Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

05-04-2021 Ще напипа ли ЦСКА слабите страни на Лудогорец

Ще напипа ли ЦСКА слабите страни на Лудогорец

05-04-2021 Тема спорт

Любослав Пенев все още не е достигал до финал за купата като треньор, а сега му предстои нов тежък тест по пътя към трофея. Наставникът на ЦСКА се справя успешно срещу Лудогорец, но само преди месец всички направиха заключението, че разградчани са с класа над армейците. Причина бе победата в шампионатния мач и тоталното превъзходство. Сега на дневен ред отново излиза въпросът: Непреодолимо препятствие за ЦСКА ли са орлите? „Тема Спорт“ предлага дисекция на слабите страна на зелените, водени от Валдас Дамбраускас, която показва съвсем друго – Лудогорец е уязвим по няколко направления.

УЯЗВИМИ ПРИ КОНТРААТАКИ

Внимателен прочит на играта на разградчани показва, че когато разиграват топката в предни позиции, бековете на тима „се качват“ много високо в полето на противника и на практика влизат в ролята на крила. Това им дава предимство и широчина във фаза „атака“, но води до минуси в отбранителния вал. При положение, че топката бъде загубена, то крайните защитници не успяват достатъчно бързо да се върнат в ариергарда, а техните зони стават много трудни за покриване от двамата централни защитници и опорните халфове. Така се оставят пространства, които могат да бъдат атакувани от противника. Тази слабост най-добре се видя при загубата на Лудогорец от Локомотив Пд.

ГРЕШАТ ПРИ ИЗНАСЯНЕ,
КОГАТО СА ПРЕСИРАНИ

Другият минус в играта им е свързан с начина, по който отборът се подрежда, когато изгражда постепенни атаки. Както вече отбелязахме, бековете се качват високо и изпълняват ролята на крила. Единият от опорните полузащитници се прибира назад, за да оформи тройка заедно с двамата централни защитници, докато другият дефанзивен халф остава пред тях. Атакуващите флангови футболисти (чието място вече е заето от бековете) влизат към центъра на терена и търсят топката на крак между линиите. При тази конфигурация, ако им бъде упражнена преса, те изпитват сериозни трудности, тъй като защитниците се опитват да „вкарат“ топката с пас в центъра на терена към хора, които не са свикнали да играят там, а на фланга (крилата). На тях им липсват детайлите и навиците за получаване на топката в тази зона, а това може да им коства загуба на кълбото. Тук лоша шега на шампионите изиграва и самочувствието на отбора. Те са свикнали противникът да се прибира в защита и това също може да изиграе роля чисто психологически. Изводът е един – срещу орлите трябва да се действа агресивно, със самочувствие и да бъдат поставяни постоянно под напрежение.

ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИМ БЪДЕ ОТНЕТ
КОНТРОЛЪТ И ДА БЪДАТ „НАТИКАНИ”

Футболистите на Лудогорец са свикнали противниците им да играят само в защита и имат проблеми, когато на тях им се наложи да се отбраняват продължително. Лудогорец не обичат да го правят. В такива ситуации те се изнервят и често грешат. Как може да бъдат принудени да се приберат в собствената половина? Във фаза защита крилата на орлите започват прибрани за класическото 4-4-2-. При пас на фланга към противников играч, се прибират прекалено назад, за да гонят своя човек. Именно тук е разковничето - за добър разиграващ отбор това е подходяща възможност „да натика“ Лудогорец по назад и да вземе контрол в мача.

ИЗПИТВАТ ТРУДНОСТ
ПРИ ПЕТИМА В ЗАЩИТА

Вече споменахме, че едно от предимствата на Лудогорец е широчината, която бековете дават в атака. Това е и едно от най-големите оръжия на разградчани в офанзивен план, тъй като те атакуват с много хора (двата бека, нападателя, офанзивния халф и двете крила). Тази формация принуждава противниците им да затворят много плътно и компактно центъра на терена във фаза защита. Това естествено оставя пространства на фланговете, които често биват използвани от бековете на разградчани. Срещу отбрана, подредена в линия от петима, обаче този ефект се губи и за Лудогорец е по-трудно да намери път към вратата на противника.