Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Като го няма бате Васко, ще плаща бате Наско

Като го няма бате Васко, ще плаща бате Наско

05-03-2021 Желю СТАНКОВ

Правиш, струваш, въртиш, изчервяваш се, предизвикваш гнева на феновете на Левски за това, че публично се заиграваш с горните етажи на правителството, и накрая се озоваваш в ролята на този, дето все дебне от кой храст ще излезе заекът. Наско Сираков може и да е ловец от сой, но се налага и да бъде водолаз, защото следващото клише е за подводните камъни. Разбира се, че става въпрос за пари, както за техния обем, така и за произхода им.
Ето ти, Пенке ле, едни нови милион лева в тежест на бюджета. И на „Герена“ стана като в социалните мрежи, където при появата на очаквана новина, неминуемо има коментар: Има ли изненадани? Или както е по-модерно – с обърнат словоред: Изненадани има ли?
В Левски никой не се е изпотил на секундата онзи ден, когато на пощата в офиса са се появили едни задължителни пари, които клубът трябва да изплати на Петър Хубчев. Ако някой се е надявал, че може да мине метър, че може да се заобиколи закон или пък, че левскарското в бившия треньор и футболист ще проговори, ще пие една студена вода.
Най-скъпият треньор в историята на синия клуб засега не говори. Няма и да говори на тази тема. Всъщност съмнително е дали той ще проговори дори ако минувач на улицата го попита колко е часът. Но това е друга тема. Един милион лева са страшно много пари не само за закъсалия Левски. Това е голяма сума и за Челси, и за който си искате клуб по света. Никой не си намира парите на улицата и никой не иска да излее 500 хиляди евро в канализацията. Само че, както Роман Абрамович си плаща на всеки уволнен треньор, така трябва да свикнат и българските клубове. А между другото, това е една от причините Станимир Стоилов да не приеме офертата на Лудогорец, твърдят запознати с детайлите в преговорите. Сериозните треньори пишат в техния си проектодоговор, че при преждевременно прекратяване на контракта от страна на клуба, трябва да получат

абсолютно всички
заплати до края

на, примерно, тригодишния договор. Няма тук вариант – ама ето ти три заплати компенсация и по живо, по здраво. Някои клубове също правят така спрямо служителите – питайте Мартин Камбуров как си е платил като пич всичко на ЦСКА 1948 до лятото. И как Галин Иванов не иска да направи тази стъпка и затова засега си остава там.
Тук затваряме скобата и припомняме Хубчев. Първо, Левски плати 3 заплати от възможно най-дебелите за национален селекционер, на БФС. Тогава Борислав Михайлов се направи на интересен за това, че Павел Колев му избяга, а след това отмъкна и Хубчев и прибра една торба пари от „Герена“. Много му пукаше тогава на изпълнителния директор, че харчи милионите на Васил Божков. И много му пукаше какъв договор подписва с близкия му Петър Хубчев. Удри тая дебела неустойка, пък един ден бате Васко ще плаща.
Само че бате Васко е на припек в Дубай, а парите ще трябва да ги вади бате Наско. И понеже касата е празна, а всеки нов месец започва с

четвърт милион на червено

поради стари и още по-стари задължения към различни институции и кредитори, сега този нов милион идва малко в повечко. Това са общо около 80 хиляди лева към червеното на всеки месец. Не за друго, но като си навържем лабиринта, пак отиваме към приходната част на бюджета и онази част, в която се вижда какъв е процентът на фенски дарения и пр. От над 15 милиона приходи за миналата година, над 5 милиона лева са пряка заслуга на сините фенове под формата на клубни артикули, дарения, билети, абонаментни и членски карти. А в месеците февруари - ноември включително, когато клубът на практика беше без генерален спонсор, приносът на феновете се равнява на 65.29% от приходите през периода. И сега същите запалянковците ще трябва лека-полека да посъберат и немалка част от парите за Петър Хубчев и неговия екип.
Ясно е, че връщане назад няма и 5 лева са си 5 лева, но тук идеята е, че Павел Колев от кумова срама можеше да каже – абе, аз бях неопитен, избързах, така и така, набутах Левски с една торба пари покрай Хубчев, повече няма така да правя. А много пара отидоха на вятъра и за Дени Алар, също и Насиру Мохамед, че и Мазурек и Каргас, но както се казва – това са непредизвикани грешки. Представете си, че тези се бяха оказали егати футболистите и Левски всъщност е взел златни кокошки за почти без пари и сега се чуди как точно да ги продаде скъпо и прескъпо на някой от сериозната опашка от купувачи.
Всеки изпълнителен и спортен директор е "набутвал", най-грубо казано, Левски пряко с пари и с неизгодни сделки както на момента, така и напред във времето, но тук имаме случай, при който клубът изпада изведнъж от състояние на финансов лукс в пълна безтегловност. И е редно като ще се иска феновете да купуват виртуални билети, абонаментни карти и членство, да получат две-три

извинителни изречения

от хората, които образуват нови подводни камъни. Защото само Наско Сираков си знае какво му е, както е казал Валери Божинов.
Всъщност всеки следващ собственик на Левски при придобиване на акциите вижда едни числа и перспективи, после се оказва, че опасности дебнат отвсякъде и вече 11 години клубът от „Герена“ се лута в търсене на себе си.
Павел Колев около две години обясняваше наляво и надясно колко ужасно се е управлявал Левски и как клубът е допуснал бившият треньор Делио Роси да си търси неустойки, свързани с платени данъци в Италия. Това му беше примерът за лошо управление. Къде ли сред примерите обаче се нарежда случилото се с доведения от него Петър Хубчев, за когото даваше лични гаранции? И за когото твърдеше, че нула процента е вероятността да поеме Левски. Само че сега един милион лева ще трябва да бъдат платени на сто процента.