 18 секунди от третия мач. През всичкото останало време Балкан бе в нужния домакински комфорт. Домакинството тежи тогава, когато отборът е поставен в тежка ситуация, както се случи в четвъртата част на третия мач. Тогава наистина това им подейства и ако не бяха грешките на Левски в края, серията можеше да завърши и по друг начин. Това, което говорих - не личностите, а отборните действия ще решат сблъсъка, се потвърди.
С оглед на финалната серия Балкан заслужено спечели титлата, но за мен тимът бе много непостоянен през сезона, озова се на трето място, което не бе добър атестат за тях. В плейофната серия обаче Балкан стоя по-добре от всички останали. Трябва да сме честни и да признаем, че във финала

Левски бе ощетен от съдиите

и ако се бе случило това срещу Балкан, щяха да вият сирени цял ден. Както трябва да отчетем, че Балкан заслужи титлата, трябва да кажем, че сините бяха ощетени в два от мачовете - в третия мач гледах запис и има неспортсменско нарушение срещу Захариев, а 5 секунди преди края при спряна игра има дърпане на фланелката на Рембърт, което по новите правила също е неспортсменски фаул. Това са два фаула и топка за Левски, което може да обърне посоката. Моето мнение е, че се създаде психоза преди плейофите, че Балкан е ощетяван. Но в тази серия Балкан в нито един мач не може да каже, че е бил ощетен, докато в Левски имат повод да го направят. Създаде се психоза от няколко месеца, че Балкан ще бъде ощетен и съдиите ще подарят титлата на Левски. Това повлия не на играчите, а на съдиите.
Друг момент, който има значение, е, че по-тежкият път на Балкан в плейофите му позволи да покаже, че е в добро състояние и е мобилизиран за тази титла. За мен обаче нямаше никакво предимство за нито един от двата отбора. Нещата бяха много изравнени, особено вторият мач в София, който бе загубен наивно от Левски в продължението. Ако там сините бяха взели своето, трудно Балкан щеше да ги обърне. Ботевградчани действаха резонно в тези плейофи - победа като гост и две у дома. Хората, които разбират от баскетбол, могат да го потвърдят - Балкан бе много по-готов да стане шампион. Във всеки един елемент - психически, физически, тактически. Личи си, когато един отбор е тръгнал да става шампион,

това се вижда в очите на играчите

Ако Левски бе много по-готов, а не в една или две части от даден мач да постави Балкан в тежка ситуация, щеше да си проличи. Тимът на Видич работеше в комфортна зона, особено в четвъртата среща. В нея психологическото предимство бе изцяло в тяхна полза, знаеха, че една грешка няма да е фатална. Левски изпусна много моменти, но не може да иска да стане шампион с по една-две части във всеки от тези четири мача. Те трябва да изиграят цяла серия от мачове по един начин, но бяха непостоянни и това им коства титлата. Имаше изблици, но нищо повече.
Сега се очертава интересно лято. То ще бъде много позитивно за Балкан и там ще работят в много добра, лека атмосфера, докато при Левски нещата ще са доста тежки. Ще е необходимо много време, за да преодолеят тази болка от загубения финал. Не мога да кажа дали ще има промени, но ще им бъде тежко. Отделно и другите отбори вече могат да мислят за нещо повече.