Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лудогорец се върна, но с въпросителна

Лудогорец се върна, но с въпросителна

29-01-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

Българският футболен терминатор изигра приличен мач с Шахтьор Донецк и това стана причина за възклицанието – „Върна се!“. Обективно погледнато, в мача срещу украинските бразилци Лудогорец изглеждаше в повечето време различен от това, което свикнахме да виждаме в последно време. И в Делиормана

са в правото си да
бъдат обнадеждени

Присъствието на истински треньор видимо е оказало влияние още от първия досег. Което пък доказва колко аматьорски са гледали на отговорностите и задълженията си в Разград през есента. Тези три месеца със Станислав Генчев бяха пълна катастрофа. Трябваше да пристигне грамотен специалист, за да възстанови бързо щетите. Точно в престижната контрола с Шахтьор се видя отчетливо, че Валдас си разбира от работата. Пипнал е тук-там и играта на зелените изглеждаше коренно различна. По-подредена, по-бърза, по-умна. Приказките, че Лудогорец има голям потенциал, се материализираха в дела. И то в офанзивната фаза, където винаги е била силата на орлите. Видяхме комбинации и извеждащи подавания зад гърба на противника, каквито през цялата 2020 година отсъстваха.
В индивидуален план по съвсем различен начин изглеждаха почти всички играчи. Някои като Икоко и Каули направо са с пълна промяна. Естествено, доста наивно е да се правят големи обобщения от само един мач, но поне за мен няма никакво съмнение, че литовецът е специалист от модерно омесено тесто. Бих го сравнил с
Нестор ел Маестро и

точно тук е
хлъзгавата

динена кора. Знаем какво се случи с НЕМ на „Армията“, предвид почти сходните обстоятелства същото може да сполети и Дамбраускас. Но засега той се намира в розовия период и почти сигурно ще го удължи до късното лято.
Всъщност задачата, която получава новият треньор, въобще не изглежда трудна в първата й част. А тя е резонно спечелване на шампионската титла. Тази задача можеше да бъде изпълнена без особени проблеми и от предишния треньор. Но при Валдас съществува и едно важно уточнение. Лудогорец трябва да покаже различен футбол. Което означава и да не бъде толкова видимо подкрепян, когато се налага. Защото през есента доста от точките бяха спечелени с доста явна съдийска помощ. Хубаво е на Валдас да не му помагат и с намалени наказания, като това на Сисиньо в началото на сезона. Въобще за Лудогорец ще е добре да се пробва в истински футболни условия, за да не го среща челно товарният влак, както им се случи в последната европейска кампания. Която показа колко хартиени са претенциите за величие на разградския хегемон. А оттам следва и съждение колко немощен и несъстоятелен е българският футбол като цяло.
И дотук с пожеланията и позитивните прогнози. Дамбраускас може да е идеалният треньор, но по-важното е Разград да е идеалното място за него. В кратката история на този вече славен клуб треньорският фактор винаги е бил особен случай. Те дори не признават достатъчно човека, който ги постави на бързата писта – Ивайло Петев. Историята категорично сочи, че в Разград треньорът не е от съществено значение. Дори когато има исторически постижения като Георги Дерменджиев, той не се превръща в безспорна величина. Веднъж пробваха с много голяма фигура като Пауло Аутори, но тогава пък бразилецът не оправда огромните очаквания към него. Всички останали треньори бяха просто притурка към тъчлинията. Без значение дали името е българско или на чужденец.
Затова си има обективни фактори. Ситуацията в Лудогорец много напомня тази при „четвъртите в света“. Футболистите вземат властта, а треньорът просто

гледа да е
добре с тях.

Да, но в съвременния футбол нещата са доста по-различни от тези преди 25 години. Днес на мода са железни или фини диктатори, които са най-отгоре на хранителната верига. Не може да играеш срещу Мауриньо и треньор да ти е Станислав Генчев. Не случайно Акрапович изглеждаше доста по-различно при същите обстоятелства. Треньорът трябва да знае, че шефовете на един милион процента са зад гърба му. А в Лудогорец е специфичен случай, там играчите разполагат с директна телефонна линия до върха.
Голямата въпросителна е дали Дамбраускас ще стане първият треньор със значение в Разград, или ще се присъедини към дузината предишни. Тоест ще бъде сдъвкан и изплют от тарторите на отбора и техните слуги. В това отношение Валдас вече направи първата грешна стъпка. При другия вариант за треньор славните ветерани отиваха завинаги в залата на славата. Сега отново са в отбора и вероятно отново думата им се слуша. Ето Светослав Дяков дори вече даде оценка на новия треньор. А кой е той, че да дава оценка, пък било то и положителна!
Трудно е да се преценява отстрани за ситуацията в Разград. Както добре се знае, те са затворена общност и затова най-много спомага фактът, че нямат адекватна на успехите си фенска маса. А като прибавим и обслужващите медии, около тях напълно липсва критичната гледна точка. Корективът тотално е пренебрегнат в Лудогорец.
Те

изпиха много
горчива чаша

през есента в Европа, но това изобщо не означава, че са готови за промяна. Или както те я наричат - реформа. Една голяма възможност да направят желаната реформа е да дадат пълната власт на новия треньор. Защото ако му дадат това, което предоставиха на Върба, Дамбраускас е обречен. И може отсега да се прогнозира, че някъде в началото на септември отново на тъча ще застане Станислав Генчев. Което ще означава, че са влезнали в „Кръга на хамстера“.
Ако обаче променят десетгодишната схизма, в Разград могат да се завърнат големите успехи. И кой знае, защо пък не за пръв път в Делиормана да се играят мачове от групова фаза на ШЛ. Всичко е въпрос на провинциално мислене и балкански манталитет. Но те са доказали, че имат и от другото – европейското.