Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Сега е моментът за комплимента

Сега е моментът за комплимента

28-02-2021 Желю СТАНКОВ

Доживяхме и това – Левски да не е фаворит срещу абсолютен новак в елитната група. Но както е казал един от нападателите на сините – каквото си направиш сам, значи сам си си го направил. Наистина, в последните години много са обстоятелствата и фактите, които периодично карат запалянковците да правят категорични и дори абсолютни оценки с негативен знак – дъно след дъното, най-слабият Левски, най-слабият треньор, водил Левски, най-неподходящият собственик, и оттам – персонални окарикатурявания на отделни футболисти.
Но пък наистина е срамно букмейкърите да фаворизират съперника, който няма и 5 години от началото на съществуването си, кара втора година в професионалния футбол и дори няма свой дом,не притежава и идентификация. И друго – треньор на съперника е бивш наставник в школата на Левски, а футболистите са само български слабо популярни момчета.
ЦСКА 1948 си има своите проблеми и те генерално са свързани с идеята. Никой не се съмнява, че при абдикация или промяна във финансовите намерения на спонсора, този клуб ще отиде там, откъдето се появи. И именно поради някои странни негови приумици, знакови фигури напускат, а тимът олеква и поради обществената тайна, че там не е ясно кой точно е треньор, като в цялата ситуация пред камерите се появява Красимир Балъков. Той, разбира се, има какво да каже по повод написаното в горните редове, но ще го направи деликатно и когато му дойде времето. Мартин Камбуров също може да говори, както и Галин Иванов.
Дали днешният съперник на Левски заслужено заема мястото си в горната плейофна група? И дали точно това е мястото, което принадлежи на сините? Е, ще видим това днес, въпреки че мнозина биха възразили, че за 90 минути може да стане всичко и не е редно да се правят генерални изводи.
Обаче ако винаги ще се измъкваме с такива тривиални доводи, не трябва още 11 години да очакваме Левски да направи отбор и да спечели нещо. Потъването в блатото на посредствеността няма как да бъде преустановено, ако преди всеки мач обръщаме чак такова внимание на детайлите. Ако приемаме за нормално ЦСКА 1948 да има по-ниски ставки и да е фаворит срещу Левски, значи сериозно сме забравили кой откъде е тръгнал.
А и какви точно са обстоятелствата?! Нека изпаднем в дребнотемие. Колко от футболистите на съперника на сините, а и треньора им ще бъдат разпознати от случайни минувачи на някоя от столичните пешеходни търговски зони? Не се напрягайте, няма смисъл. И друго – колко от футболистите на съперника получават по-високи заплати? Да, има единици от ‘1948 , които надхвърлят синия таван на възнаграждения, но това няма как да бъде предимство. Били млади, били надъхани. Е, хубаво де, в Левски стари и немотивирани ли са?
Моментът за сините наистина е деликатен, защото ако денят се познава от сутринта и както е тръгнало, така ще върви, от мача на стадион „Васил Левски“ ще зависи пролетта на сините. Бият днес и после с напомпано самочувствие посрещат Берое за купата и всичко може да поеме към посока цветя и рози и в края на следващия уикенд Ботев Пловдив си заминава по етапен ред. Но при днешен неуспех, макар и частичен, срещу новака в елита, хората на Славиша Стоянович ще трябва да елиминират много на брой гъсти тъмни облаци, за да си върнат доверието на синята футболна общност. Така, че вариантът с или-или е подходящ, за да провери тима от „Герена“ дали поне малко може да намери себе си. И ще си спечели виртуални аплодисменти. Или ако трябва да преработим онази реклама - сега е моментът за комплимента.