Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой И Боби ли започва ремонт на ремонта

И Боби ли започва ремонт на ремонта

30-04-2021 Желю СТАНКОВ

Ако няма изпадащи, не е ли редно изобщо да не бъде обявяван и шампион

На практика Борислав Михайлов се появи, за да каже на всички, които се интересуват от футбол, че ако ден по-рано са си помислили, че всичко ще се оправи, да спрат да мислят в тази посока. Ако някой се е вдъхновил от сложената на масата преди ден кандидатура на Димитър Бербатов, да спре да сънува. Или пък ако някой родител е решил, че ще запише детето си да тренира футбол, защото е видял светлинка в тунела, да търси нещо друго като извънкласно занимание.
На практика Борислав Михайлов задраска всичко и направи така, че нагласата в мисленето трябва да остане такава, както досега. Тоест професионалният футбол ще затъва все повече и повече, дори с още по-бързи темпове, слугинажът и обвързаностите в БФС ще са си както и досега, пак ще има конфликт на интереси, аматьорският футбол ще си е същият, а националният отбор ще е познатото посмешище.
На практика Борислав Михайлов каза – тази система не работи, обаче на мен ми е скучно у дома и се връщам на работа. „Не видях нещо след моята оставка да се е променило“, отсече Михайлов пред слисаните и неподготвени за остри въпроси журналисти на пресконференцията в Бояна. А нищо не се е променило, защото със и без Боби системата си е същата, а неговият екип или няма воля, или няма способности да промени нещо в положителна светлина.
През цялото време ни представяха някакви постановки от селски вечеринки, но това онзи ден бе черешката на тортата. Такива гьонсурати не бяхме очаквали. И година и нещо Данчо Лечков с шарената ризка си разказваше шеги и закачки, Емил Костадинов кога се е наспал, кога още е сънен, така и не каза дали ще се кандидатира за президент на БФС. Или по-точно дали ще го кандидатират. Михаил Касабов в стил – аз не съм оттук и съм за малко, също леко повдигаше рамене в очакване на указания. Атанас Фурнаджиев, и той нещо не искаше да се занимава, защото е много зает, а се оказва, че когато трябва да се гласува в правилната посока, време се намира. Е, какво да променят тези хора със или без Борислав Михайлов?! Сега ще им промени вижданията за футбола, ще им влее знания ли, ще ги направи по-мъдри, комуникативни и работливи? Ще ги направи честни, принципни и независими? Това ли ще направи завърналият се президент на БФС?
Със стари бобимихайловци ново БФС не се прави. Другият вариант на тази мъдрост я знаем. Същите тези, дето нищо не са променили без него, обаче доказаха обратното. Ето ти промяна – евентуално няма да има изпадащи, а елитната група ще се увеличи на 16 отбора. И къде отива състезанието като изначален смисъл на спорта?! Ами нека тогава да няма и шампион, а за такъв да бъде обявен чрез жребий един от шестте отбора в първата плейофна група, а след това с къси и дълги клечки да бъдат излъчени участниците в предстоящите европейски турнири. Може и националите за следващия мач да бъдат повикани с написани 50 имена на по-изявените български играчи и 20 от тях да бъдат изтеглени от урна. Тогава няма да има недоволни, няма да се говори за зависимости, за пристрастия и ангажименти. Може пък това да са следващите промени на завърналия се Борислав Михайлов. Ще прави ремонт на неосъществен ремонт. Този модерен напоследък термин се използва за нещо, което е грешно проектирано, лошо замислено и трагично изпълнено и след като се усвоят всички пари, преди да се прехвърлят сроковете, се ремонтира наново. Така и с БФС – не стига, че нищо не е наред, ами сега причинителят ще се върне да го „дооправи“. Но пък през това време УЕФА регулярно ще отпусне едни хубави милиони, които трябва да се усвоят. И защо да ги усвои някой друг?