Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

27-05-2019 Домакинството е нож с две остриета за Балкан

Домакинството е нож с две остриета за Балкан

27-05-2019 Дарин ВЕЛИКОВ

От това, което видях, в първия двубой Левски донякъде се справи с бързите действия на Балкан, говоря за контранападение и транзишън. Освен това в първия мач ги нямаше тези лесни кошове, които ботевградчани отбелязаха после във втория. Смятам, че в тези две срещи отборите в нападение се справиха добре. И в моментите, в които някой се представяше по-стабилно в защита, се оказваше и победител. В четвъртък третата част, която Левски загуби, стана главно заради тези неща - допустимост на лесни кошове, с един-два паса, на бързи атаки, след кош бърза транзиция и получаване на друг кош. В третия и четвъртия мач отборът, който се справи с тези неща, ще спечели. Да, тези бързи атаки са красиви за гледане, но допускането на такива означава категорично загуба. Иначе откъм стрелба, борба и проценти на реализация двата тима са еднакви.

Лесните кошове ще решат изхода

на сблъсъка.
Селекцията на двата отбора е доста сходна. За мен близнаците Иванови имат преимущество, макар и леко, спрямо Хопкинс и Гаврилович. Но това сработи в първата среща, докато във втората - не стана. Реално детайлите между двата отбора са близки и пак опираме до това кой ще успее да не допусне лесни точки. Който го направи, ще стане шампион.
Домакинският фактор има огромно значение, защото Балкан се радва на значително по-солидна подкрепа от своята публика. Но има нещо, което не трябва да се забравя. Балкан във важните домакинства нямаше голяма успеваемост. Говоря за полуфинала за Купата на България с Левски, както и срещу Берое се видя същото. Така че този домакински фактор може да се окаже нож с две остриета за ботевградчани. Със сигурност ще има атмосфера, която ще даде допълнителни сили на домакините, но дали ще успеят да се възползват, вече не мога да кажа.
За мен хората в града чакат от много години титлата, но състезателите, които сега са в Балкан, нямат тази обвързаност с клуба, за да мислят 30 години назад, когато тимът е станал за последно шампион. Тук опира до личната отговорност. Миналото няма да повлияе за добро или за лошо.
Като опит двата отбора също са сходни. Затова и казвам, че почти на всеки елемент са равностойни съставите. Опитът няма да е ключов фактор. Лесните кошове са тези, които ще наклонят везните в една или друга посока.

Факторът съдийство

е непредвидим. Няма един критерий на съдиите. В четвъртък не разбрах какви действия е направил Калоян Иванов, за да бъде изгонен. Няма критерий. Как да говорим за съдийство, когато на всеки мач са различни хора, които свирят по различен начин. Ако имаха един критерий, може да кажем примерно - в България се пуска по-свободна игра или пък дават повече контакт. Тук всеки път е различно. В първия финал гледахме едно съдийство, във втория друго, в третия ще е трето. Абсурдно е да кажем как ще свирят. Не мога да разбера кога е неспортсменски фаул, кога е умишлен. На състезателите нищо не можеш да им кажеш, защото не знаеш реферът накрая какво ще реши. Каква е основата и каква е причината? За мен тук говорим за една абсолютна свободия на реферите.

Правят каквото си искат

и всеки може да отсъди всичко. Ако питаш тримата съдии за дадено нарушение, те ще ти кажат три различни неща. Опитвах се отстрани да гледам трезво на нещата, но не мога да разбера.
Като психология, ако сините бяха измъкнали мача в четвъртък, преминал през много различни амплитуди, щяха да са в много различна позиция. При този резултат, който е в момента, прогноза е трудно да се направи. За мен и двата отбора са абсолютно равни и всичко е възможно да се случи. Тази победа на Балкан изравни категорично позициите им. Психологията в третия мач води до битка. Забравете, че ще има подобен мач като втория. Това, което стана в четвъртък, си остава извънредно.