Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

06-07-2020 Самуилов се оттегля

Самуилов се оттегля

06-07-2020 Тема спорт

Президентът на Ботев Пд Георги Самуилов даде интервю за състоянието на клуба и бъдещите му планове, свързани с управлението. Бизнесменът обяви пред TrafficNews.bg, че смята да се оттегли от председателското място в Съвета на директорите след приключването на сезона. Той обаче увери, че ще остане член на Съвета на директорите и Ботев продължава да бъде негова кауза. По думите му клубът се намира в добро състояние и е време за нов етап на управление.

Г-н Самуилов, каква е равносметката за вас и за Ботев през този труден сезон по време на пандемия?
- Мога уверено да заявя, че създадохме нужните условия, при коитo Ботев Пловдив да функционира безпроблемно, а отборът изцяло да се съсредоточи върху представянето си на терена. С общи усилия успяхме да стигнем до задоволително решение на най-болния проблем - недовършения строеж на клубния стадион. Това стана благодарение на премиера г-н Бойко Борисов и на кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров. Някои твърдяха, че ръководството няма волята да се справи, но ето, че скоро ще имаме възможност да подкрепим любимия отбор в неговия дом "Колежа". Залагаме основно на млади български футболни надежди и най-вече на нашата детско-юношеска школа. Ботев Пловдив подписа професионални договори с шестима юноши на клуба. Това са Димитър Балинов, Габриел Земярски, Емил Колев, Димитър Пройчев, Благовест Данчев и Атанас Чернев. Малко родни клубове могат да се похвалят с такова нещо. И не само това! Тази година Ботев реализира най-успешния ДЮШ от 10 години насам. За първи път сме в призовата тройка на крайното класиране и в трите елитни юношески групи. През настоящия сезон множество юноши попаднаха в тренировъчния и мачов процес на представителния мъжки отбор на Ботев. Талантите от школата Станислав Работов, Станислав Шопов и Димитър Тонев се утвърдиха и записаха участие в редица мачове в Първа лига и Купата на България. Привлякохме и халфа Славчо Шоколаров за една година с опция за удължаване с още една. Затова смятам, че феновете не трябва да се месят в ДЮШ, защото там нещата вървят добре.
Отборът не направи силно завръщане в първенството. Претърпяхте загуба от Арда, победихте трудно Дунав и като цяло представянето не е на очакваното ниво. На какво се дължи това?
-Да, така е въпреки огромните усилия, които положихме. Често казано, съм разочарован. Най-много ме боли, че не стигнахме до финала за Купата на България, където ни е мястото. Като президент на клуба имам отговорността да гарантирам нормалното му функциониране и смятам, че осигурих всичко необходимо. Ботев Пловдив е в много добро финансово състояние. Осигурен е стабилен бюджет и спонсорски рекламни договори. Други отбори са с далеч по-ниски бюджети, но постигат по-добри резултати. Клубът вече е стабилизиран с гарантирани условия за развитие. Имаме ДЮШ на високо ниво, което е ключово за оцеляването на клуба. Спокоен съм, защото успяхме чрез екипна работа, съвместни усилия и сътрудничеството с феновете да спасим най-стария професионален футболен клуб у нас. Аз вярвам в Ботев и смятам, че е въпрос на време нашият отбор да започне да обръща негативната тенденция с подкрепата на феновете. Основната задача пред мен и останалите членове на управителния съвет беше да осигурим условия и здравословна среда за отбора и детско-юношеската ни школа, което също мисля, че успяхме да постигнем. За нас е важно преди всичко клубът да остане последователен в реализирането на своите политики за постигане на поставените стратегически цели. Както ние като ръководство, така и феновете искаме победи. Затова съм разочарован и обмислям да се оттегля от поста председател на Съвета на директорите на ПФК Ботев Пловдив след приключването на сезона. Искам да уверя всички фенове, че Ботев е и моя кауза, от която няма да се откажа и затова ще остана член на Съвета на директорите.
Преди пандемията имаше напрежение с някои от фен клубовете на Ботев. Решението ви повлияно ли е по някакъв начин от това?
- Не, разбира се! Не мога да се сърдя на феновете, които искат най-доброто за отбора и са прави, защото и ние искаме същото. Смятам обаче, че изпълних това, което обещах, и е време за нов етап на управление. Начело на клуба трябва да застане ръководител, който да внесе повече енергия и динамика. Защото съм много зает и имам доста ангажименти и в бизнеса ми. Затова трябва мениджър, който да се отдаде изцяло на всекидневните задачи и пълноценно да участва в живота на клуба. Неведнъж съм заявявал, че диалогът според мен е единственият начин за постигане на целите по отношение на развитието на Ботев Пловдив. През март, малко преди обявяването на извънредното положение, организирахме среща между Управителния съвет на Ботев и фракциите на привържениците. Обсъдихме всички актуални въпроси и нямаше теми табу. Всеки можеше да изрази мнението си и своето виждане. Това е начинът да се изгладят недоразуменията и противоречията. Все пак всички нас ни обединява жълто-черната идея, така ще бъде и занапред.
Все още ли сте на мнение, че клубът взе правилното решение да не подкрепи предложението за прекратяване на първенството въпреки лошите резултати за Ботев?
- Категорично да! Това е достойното решение, стига, разбира се, епидемиологичната обстановка да го позволява и при спазване на обявените от правителството мерки срещу разпространението на COVID -19. Ние нямаме право с лекота да се откажем от веруюто, че истинските битки се решават на терена, а не извън него. Бяхме изправени пред съвършено нова ситуация. Това беше безпрецедентно блокиране, което на практика обхвана целия свят. Няма сфера от живота, която да не е засегната. Световната икономика спря и в момента започва задвижването на стопанското колело, което се надявам да стане бързо и да се сбъдне прогнозата за възстановяване на икономическия растеж още през 2021 г. Смятам, че Ботев успя да преодолее това предизвикателство, което всъщност има и своите ползи. Аз вярвам, че колкото и да е сложна и тежка дадена ситуация, винаги има и положителни страни. Въпросът е доколко човек е готов да надгражда и да е с достатъчно широк мироглед, за да си направи правилните изводи и поуки.