Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Гроздева предвожда списъка от легенди

Гроздева предвожда списъка от легенди

17-07-2020 Тема спорт

"Тема Спорт" завършва подобаващо своите неповторима поредица и прочит на историческите събития, свързани с българското участие на летните олимпийски игри. По план следващата седмица в Токио трябваше да бъде поставено началото на най-големия спортен форум на планетата. И там родните състезатели да се борят за поредната порция слава, докато ние, останалите, с трепет очакваме техните постижения и резултати. Уви, COVID-19 промени плановете на всички. И направи така, че сега с умиление да чакаме новините от МОК и Япония, тъй като продължава да липсва яснота, дали изобщо олимпиадата ще се проведе и след една година...
Каквото и да е решението обаче, историята не може да се промени. Тя остава такава, каквато е, макар от време на време да се получава и леко прекрояване на база нови положителни проби на спортисти. Такива, които позволиха и България да извлече един път полза, след като Милка Манева от пета бе изкачена на втората позиция във вдигането на тежести от Лондон 2012. Кой знае, до Париж 2024 може да се окаже, че сме спечелили още един медал от Рио, нали така?!
И все пак статистиката показва, че България е участвала на 20 от проведените 28 летни олимпийски игри до момента. През този период нашите спортисти са спечелили 51 златни, 87 сребърни и 80 бронзови отличия. Резултат, който отрежда на страната ни 23-то място във вечната ранглиста от общо 150 държави и обединени отбори, които са стигали до почетната стълбичка.
България може да се гордее с факта, че е едва една от 14-те страни, които поставят началото на съвременните олимпийски игри, участвайки в първото издание в Атина през 1896-а. Шарл Шампо ни поставя на картата на форума със своето представяне в спортната гимнастика, където дори заема пета позиция на прескок.
Първият медал идва 56 години по-късно. Негов автор е Борис Георгиев-Моката. Славният боксьор ликува с бронзовото отличие в Хелзинки през 1952-ра в категория до 75 килограма. И оттогава до Игрите в Рио де Жанейро през 2016-а страната ни не е допускала да се върне без медал от форума на петте преплетени кръга. За последно на почетната стълбичка се качиха грациите от ансамбъла ни по художествена гимнастика. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова се завърнаха от Бразилия с бронз, напук на всички драматични моменти, през които трябваше да преминат в онзи период.
Безспорно, големият герой за България на олимпийската сцена е Мария Гроздева. Легендата в спортната стрелба е най-успешният ни състезател, печелейки 2 златни и 3 бронзови отличия в досегашната си кариера. Дотук 48-годишната столичанка, която към настоящия момент е и председател на Българския стрелкови съюз, е участвала на 6 олимпиади и ако няма нови изненади и сътресения, ще я видим на рекордния седми форум за нея през 2021-ва. От нея зависи дали ще успее да ознаменува събитието и с шесто отличие!
Що се касае до най-успешния ни спорт, то това безспорно е борбата. Общият брой на отличията от тепиха за нашите състезатели достига до 69. От тях 16 са златни, 32 сребърни и 21 бронзови. Въпреки сътресенията и проблемите през годините, както и засилването на конкуренцията след разцепването на СССР, пехливаните не са спрели да носят отличия от 1956-а насам, продължавайки да го правят и до Рио чрез Елица Янкова.
Голямата болка идва от липсата на злато вече 12 години. За последно Румяна Нейкова чу химна в своя чест в Пекин през 2008-а, когато ликува на скиф. Впоследствие Станка Златева на два пъти, както и Мирела Демирева се разминаха на косъм от титлата, но тревожната тенденция се запазва.
Жълтата лампа отдавна е светнала, а таблицата със спечелените отличия ясно показва тенденцията. Посоката е сбъркана и вече не се питаме с колко златни медала ще се върнат нашите от Игрите, а дали ще успеят да спечелят изобщо някакво отличие. Остана ни да се надяваме на някакъв изненадващ обрат. Но докато има надежда, има и смисъл борбата да продължава.