Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Цено Ценов – доайенът  на европейската борба

Цено Ценов – доайенът на европейската борба

02-06-2020 Тема спорт

На 80 години си отиде човекът, който бранеше ценностите на спорта както у нас, така и по света

Българският спорт, и в частност борбата, бе разтърсен в неделя вечер от болезнена вест. На 80-годишна възраст от този свят си отиде един от последните мохикани – Цено Ценов. Може би най-добрият управленец, който бранеше ценностите на любимия си спорт с всички сили и който през изминалите 24 години бе начело на европейската федерация по борба! Единственият българин, който успя да пробие до най-високите структури на най-древния спорт в света. Но не просто да е част от тях, а да се задържи и дори да диктува темпото и модата.
Ценов бе фактор в организацията на Стария континент от нейното основаване през 1978 година. През 2002-а става част и от управата на международната централа, а през 2018-а бе провъзгласен и за вицепрезидент. Видял и преживял абсолютно всичко – и добро и лошо, свързано с любимия му спорт. Води неистова битка рамо до рамо с Валентин Йорданов, когато борбата бе поставена на кръстопът и бе пред изваждане от олимпийското семейство.
Ценов обичаше спорта с цялото си сърце. Кожно заболяване го спира още от ранна възраст да пробие на тепиха, но именно това пък му позволява през годините да извърви пътя от секретар до президентския пост. Преминава и съдийски курсове, бива и международен рефер.
По образование Ценов бе историк, завършил е Софийския университет, но така и не му се налага да практикува. Любознателността и интересът към учението обаче го развиват като изключително пъстра личност, владеейки френски, руски, а впоследствие и английски език.
По пътя към най-високите етажи на европейската и световна борба Ценов първо е сътрудник на Христо Меранзов в Български съюз за физическо възпитание и спорт (БСФС). След 2 години вече е в отдела за Високо спортно майсторство, а от 1971-а е назначен за отговорен секретар на Българската федерация по борба, чийто председател е Райко Петров. Този тандем ръководи най-успешния ни спорт 18 години – може би най-бляскавите в цялата история на борбата.
След прехода Ценов се насочва към европейските структури, като голямата му болка в началото на 90-те е твърдението, че борците са се превърнали в инструмент на друг тип управление и манталитет. Именно поради тази причина има и кратък период на дистанциране, но никога не е спрял да помага на България и родната федерация. Затова и завинаги ще остане като доайенът на родната и европейска борба. Отдал близо 70 години от живота си за нейното развитие и слава.
„Тема Спорт” изказва най-искрените си съболезнования към близките и роднините на Цено Ценов. Поклон пред светлата му памет. Опелото на Цено Ценов ще е в четвъртък от 12:00 часа в църквата „Св. София”.