Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Барса – първата футболна империя

Барса – първата футболна империя

30-04-2011 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Футболът като спорт и социален феномен на последните 100 години, винаги е бил отворен и демократичен. В смисъла на това, че през годините не бе допусната абсолютна доминация на отделен субект и общо взето думата съперничество бе изпълнена със съдържание. Едва ли някой е допускал, че основната характеристика на този уникален вид спорт ще бъде разру??ена като се възвести появата на първата футболна империя. Едва ли някой е предполагал, че ще настъпи миг, в който превъзходството на един клуб ще достигне до такива размери на надмощие над другите, че те да бъдат смятани само за фон, прикачен към великолепието на първата футболна сила. Футболът премина през различни времена и епохи, но никога досега не бе изпадал в ситуация да признае възможността от налагането на един доминиращ модел. Не в нормалните граници и цикли, а за един недетерминиран във времето и пространството период.
Дне??ният футболен клуб Барселона с бързи крачки върви към довър??ването на цитаделата на първата футболна империя. ?? тя явно ще бъде достроена далеч преди края на строежа на местната забележителност „Саграда фамилия”. Футболен клуб Барселона образно казано ден след ден, мач след мач покорява Гърция, Египет, хаананските земи, Британия. Наближава денят в който целия свят ще бъде поставен в отражението на величието на тази уникална футболна империя.

Победени да, но надиграни никога!

Както Римската империя, така и Барса вече изключва дори вероятността да бъде надиграна. Победени да, но надиграни никога! Да, възможно е да бъде загубен даден мач, да се загуби титла или купа, но футболен клуб Барселона не може да бъде надигран на терена по футболни компоненти, какъвто и резултат да е изписан на таблото след края на мача. Предимството в надиграването не е прецедент във футболната история, постигали са го и други формации. За разлика от Барса обаче не са го задържали в дълъг период от време. Това, което се осъществява в Барселона, е налагането на темпорално непознат до този момент период на абсолютно надмощие над противниците.
Естествено нещата не се случиха за ден или два. От години светът научава за отделни фрагменти от нещото, наречено „философия на Барса”. Преди години, когато отборът страда??е от липса на успехи, се налага??е митът за историческата мисия на този по особен от другите клуб. След като ??спания стана напълно демократична страна изчистеният националистически модел бе модернизиран в обществено-културен. Това отвори вратата за нови цели и се стигна до първата вълна на евролегитимация преди 20 години. Дрийм тийм играе??е суперфутбол и постига??е страхотни успехи, но като достойнства се изчерпи в познат времеви отрязък. ?? докато светът тръпне??е в очакване на новия Дрийм тийм, бе възвестена появата на футболна империя. Която ще стои непобедима, недосегаема и недокосната неясно колко години напред. Целта е укрепването на империята, така че варварите да не могат да я превземат. ?? винаги, когато поиска, империята да може да ги разгроми. Точно това се видя на футболния терен през последните няколко седмици.

Барса е идея, след това всичко останало

Дне??ното съвър??енство на футболен клуб Барселона е плод на десетки обстоятелства, събрани по щастливо стечение на едно място. В основата на всичко е собствеността. Барса е идея, и след това бизнес и всичко останало. Това, което се постига в Барселона, не може да се получи в клуб с мажоритарен собственик или дори акционерно дружество. Само когато в основата е идеята може да се стигне до върха. ??деята е в основата и на футболната философия. Тя не е построена върху принадената стойност, както е при другите, а върху идеала на футболната игра. Никак не е случаен фактът, че на гърдите на блаугранас не може да стои надпис на спонсор. Това също показва, че идеята не струва пари и не се купува. Набляга се на футболната естетика, надгражда се търпеливо с постоянство, изключва се възможността от резки завои и промени. Барселона не е зависима от треньори, футболисти, президент. Зависима е само от вис??ата претенция на публиката да гледа точно такъв вид футбол. ?? точно публиката е гарантът, че моделът няма да бъде променян при никакви обстоятелства. Затова само и единствено в Барселона може да се появят от нищото и да станат за един миг звезди като Педро Родригес или Серхио Бускетс. Просто моделът е този, който ги изстрелва във висините, на друго място биха станали част от футболния миманс.
Недопустимо е дори да се помисли за друг път на развитие. Успехите или провалите не променят абсолютно нищо. Няма как да го направят, след като Барса демонстрира най-добрия футбол в света и превъзходството на модела видимо се затвърждава с всяка следваща година. Останалото го виждат всички във всеки един от над 70-те мача на сезон. ?? вече никой не поставя под съмнение безспорния факт, че Барселона е по-добрият отбор във всеки един мач. Срещу всеки един противник, по всяко време на годината. ??мперията винаги има готови легиони да прекър??ат амбициите на всеки един съперник.

Ролята на Мауриньо

Футболния Рим се нуждае от своя Атила. ?? той също допринася, за да изпъкне величието на империята. Не е тайна кой играе ролята на варварина, изгарящ от желание да разру??и Рим. В последните дни той може би е най-популярната личност на планетата, конкурират го само принц Уилям и Кейт Мидълтън. Да посегне?? на величието на Барселона днес е по силите само на изключителна личност, каквото безспорно е Жозе Мауриньо. Да, той доброволно се е въплатил в ролята на ло??ия, на разру??ителя, на убиеца на красотата. Амбицията на Специалния не допуска мисълта да се респектира??, че си живял по времето на Барселона. ?? си имал честта да играе?? срещу тях. Това не е за него, затова той е Специалния. Неговият отговор на футболното съвър??енство са успехите. Срещу насладата и амброзията от играта, той противопоставя крайния резултат. А силата му е, че е надарен с невероятните способности да намира пътя към успеха. Дори, когато насреща му е Барселона, и е в неблаговидната позиция на екзекутор на естетиката.
Ще бъде крайно несправедливо Жозе Мауриньо да бъде упрекван или още повече да бъде ненавиждан. Това просто е неговият начин да се съизмери с нещо толкова велико, каквото е Барселона. А той познава из основи цялата философия на каталунския клуб, и то отвътре. ?? не бива да се забравя, че зад него не стои нито идея, нито модел. Той е завър??еният айнрандист, самонаправилия се човек, който не търпи никакви пречки пред амбицията си. По една причина – убеден е в своята непогре??има гениалност. В историята има малко примери на равни по дързост с Жозе. ?? те са го направили такъв, какъвто е днес!