Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

19-10-2019 Голомеев: В България липсват традиции

Голомеев: В България липсват традиции

19-10-2019 Тема спорт

Една от най-големите легенди на българския баскетбол Атанас Голомеев продължава да не е оптимист не само за бъдещето на любимия му спорт, но и като цяло за случващото се в държавата. 72-годишният бивш център получи орден "Стара планина - първа степен" в четвъртък от президента на България Румен Радев. През лятото той стана и първият ни баскетболист при мъжете, който влиза в Залата на славата на ФИБА.
"Тази награда е апогеят на един живот. По-добре късно, отколкото никога. Хубаво е, че нещата се случват. Първо стигнах най-високото място в областта, в която съм се развивал цял живот. Сега и най-високото държавно отличие. Интересът към мен, след като 15 години ме е нямало на картата... Аз съм в залата, не съм спирал да следя, не съм абдикирал, но по никакъв начин не участвам пряко в дейността. Никой не ме е потърсил. Това, което го има във всички нормални държави - най-изтъкнатите деятели до старини са по някакъв начин ангажирани в клубове и федерации - в България скоро няма да се случи. В България на никакво ниво няма традиции - нито на държавно, нито на обществено, нито дори на семейно ниво. Не тръгнем ли да изграждаме традиции във всяко едно отношение, няма как да се случи. Очевидно генът ни е по-различен. Абдикирането на държавата се отразява във всеки аспект на спорта - от пета нация в Сеул, до там да се чудим дали ще вземем медал. Все още не се вижда светлина в тунела. Това е моето мнение. За мен е късно да се завърна на управленски пост. Винаги мога да съветвам, но трябват млади и енергични хора. Не само в баскетбола, а в държавата", каза пред Bgbasket.com Голомеев.
Легендата допълни, че се надява в обозримо бъдеще поне още един наш баскетболист да стигне до подобно признание. Към момента обаче не се вижда светлина и в този тунел. Той призова и за по-чести поводи за събиране и припомняне на исторически успехи. Един от тези случаи ще бъде на 11 ноември, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на българския баскетбол.