Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

10-01-2020 В баскетбола се хванаха за гушите

В баскетбола се хванаха за гушите

10-01-2020 Тема спорт

Валентин Златев обвини Балкан в укриване на данъци, оттам призоваха органите да се намесят

Българският баскетбол бе разтърсен от нова порция скандали по оста Левски Лукойл - Балкан. Двата клуба, които са в открита вражда в последните години, се захапаха на тема укриване на данъци. Председателят на Надзорния съвет на петролната компания - Валентин Златев, изрази мнение, че има сива икономика в спорта с оранжева топка.
"Ние плащаме 367 000 лева данъци като баскетболен клуб Левски. А знам отбори, включително шампионът на България (б.ред. - Балкан), които плащат по 4000 лева. Ние поставяме като въпрос да има равни условия. Не може играч, който е играл при нас за 9000 лева, при тях да играе за 1500. Логиката не е такава. Трябва да пресечем сивата икономика в нашия спорт, в противен случай ние нямаме място в него", обяви Златев пред bTV.
Шампионите отговориха остро срещу отправеното обвинение. "БК Балкан отрича категорично твърденията на Валентин Златев за укриване на данъци. Балкан е покрил всички изисквания за финансова дисциплина, за да получи картотека в НБЛ. Доказателство за това са предоставените преди сезона в БФБ документи за финансов феърплей, които съдържат пълна и точна информация за възнагражденията на всички професионални състезатели и треньори, с които има договори, и тяхното осигуряване. Документите са достъпни и може да бъде направена пълна справка. БК Балкан осъжда всякакви безпочвени опити за атака срещу работата на клуба и името на българския шампион", написаха от клуба.
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък допълни пред "Тема Спорт", че политическите обвинения срещу него са преминали и на спортната сцена. "Призовавам спорта да не се намесва в политиката. След 10 дни има мач между Балкан и Левски Лукойл и е важно да не се нажежава обстановката. Не съм в ръководството на баскетболния клуб, но мога да уверя, че това са безпочвени обвинения. От федерацията могат спокойно да кажат дали има такива нарушения или не. Аз призовавам органите да се намесят и да направят проверка. Както спрямо Балкан, така и останалите клубове. Всички сме за честна игра и искаме тя да бъде такава", каза Гавалюгов.
От федерацията заявиха, че въведения финансов феърплей през лятото служи за гаранция пред играчите, че ще получават това, което им се полага по договори. В противен случай те могат да сезират за нередности и ако такива се докажат, клубовете няма да имат право да картотекират баскетболисти, докато не изчистят задълженията си.