Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

31-05-2019 Кметът на Ботевград: Титлата ни е глътка свеж въздух за всички в Лигата

Кметът на Ботевград: Титлата ни е глътка свеж въздух за всички в Лигата

31-05-2019 Хари ЛАТИФЯН

Г-н Гавалюгов, честита титла. Какво е усещането, предвид успешния край на един сезон, в който отборът достигна и до 1/8-финал за ФИБА къп?
- Огромно удовлетворение, не само от сезона, а от пътя, който извървяхме, за да стигнем до тази така чакана титла. Тя не е била самоцел, защото искахме да наложим определен модел на работа. Не преследваме титли и медали на всяка цена, работим почтено и коректно и това е ключовото, което е важно за нас. Показахме, че с постоянство, коректност, почтеност и вяра в това, което правиш, резултатите ще дойдат. Ние сме добър пример за това как може една организация в България да работи. Разбира се, имаме си своите проблеми във всяко едно отношение, но в Ботевград баскетболът, всички знаете, че ни зарежда и ни задължава да работим в тази посока. Да влагаме средства за развитието на този спорт.
Ботевград е баскетболен град, това е ясно. Вие от доста години се борите да върнете Балкан като фактор в първенство, още преди да станете кмет. Успяхте ли да обедините обществеността в това, което искахте да постигнете?
- Да. Положителното е, че всеки един град има различни разделителни линии, не е само в Ботевград – политически или други. Баскетболът категорично обединява нашия град. Ботевград не е син, червен или жълт,

Ботевград е зелен – цветовете на клуба.

Това е сериозен позитив и фактор за нас, който дава плодове за развитие. Когато към това се добави добра организация и осигурено финансиране, което в никакъв случай не е кой знае колко голямо, съизмеримо е с първите 3-4 отбора, тогава нещата се получават. В ролята ми на кмет е една идея по-лесно да обединя хората, защото имам повече контакти, повече комуникация, вратите се отварят по-лесно, за да градим партньорства по абсолютно коректен начин. Когато бях президент на Балкан, ние бяхме една група ентусиасти, които осигурявахме финансирането, което бе далеч по-малко и мечтаехме да достигнем нивото, което имаме в момента.
Бяхте близо и миналата година да спечелите титлата. Може ли да говорим за намеса на съдбата, да не стигнете до нея тогава, а сега, навръх 30 години от предходния триумф?
- Може да търсим и символика, така е. Явно това е бил пътят, по който трябва да извървим. Ако се върнем назад, през тези 30 години Балкан преживя периоди на възходи и падения, на много сериозни кризи през 90-те години, финансови и организационни. Бяхме два пъти във втория ешелон. В последните 10 години за щастие успяхме да намерим по-добрата формула на управление и финансиране. Постепенно започнахме да стопяваме разликата с наглед недостижима организация, било то на Лукойл Академик или на Левски Лукойл, за да стигнем до днешната ситуация. Това е плод на години усилия и на вяра в способностите ни. Да, бяхме близо миналата година, имахме отбор, който можеше да стане шампион, но различни фактори повлияха това да не се случи. Взехме си поуките и от проблемите, които изпитахме, най-вече и във финалната серия, когато се създаде доста тежка обстановка. Станахме неволни съучастници в един недобре изработен сценарий, като това може би ни попречи да станем шампиони още тогава. Тази година всички видяха, че нашият отбор имаше

най-сериозни баскетболни аргументи

Спечелихме финала по категоричен начин, в никакъв случай лесен и то не само заради резултата 3-1 победи. Мисля, че игрово превъзхождахме своя опонент. Въпреки проблемите, които имахме през сезона, бяхме добре окомплектовани и за щастие показахме класата си в най-важния момент. Вие бяхте свидетели на изключително успешното представяне във ФИБА Европа, където играхме с много силни съперници, но само в един мач загубихме с по-голяма разлика.
Говорим за малък град, около 30 хиляди жители. Казахте, че сте надграждали всяка година, за да може сега да се доближите максимално до организация като Левски Лукойл. Доколко е възможно този градеж да продължи?
- Смятам, че имаме стабилна основа. Разбира се, ще бъде по-трудно да задържим мястото, което спечелихме, но ще опитаме. Имаме много добре изградена система за работа, с коректни партньорски взаимоотношения с големите производства в Ботевград, както и с различни компании, които виждат своя интерес да подпомагат финансово Балкан и най-вече с оглед на сериозната фенска маса, която подкрепя този клуб. Това е един гарант, че отборът ще продължи да е конкурентен и да иска да защити постиженията си на национално ниво. Ще гоним и Купата на България, защото от 88-а нямаме спечелена такава. Ще опитаме да запазим първото място в първенство, както и да направим успешно представяне в Шампионската лига, било то директно в групите или от квалификации, зависи от формата, който все още не е обявен. Ако не влезем в групите, ще играем в тези на ФИБА Европа. Ще градим конкурентен отбор според възможностите ни. Не искам да казвам, че бюджетът ще е по-голям. Вървим стъпка по стъпка и разчитаме на стабилност. В последните 10 години сме конкурентни на първите отбори, завършваме в Топ 4 традиционно.

Ние не сме проект със срок

а сме организация с дългогодишна история и съобразно новите икономически условия направихме стабилна основа, с добро финансиране, което ни дава надежда, че ще продължим в правилната посока.
След тази титла ще ви бъде ли по-лесно да привличате играчи и да задържате такива?
- Аз мисля, че и до момента Ботевград е бил привлекателна дестинация, специално за българите. Най-вече заради високите амбиции, добрите условия и безрезервната подкрепа. Когато това е допълнено и с привлекателни финансови условия, изборът е Балкан. Мисля, че желанието на играчите е да останат в Ботевград. Ако нямат значително по-добра оферта, било то от България или чужбина, ще ги задържим.
Какво бъдеще виждате за НБЛ след тази титла на Балкан?
- Факт е, че Лукойл като организация доминираше в последните 15 години. Със сигурност е хубаво, че има още един отбор, който ги побеждава в плейофи, а не във финал за купа, защото такива имаше много. Какво би променило? Би дало увереност на останалите клубове, които са равностойни на Балкан, че нещата са възможни. Битуваше мнението, че в плейофна серия нещата се предопределят от други фактори, извън баскетбола. Доказахме, че

или е силно преувеличено, или го няма

това нещо. Нямам претенции към коректността за тези плейофи. Винаги може да търсим грешки в определени ситуации, не ми се иска да мисля, че са били умишлени, защото и съперникът има своите претенции, но не смятам, че е имало умисъл. Дори да е имало опит за накланяне на везните в една или друга посока, баскетболните аргументи надделяха. Това ще даде увереност на отбори като Берое, Самоков, Академик Пловдив, дай боже Ямбол и Варна да се върнат сред водещите, Спартак Плевен също, и ще направи първенството още по-конкурентно. По примера на Румъния, където шампионът постоянно се сменя. Това вдига интереса към баскетбола. Отборите могат да търсят по-големи инвестиции, знаейки че баскетболните аргументи са водещият фактор, а не странични такива. Получихме доста искрени поздравления от останалите клубове. Това, което Балкан направи, дава увереност, че нещата могат да се получат и при тях. Това е ценен фактор, който ще спомогне за развитието на българския баскетбол. Интересът се засилва, няма да има празни зали и спонсорите ще гледат позитивно към нас. Конкуренцията увеличава интереса. Вярвам, че победата на Балкан ще изиграе тази позитивна роля.
Глътка свеж въздух?
- Може и така да се нарече. Не смятам, че Балкан е нещо изключително като организация. По подобен модел работят и в Самоков, Стара Загора, Пловдив. При нас традицията е нещо, което е много силно изразено. Малък град сме, но всички се вълнуват от баскетбол и това е нещото, в което другите има накъде да се развиват. Ние

искаме силен Левски и силен ЦСКА.

Не искаме да доминираме, а да има равностойни отбори и качествено първенство. Не искаме празни зали. Доминацията не води до удоволствие. Стойността на успеха е по-голяма срещу силен съперник. Искаме да сме част от водещите отбори и ако имаме баскетболните аргументи, да печелим. Титлата не е самоцел и не трябва да бъде.